Toată lumea se aştepta ca odată cu reducerea taxei pe valoarea adăugată impusă la produsele alimentare preţurile să scadă automat. Chiar dacă, iniţial, mare parte din preţuri au scăzut, ulterior efectele s-au diminuat substanţial. Ministrul Agriculturii recunoaște că nu scăderea preţurilor a fost principalul scop urmărit cu această măsură.
Achim Irimescu spune că scăderea TVA nu a avut ca scop ieftinirea mâncării, ci reducerea evaziunii fiscale în domeniu, iar acest punct a fost atins. „În momentul în care s-a redus TVA, toată lumea s-a gândit că se va reduce preţul. Nu cred că acesta a fost scopul principal al reducerii TVA. Era normal să se constate şi o reducere a preţului, dar scopul principal pentru care eu am militat când eram secretar de stat a fost, pe de-o parte, reducerea comerţului la negru şi, pe de altă parte, acolo unde este posibil, să venim în întâmpinarea consumatorului cu un preţ mai accesibil. Şi în Occident este aşa. La produsele alimentare de bază, TVA este de 6-7 procente. Cred că în România, care are un procent destul de însemnat al populaţiei în sărăcie, este important să-i asigurăm hrana de toate zilele”, a declarat ministrul Agriculturii. Irimescu a mai spus că evaziunea fiscală s-a diminuat considerabil. „Comerţul la negru s-a redus substanţial, avem date concrete pe sectorul pâinii, care a fost primul vizat, în domeniul cărnii, unde evaziunea era de circa 350 de milioane de euro. Acum s-a redus atât de mult pentru că nu mai e tentant. Desigur, şi organele de control şi-au făcut datoria”, completat ministrul.
Comentarii prin facebook