Retrospectiva (6): Grindeanu, in noiembrie portret-robot, in decembrie premier

1 noiembrie. Se caută proiect tehnic și studiu de fezabilitate pentru fântâna cântătoare din Parcul Botanic. Megainstalația de sunet și lumini pe care o voia primarul Nicolae Robu pe Bega va fi realizată în parc și va avea atât „ceață”, cât și „ecran de apă”. Instalația ar putea fi terminată în 2017.

1 noiembrie. La conferința extraordinară a UNPR, convocată la apelul deputatului de Timiș Ion Răducanu, dar și al altor „progresiști” nemulțumiți, s-a votat în unanimitate anularea fuziunii cu PMP. Situația nu e clarificată nici după două luni.

2 noiembrie. Călin Popescu Tăriceanu anunță, la Timișoara, că e gata să preia funcția de prim-ministru, din postura de președinte al ALDE, un partid-busolă care vrea să țină „direcția corectă”. Cei de la ALDE sunt convinși că vor obține, în Timiș, rezultate mai bune decât la alegerile locale. În cele din urmă, abia au făcut pragul…

4 noiembrie. La Timișoara e mai bine să fii șofer nesimțit decât biciclist. În ultimul an, polițiștii au dat amenzi de zece ori mai mari pentru cei pe două roți, raportat la conducătorii auto care-și lasă mașinile pe unde îi taie capul.

4 noiembrie. Timișoara are al doilea administrator public din istorie. Robert Kristof, consilier local și fost consilier personal al primarului Nicolae Robu, a fost singurul care a intrat în concursul pe post, pe care l-a și câștigat.

8 noiembrie. De ce așteaptă timișorenii minute bune în stațiile RATT, ca să vină autobuzul sau tramvaiul? Pentru că șoferii și vatmanii pleacă pe capete în Rusia! E concluzia la care a ajuns primarul Nicolae Robu, nemulțumit de sistemul de transport în comun.

9 noiembrie. Angajații Primăriei Timișoara se chinuie de aproape jumătate de an să facă o nouă organigramă. Actele s-au oprit – și încă n-au plecat mai departe – la Serviciul Resurse Umane, al cărui șef nu a apucat să „rezolve toate detaliile”. De organigramă depind și concursurile pentru directorii de direcții.

10 noiembrie. Mult discutata autostradă spre Belgrad e doar o intenție. Masterplanul României nu prevede decât un drum național, în timp ce sârbii iau în considerare autostrada. Premierul Dacian Cioloș a anunțat că va fi făcut un studiu de fezabilitate care să stabilească oportunitatea unei autostrăzi.

11 noiembrie. E greu să ajungi în topul celor mai bogați oameni din România, dar frații Emil și Marius Cristescu se descurcă de minune. Deși pentru ediția din acest a topului revistei Capital, pragul minim al averii a fost de 20-21 milioane de euro, frații Cristescu își păstrează locul 7 în clasament, cu o avere în creștere.

11 noiembrie. Mișcarea Populară Timiș a început în forță campania electorală. Traian Băsescu spune că exclude orice alianță cu PSD și nici PNL nu e văzut mai bine, dar… măcar nu miroase urât! Alina Gorghiu n-are treabă cu problemele de natură olfactivă și exclude și ea orice alianță cu PMP, pentru că Băsescu e expirat.

14 noiembrie. Fostul premier Victor Ponta, aflat în vizită electorală în Timiș, a ajuns la concluzia că șefa PNL, Alina Gorghiu, „e de la PSD” și ar fi fost mai potrivită pentru sectorul 5 din București. Ponta spune că și Nicolae Robu e un fel de Marian Vanghelie.

16 noiembrie. Timișoreanul Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, a fost ridicat miercuri de procurorii Parchetului General și dus la audieri. Dosarul în care este cercetat Sanda vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

16 noiembrie. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat miercuri pe fostul europarlamentar PSD Adrian Severin la patru ani de închisoare cu executare, sentința fiind definitivă. Severin a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

17 noiembrie. Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe fostul președinte al CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc, pentru conflict de interese în formă continuată. Lucrurile vor merge însă tot mai prost pentru cel supranumit „Brandul”.

22 noiembrie. Primăria Timișoara a reușit să cumpere Colegiul Bănățean. Municipalitatea s-a înțeles cu Episcopia Romano-Catolică, după negocieri care au durat mai mulți ani, și a obținut un preț de 4.6 milioane de euro, plătibil în rate.

24 noiembrie. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de omul de afaceri timișorean Ovidiu Tender și fostul patron al lui Poli Timișoara, Marian Iancu, în dosarul Carom. Tender a fost condamnat la 12 ani și șapte luni de închisoare, în timp ce Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani în dosarul Carom. Cei doi rămân după gratii.

25 noiembrie. Primăria Timișoara depune pentru finanțare europeană primul proiect pe POR. Este vorba despre transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești în centru multicultural. Suma vizată: în jur de cinci milioane de euro, durata lucrării fiind estimată la trei ani.

25 noiembrie. PSD are în Timiș un avans de patru procente în fața liberalior. O spune un sondaj făcut la comanda social-democraților, ale cărui rezultate nu diferă mult de scorul de la alegerile locale. Se conturează portretul robot al viitorului premier PSD, care seamănă izbitor cu președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu.

25 noiembrie. Moare revoluționarul Lorin Fortuna, cunoscut pentru excentricele sale intervenții ezoterice. În vârstă de 68 de ani, acesta era internat de câteva zile și suferise o intervenție chirurgicală de urgență.

29 noiembrie. Încă senator de Timiș, Vasile Blaga, fost copreședinte al PNL, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru trafic de influență. El ar fi primit șpagă nu mai puțin de 700.000 de euro, pentru ca o firmă privată să poată obține contracte cu statul.

2 decembrie. Un sondaj intern al PNL Timiș, realizat numai în Timișoara, arată că liberalii ar câștiga la un scor foarte bun alegerile parlamentare în orașul de pe Bega. Nu se știe însă cine a realizat acest sondaj, conform căruia, pe rezultate neponderate, USR, PMP și UDMR nu ar face pragul electoral. Nicolae Robu spune că 76% dintre timișoreni sunt mulțumiți de el. Nu atât de mulțumiți însă încât să se și deplaseze la secția de vot…

5 decembrie. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, deschizătorul de listă al PNL pentru Camera Deputaţilor, este acuzat de plagiat. Alina Gorghiu spune că, dacă acuzațiile se dovedesc, Pirtea trebuie să plece. El e încă în PNL.

5 decembrie. Nicolae Robu spune că PNL Timiș nu și-a fixat o țintă pentru alegeri și nu crede că ar trebui să demisioneze în cazul unui rezultat slab.

6 decembrie. Parcul din Buziaş va fi refăcut cu bani europeni. Acesta va avea alei noi, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete etc. Primăria Buziaş a depus la ADR Vest un astfel de proiect, despre care primarul Sorin Munteanu spune că este aproape sigur eligibil.

8 decembrie. Bazinul de înot de la Generală 30, recent reabilitat cu vreo 120.000 de euro, a fost închis aproape imediat după redeschidere. Sunt problemele cu pierderile de apă. Ca la noi la nimeni.

8 decembrie. S-a dat verdictul într-unul dintre cele fierbinți cazuri ale toamnei. Comisia de lucru desemnată de CNATDCU să analizeze teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a ajuns la concluzia că şefa DNA n-a plagiat.

12 decembrie. PSD câștigă, în premieră, alegerile pe Timișoara. Este oficial: în Timiș s-a terminat numărarea voturilor în toate cele 595 de secții. PSD este câștigătorul alegerilor parlamentare din acest an, având aproximativ 10 procente în fața liberalilor. USR a făcut aproape 13%.

15 decembrie. La alegerile parlamentare de duminică s-au aflat pe listele electorale din Timiș şi trei candidaţi independenţi la Camera Deputaților. Ei au adunat, împreună, sub 1.600 de voturi, cele mai multe voturi dintre ele în dreptul lui Remi Rădulescu, cunoscut inventator şi fost membru ALDE. Detectivul particular Petrică Folică, fost consilier municipal în mandatul 2012 – 2016, a adunat doar 381 de voturi.

15 decembrie. Ședință cu scântei la PNL Timiș! În urma presiunilor primarilor, Nicolae Robu și-a dat demisia din funcția de președinte al filialei și, mai mult, le-a spus liberalilor să-și caute candidat la primărie în 2020!

16 decembrie. Revoluționarii invitați la plenul festiv al CL Timișoara s-au certat din nou ca la ușa cortului. De această dată, scânteia a pornit de la regizorul Ioan Ieremia, care i-a acuzat pe mai mulți revoluționari, cetățeni de onoare ai Timișoarei, că sunt foști securiști și informatori.

18 decembrie. Orice, dar să fie gratis! Timișorenii s-au înghesuit la propriu pentru a prinde câte o tuia gratuită. Coada a numărat câteva sute de persoane, iar pomișorii s-au terminat cât ai zice… tuia! Oamenii au fost nemulțumiți că nu s-a dat numai câte unul de persoană.

21 decembrie. Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării, o apropiată a lui Liviu Dragnea, este propunerea PSD – ALDE pentru funcția de premier. Sevil Shhaideh, 52 de ani, este fina lui Liviu Dragnea, cu care a şi colaborat în trecut.

21 decembrie. România încheie anul 2016 cu un record rușinos: niciun kilometru nou de autostradă dat în folosință. Deși 15 kilometri între nodurile Dumbrava și Margina sunt gata, dar nu sunt deschiși traficului. Compania de drumuri spune că nu poate face o recepție parțială.

22 decembrie. După mai mulți ani de procese, Primăria Timişoara obține o victorie în cazul Casa Mühle. Curtea de Apel obligă proprietarii să readucă imobilul la starea inițială din 2012, după ce a respins apelul formulat de Nelson Mihai, cel care a moștenit casa cu poveste.

22 decembrie. Vehiculat intens ca posibil premier, președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, spune că nu pleacă la București. „Habar nu am cum am intrat în chestiunea cu premierul. Eu am o declarație când am devenit președinte al CJ Timiș, am repetat-o și insist. Nu voi pleca într-un post de ministru. Am văzut ca sunt iarăși plimbat prin diverse posturi de ministru, dar nu voi pleca”, susține acesta.

23 decembrie. „Cadou” pentru Ion Iliescu, Petre Roman și alții, înainte de Crăciun: Parchetul Militar a anunțat că, în dosarul Mineriadei, ei au fost puși sub acuzare pentru crime împotriva umanității.

27 decembrie. Președintele Klaus Iohannis n-o va desemna premier pe Sevil Shhaideh, propunerea făcută, pentru această funcție, de liderul PSD Liviu Dragnea. Dragnea susține că Iohannis vrea să declanșeze o criză politică și a anunțat că ar putea cere suspendarea președintelui României.

28 decembrie. Sorin Grindeanu este propunerea PSD pentru funcția de premier! Președintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă că timișoreanul merge la Palatul Victoria pentru un mandat de patru ani.

30 decembrie. Președintele Klaus Iohannis semnează decretul de desemnare în funcția de premier a lui Sorin Grindeanu. Venit la Timișoara, Grindeanu spune că va susține proiectele orașului și ale întregii zone a Banatului. În plus, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 este un proiect care trebuie să aibă sprijinul guvernului.

31 decembrie. Noroc chior pentru fostul senator PSD Matei Suciu. El va deveni deputat de Timiş, fiind, poate, cel mai mare beneficiar al permutărilor politice care au loc în urma desemnării lui Sorin Grindeanu premier. Călin Dobra se întoarce la CJ Timiș, unde se pregătește să devină președinte, așa că Suciu îi va lua locul în parlament.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%

O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un adevărat maraton folcloric cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri, gastronomie tradițională, eveniment care va reuni peste 200 de artiști. Sâmbătă, 20 aprilie 2024, la ora 13:00, la Căminul Cultural din Giarmata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lada cu Zestre ajunge la Ghiroda și la Giarmata. Invitați în recital la Festivalul – Concurs, Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul
O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Timp de două zile, astăzi și vineri, publicul este așteptat în vizită la Banca Națională a României. Frumoasa clădire din centrul Timișoarei își deschide porțile pentru o serie de tururi ghidate. În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, așteptați să viziteze sediul local al Băncii Naționale a României
Peste 100 de vehicule istorice vor fi prezente, sâmbătă, la Timișoara, în Piața Unirii, la Retroparada Primăverii. De la ora zece, iubitorii automobilelor vor putea vedea pe viu câteva vehicule de valoare din istoria auto. După cum spuneam, se anunță un număr de peste 100 de vehicule istorice expuse, marea majoritate aparținând colecționarilor din Timis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă are loc Retroparada Primăverii. În Piața Unirii vor fi prezentate peste 100 de automobile istorice
La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Top