Categories: Primăria Timişoara

Incepe Operatiunea Ghilotina! Cablurile de pe stalpii din Timisoara vor fi taiate cat de curand

Cerul Timișoarei e brăzdat în continuare de cabluri ale diverșilor furnizori de servicii, care amenință să prăbușească stâlpii. Primarul Nicolae Robu anunță declanșarea unei campanii de tăiere a acestora, fără un termen precis. Până atunci, viceprimarul Farkas Imre are mână liberă să convingă „cabliștii” să facă ordine.

La Timișoara există, din 2009, o hotărâre de consiliu local care prevede că „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012”. Prea puține cabluri însă au fost duse în subteran. La începutul lunii noiembrie, primarul Nicolae Robu anunța că i-a cerut „vicelui” Farkas Imre să încerce să rezolve situația. „Am dat o notă internă către viceprimarul Farkas Imre, să se ocupe împreună cu Biroul Administrativ de ducerea cablurilor în subteran. Vor fi notificări ultimative. Dacă nu se consemnează, tăiere. Este de neînțeles (…) Au fost sancționați cu tot ce se poate”, afirma edilul. În cele aproape două săptămâni de la acea declarație nu s-a schimbat aproape nimic. Robu spune acum că răbdarea autorităților locale a cam ajuns la capăt și promite, din nou, măsuri extreme. „Vom ajunge la campania «Foarfeca» sau «Ghilotina», nu știu ce se potrivește. Am mai făcut asta, din păcate, și când aveam proiecte cu fonduri europene. Nu au catadicsit să își ducă cablurile în subteran decât când am apelat la foarfecă. Am dat deja dispoziții în acest sens. Am dat autonomie viceprimarului Farkas Imre. Dacă va reuși să convingă fără intervenție în forță, foarte bine, nu dorim să ajungem la așa ceva, dar vrem să facem ordine în oraș”, a declarat primarul Timișoarei. El nu a avansat totuși un termen până la care va începe efectiv retezarea cablurilor.

Un precedent există deja. În mai 2015, când a fost finalizat proiectul Michelangelo, Universitatea de Vest și o parte din căminele studențești au rămas fără internet, după ce cablurile furnizorului la care aveau abonament au fost tăiate, pentru că nu s-a conformat solicitării venite de la primărie. „De câteva săptămâni am reluat apelurile către diverşi operatori de servicii prin fibră optică să îşi ducă cablurile în subteran. Li s-au făcut notificări, am cerut să fie contactaţi direct, au întârziat trei ani, i-am atenţionat să îşi ducă cablurile în subteran, altminteri suntem obligaţi să le tăiem. Ne pare rău pentru clienţii lor, dar răspunderea în faţa clienţilor o au ei”, explica Robu, la vremea respectivă. În octombrie 2015, consilierii locali au adoptat și un regulament privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. În Timișoara nu vor mai putea fi amplasate rețele noi de cabluri pe suporturi aeriene, iar extinderile rețelelor deja existente vor putea fi făcute doar prin relocarea în subteran. În doi ani de la data aprobării regulamentului, furnizorii de rețele de comunicații electronice vor fi nevoiți să reinstaleze rețelele aeriene în canalizații subterane, urmând ca vechile rețele să fie desființate pe cheltuiala lor.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

3 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

6 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

7 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

7 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

8 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago