La multi ani, Timisoara!

Timișoara aniversează miercuri, 3 august 2016, 97 de ani de la instaurarea administrației românești. E ziua orașului, iar timișorenii sunt invitați să sărbătorească acest moment încă de dimineață. Seara vor fi concerte și foc de artificii.

3 august banaterra

În 3 august 1919, dorobanţii Armatei Regale Române, sub comanda colonelului Virgil Economu au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia română pe teritoriul judeţului Timiş-Torontal. Anterior, pe 25 iulie, dr. Aurel Cosma fusese numit prefect al judeţului Timiş, fiind instalat în funcție trei zile mai târziu. Cosma a depus jurământul în fața autorităţilor superioare române, reprezentate prin Valeriu Branişte, şef de resort în Consiliul Dirigent. Tot în 28 iulie, dr. Aurel Cosma l-a informat pe Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, printr-o telegramă, că a preluat funcţia de prefect. Pe 27 iulie, subunităţile armatei regatului sârbilor, croaţior şi slovenilor plecaseră de pe teritoriul Banatului care revenea statului român. În 2 august au venit la Timișoara, dinspre Arad și Lugoj, câteva sute de jandarmi români, iar orașul a început să se pregătească de sărbătoare.

În dimineața zilei de 3 august 1919, ostaşii armatei Regatului Unit al României au fost întâmpinaţi la marginea oraşului de locuitorii Timișoarei, în frunte cu prefectul Aurel Cosma. Oastea a intrat pe fosta Cale a Recaşului, azi Calea Dorobanţilor, şi a fost condusă de colonelul Virgil Economu. Armata Regală Română s-a îndreptat spre Piaţa Domului, actuala Piaţa Unirii, unde soldații au fost întâmpinați cu pâine și sare. „Noi, românii bănăţeni, am fost poate cei din urmă care am ridicat, în strigăte de bucurie, pălăria noastră în faţa drapelelor celor dintâi regimente româneşti care au intrat pe pământul nostru. Într-adevăr nu era decât 3 august 1919, când oraşul Timişoara şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânirea veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului”, și-a amintit, peste ani, dr. Aurel Cosma. 3 August a devenit Ziua Timișoarei printr-o hotărâre de consiliu local din 1999.

Primăria Timişoara organizează un program special pentru a marca această dată. La ora 9, în Piaţa Petru Maior, va avea loc o depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara, la 3 august 1919. La ora 10, în Piaţa Unirii, va avea loc o ceremonie prin care se vor marca 97 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti. La ora 13 va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, iar de la ora 20, în Piața Victoriei, sunt programate concerte cu Nicoleta Nucă, Liviu Teodorescu, Guess Who şi Alexandra Stan. Seara se va încheia cu un foc de artificii. (sursa foto: www.banaterra.eu)

PROGRAM

Miercuri, 3 august

Piaţa Petru Maior
ora 9 – Depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu
Piaţa Unirii
ora 10 – Ceremonie publică organizată cu sprijinul Garnizoanei Timişoara, care va marca momentul intrării trupelor române în Timişoara în data de 3 august 1919
Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara
ora 13 – Şedinţă festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara – Sala Lira
ora 18 – Vernisajul expoziției de pictură dedicată Zilei Timişoarei – Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea”

Piaţa Victoriei

ora 20 – concerte: Nicoleta Nucă, Liviu Teodorescu, Guess Who, Alexandra Stan
ora 23 – Foc de artificii

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

tom si jerry a spus: (august 3rd, 2016 at 08:47 )

o stire care nu ne intereseaza, ba chiar ne intristeaza. urmeaza sa sarbatorim colonizarea cu olteni si moldoveni, deportarea banatenilor, hotia si minciuna balcanica etc.

@tom si jerry a spus: (august 3rd, 2016 at 09:01 )

frumosule, dar mamicuta ta de unde e? dar taticutul tau? neamurile tale care au prins 1919 cu ce se ocupau? intreb doar… in rest, iti marturisesc ca nu esti decat un alt rahat cu ochi care are idei anti-romanesti.

moses a spus: (august 3rd, 2016 at 09:42 )

Personal nu ma pot raporta la aceasta pseudo aniversare.Mi-e greu sa inteleg de ce este neaparat necesar ca in acest spatiu multicultural si multietnic (cu care unora le place sa se faleasca) sa se tot reaminteasca aceasta „mare realizare” din 1919, care a fost nu mai mult decat o conjunctura politica exploatata la maximum. Poate ar fi mult mai interesant de analizat obiectiv ce s-a intamplat cu Timisoara, si Banatul dupa 1919. Poate ar trebui vorbit si scris despre jaful universal instaurat, despre mita, ciubuc si pesches, despre mica descurcareala si smecheriile cotidiene si multe multe altele. Sincer nu prea am chef de a sarbatori pentru ca nu am ce!

@moses a spus: (august 3rd, 2016 at 11:28 )

iti spun eu ce s-a intamplat, impertinentule! daca nu intrau romanii in timisoara, banatenii de rit romanesc erau masacrati de armata sarbeasca. ti-o spune un banatean, nu unul venit din alta parte.

Trist a spus: (august 3rd, 2016 at 11:33 )

Acea zi a facut posibil ca unul ca Lae sa ajunga primar in Timisoara 🙁

hahaha hehehe a spus: (august 3rd, 2016 at 11:45 )

Puteam sa jur ca va aparea un bou care sa se lege de Robu si pe acest subiect. Robu asta e dus rau cu pluta, face multe porcarii si e un dictator in toata regula, dar majoritatea timsorenilor e formata din specimene care il merita. Daca si aici il bagati in discutie pe Robu, va meritati soarta, prostilor!

888 a spus: (august 3rd, 2016 at 12:02 )

ziua asta nu e sarbatoare, din cotra.

moses a spus: (august 3rd, 2016 at 14:16 )

Draga @moses, ma bucur sincer ca esti atat de informat si totodata ma bucur sincer ca „banatenii de rit romanesc” au scapat cu bine datorita intrarii romanilor de masacrul sarbesc….Parca erau si niste armate franceze pe-aici care aveau misiunea de a mentine ordinea. Poate vei face un efort si vei reusi sa treci peste impulsul de a apostrofa pe un necunoscut care pur si simplu isi exprima parerea (cu care de la an la an dealtfel este de acord destul de multa lume…). DA o afirm cu convingere: de aproape un secol Timisoara si Banatul sunt receptionate dinspre capitala doar ca o sursa de bani, romaneste spus doar ca o vaca de muls. DA Timisoara si Banatul a pierdut in ultimul secol.

@hahamatehehe a spus: (august 3rd, 2016 at 14:20 )

Prostane, majoritatea „timisorenilor” actuali e formata din vaci ca tine, venite cu traista in bat pe meleagurile astea, tocmai din cauza lui 3 august 1919.

@@hahamatehehe a spus: (august 3rd, 2016 at 15:09 )

Boule, sunt timisorean, nu banatean. Fac ceva pe toti banatenii de rahat, asa cum esti si tu. Dobitoci ca tine nu aveti nicio legatura cu oamenii care au ridicat orasul asta, sa fie clar!

mai moses a spus: (august 3rd, 2016 at 15:10 )

Mare dreptate ai cand spui ca sunte pusculita tarii si ca trimitem de prosti bani la Bucuresti. Am insa o alta curiozitate. Bunicii tai de pe unde sunt?

@hahamatehehe a spus: (august 3rd, 2016 at 16:04 )

Asta incercam sa-ti explic bovino, Timisoara actuala are o populatie majoritara de timisoreni din astia noi, ajunsi pe aici acum 5-10-20-30 de ani, exact ca tine si ca Lae. Acum înţeleseşi, „timisorene”?

moses a spus: (august 3rd, 2016 at 17:52 )

raspuns pentru mai moses: din partea tatalui bunicii mei sunt din jimbolia (strabunic neamt, strabunica sarboaica) din partea mamei din Rusca Montana, din colonia lui Maderspach, descendenti de mineri din Boemia….Parintii mei s-au nascut la Jimbolia, eu la Timisoara. Ma consider timisorean, de aceea nu am parasit acest oras si aceasta regiune. Concluziile la indemana oricui

STOIAN MIRCEA a spus: (august 4th, 2016 at 21:50 )

Catre mozemaina [daca esti banatan sti ce inseamna].Ca banatan e o insulta ce poti debita referitor la sarbi.Sarbii fac parte integranta din Banat.Republica Banat a fost desfintata de neamul tau de mitici si sustinuta de armata franceza care se temea de moarte de avantul economic al acestei zone.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret

Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc

În această după-amiază, la Buziaş, are loc evenimentul „Hemofilia Cros – Astăzi alergi pentru mine, ca mâine să alergăm împreună”, organizat de Asociația Română de Hemofilie în parteneriat cu Centrul European de Tratare a Hemofiliei Cristian Șerban din Buziaș. Printre cei care vor alerga se numără foşti mari fotrbalişti precum “cangurul” Romulus Gabor sau foştii polişti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un teren viran, pe care erau mai multe clădiri dezafectate, a fost total transformat. La intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului sunt acum câteva zeci de noi locuri de parcare, soluția aleasă pentru realizare fiind dalele înierbate. Tot acolo vor fi plantați mai mulți copaci. Terenul transformat este deschis începând de sâmbătă seara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un teren viran, cu clădiri dezafectate, a fost transformat total și va oferi parcări și zone verzi
Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
În weekend-ul următor, la Şag, va avea loc 𝐎𝐱𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥, o manifestare dedicată plantării de pomi pe ritmuri musicale. Vor fi două scene pentru concerte live, zonă de food & drinks; zonă pentru copii; ateliere și workshop-uri. Cu ce se îmbină mai bine o sesiune de plantare, dacă nu cu iubirea pentru folclorul românesc? ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oxigen Planting Festival la Şag. Plantare de pomi pe ritmuri de caval
După o serie de rezultate pozitive pentru majoritatea echipelor din Timiș, iată în etapa a 3-a din play-off și play-out, grupările noastre au fost sub așteptări. În C7, Ghiroda a pierdut la Șimian, pe un teren unde a fost învinsă și în sezonul regulat. Echipa din Mehedinți s-a impus cu 2-0, însă Ghiroda rămâne prima,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate dezamăgitoare pentru echipele timișene din Liga 3 în etapa a 3-a din play-off și play-out
Revenire fantastică. România s-a calificat la turneul final al Billie Jean King Cup după ce a reușit să învingă Ucraina, 3-2. În prima zi a confruntării, tricolorele au fost conduse cu 2-0, dar sâmbătă noaptea au realizat o revenire spectaculoasă. Rezultat în oglindă față de anul trecut, când tenismenele noastre au condus în Slovenia, 2-0,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incredibil! Naţionala de tenis feminin a României a întors spectaculos soarta întâlnirii cu Ucraina
Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad
Top