Bugetul Timisoarei e finalizat si intra in dezbatere publica. Unde se duc banii

Proiectul de buget al Timișoarei a fost publicat, în sfârșit, pe site-ul municipalității. El va fi supus miercuri, 29 martie, dezbaterii publice. După doi ani în care bugetul a scăzut, în 2107, acesta a crescut, atingând 307,3 milioane de euro.
În 2014, Timișoara a avut un buget total general de 307 milioane de euro. În 2015, suma a fost de aproximativ 294 milioane de euro, pentru ca în 2016 să scadă la 278 milioane de euro. Edilii Timișoarei se bazează acum pe un buget care revine la valoarea celui din 2014, respective 307,3 milioane de euro. @Proiectul de buget se axează pe un mix echilibrat între asigurarea funcționării serviciilor publice la nivelul MunicipiuluiTimișoara, dar și pe un set complex și consistent de investiții în toate domeniile de activitate. Sub semnul echilibrului se află și alocările aferente domeniilor de activitate ale Primăriei, chiar încondițiile în care creșterile salariale, de altfel justificate, au produs un dezechilibru consistent@, comentează bugetul viceprimarul Dan Diaconu. Pentru secțiunea de dezvoltare a fost alocat un procent de 27% din buget. Se dorește finalizarea investițiilor mari începute, dar și demararea unora noi. De asemenea nu sunt uitați banii necesari pentru pregătirea unor proiecte cu finanțare europeană.
În domeniul transporturilor au fost alocate 100 de milioane de lei. La acest capitol se pregătesc proiectele pentru finanțare europeană în vederea reabilitării liniilor de tramvai și a tramelor stradale pe traseul 5, Calea Bogdăneștilor, extinderi de linii de troleibuz în zona Centru – Mall, Bd. Sudului – Podeanu – Michelangelo, respectiv Mehala (Ovidiu Balea). O finanțare consistentă vor avea studiile aferente Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, baza de plecare pentru absorția sumelor de finanțare europeană. Vor continua programele de înnoire a flotei de transport în comun prin reabilitarea tramvaielor, achiziția de autobuze de capacitate mică, respectiv plata ultimelor rate aferente autobuzelor articulate. Achiziția de noi tramvaie va porni odată cu aprobarea listei de proiecte aferente Axei 4 a Programului Operațional Regional.

În domeniul rutier, extinderea celor două pasaje Jiul și Popa Șapcă și amenajările conexe beneficiază de cea mai mare finanțare, lucrările urmând să fie finalizate în cursul acestui an. Sumele necesare lansării în licitație printr-o finanțare multianuală a construcției Podului Jiul sunt cuprinse de asemenea în buget. Reabilitarea pentru trei poduri se află în faza finală de obținere a autorizației de construcție: Dragalina, Eroilor și Pasarela Parcul Copiilor, ele fiind cuprinse în buget, dar în paralel propuse spre finanțare și prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Pasajul inferior Solventul de legătură între Calea Bogdăneștilor și Strada Gării este de asemenea prins în buget, el fiind unul dintre proiectele majore aferente axei 4 – POR. Se va lucra de asemenea la proiectarea reabilitării pentru podurile Mihai Viteazu și Iuliu Maniu, dar și pentru Pasarela Gelu.
Peste 20 de milioane de lei sunt rezervate lucrărilor rutiere noi sau în continuare, cuprinzând Str. Chimiștilor; lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor; amenajarea Inelului IV în secțiunea Constructorilor – UMT; străzile Edgard Quinet, Mircea Neamțu, Gr Antipa, Margaeretelor, perimetrul Oituz – Popa Șapca, modernizarea Gr Alexandrescu, inclusiv sens giratoriu Torontalului, sistematizarea str. Versului, Drumul Boilor și alte lucrări. Reabilitarea străzilor din cartiere întregi de locuințe vor intra în proiectare anul acesta, dintre care amintim: Calea Martirilor, Calea Aradului, Calea Lipovei, Balta Verde, Blașcovici. Proiectele complexe vor viza trama stradală, locuri de parcare, trotuare, canalizare pluvială. Se va proiecta de asemenea extinderea la patru benzi a străzilor Pictor Zaicu și Demetriade.
În domeniul medical, cea mai importantă lucrare din punct de vedere al sumelor alocate este Corpul B al Spitalui de Copii, dar vor fi finanțate și lucrările la Clinica ORL, Stația de epurarea, instalația de abur și amenajările rutiere la Spitalul Victor Babeș, precum și pasarela și refuncționalizarea corpului vechi al Spitalului Louis Țurcanu. Pentru aceste lucrări au fost alocate 30 de milioane de lei. De asemenea, tot în domeniul sanitar, vor fi demarate în acest an mai multe proiecte pentru finanțare europeană, națională sau locală: extinderea Spitalului Municipal în zona Clinicilor Noi, extinderea Spitalului de Boli infecțioase și altele. În paralel secțiunea de funcționare va asigura finanțarea pentru reparațiile complete din cadrul Clinicii de Pneumofiziologie din cadrul Spitalului Victor Babeș, dar și alte intervenții în patrimoniul medical.
În domeniul educațional sunt alocate 24 de milioane de lei la care se adaugă și unele finanțări europerne. Astfel 13 grădinițe și școli vor beneficia de proiecte în vederea obținerii de finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice, în timp ce proiectele aferente noului corp al Liceului Lenau, respectiv reabilitarea completă a Liceului Ungureanu sunt cuprinse spre actualizare în vederea accesului la finanțare europeană. Două creșe noi de mari dimensiuni sunt proiectate pentru acest an, dar și lucrările aferente Atelierului Școală de la Colegiul Ferdinand sau extinderilor pentru Liceul Grigore Moisil, respectiv Vlad Țepeș, sau școlile nr. 30 și 13. Un nou corp se proiectează la Colegiul Bănățean în locul fostei grădinițe PP14, corp care va cuprinde bazin de înot și sala de sport. Peste 6 milioane de lei se alocă dotărilor unităților de învățământ.
Cultura devinde unul din domeniile prioritare ale bugetului local, după ce anul trecut Timișoara devenea Capitala Culturală Europeană pentru 2021. Studii și fonduri pentru execuție aferente unor obiective de investiții necesare în 2021: Palatul Culturii, Centrul Multicultural Mărășești, noua sală de spectacola Teatrului German de Stat, Centrul Cultural “Turnul de Apa” Iosefin, dar și trei dintre cinematografe: Studio, Timiș și Arta. Fondurile aferente creșterilor salariale cu 50% în domeniul cultural sunt cuprinse în bugetul local, alături de o consistentă alocare financiară pentru Agenda Culturală și concursul de proiecte cu finanțare nerambursabilă.
Două milioane de lei sunt alocate Programului de reabilitare a clădirilor istorice cu proprietari privați, iar 2,2 milioane finalizării lucrărilor la Liceul Lenau (fațadă și lucrări aferente monumentului). Se va finanța proiectarea pentru reabilitarea fațadelor și acoperișului pentru Liceul Brătianu (MIU), respectiv pentru Primăria Veche, iar clădirea de pe str. Alecsandri 1 va beneficia de extindere și reabilitare completă.
În domeniul mediului se prevăd sume aferente reabilitării complete a 3 parcuri: Central Scudier; Cetății – Civic; Alpinet dar și finalizarea proiectării pentru parcul Dâmbovița – Lacului, respectiv reabilitarea Parcului Petofi.
În domeniul sportiv, sunt finanțate proiectele aferente celor 3 investiții complexe din zona Buziașului, Dâmbovița și Lipovei (bazine, terenuri de sport și spații verzi), proiecte pentru refuncționalizare bazelor sportive Vladimirescu și USODA, dar și construcția a 3 terenuri de sport în cartiere și proiectarea pentru alte terenuri identificate.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Profesoară a spus: (martie 28th, 2017 at 10:27 )

Măăăăi, le-a trebuit ceva timp, acuș e aprilie !

lae sluga a spus: (martie 28th, 2017 at 12:28 )

banii se duc in turbinca profitorilor: Robu, Nasleu, Diaconu.

jean valjean a spus: (martie 29th, 2017 at 10:46 )

TOTUL ESTE CU DACA !
DACA SE INCASEAZA VENITURILE DE LA POPULATIA TIMISOAREI, DIN CARE 30.000 SE INCADREAZA LA SARACII EUROPEI CE BENEFICIAZA DE AJUTOARE UE !
DACA SE INCASEAZA FONDURI EUROPENE.
DACA SE LUCREAZA BINE SI SE INCHEIE LUCRARILE INCEPUTE IN SECOLUL TRECUT…
DACA.
PS> DE EX LA TELPARK SE INCASEAZA 7-8 MILIOANE DE LEI DIN TAXA DE PARCARE, SE INVESTESC 1 MILION SI RESTUL SE CHELTUIESTE PE SALARII SI FUNCTIONARE. TIPIC NEOSOCIALIST.
AR FI INTERESANT DE VAZUT PANA UNA ALTA PE CE S-AU CHELTUIT BANII IN 2016, ADICA O EXECUTIE BUGETARA DETALIATA!
DACA MAI SUNT ZIARISTI CU PREGATIRE ECONOMICA SI NU AGEAMII…CARE IAU TOTUL ASA CUM LI SE PREZINTA PE UN SAIT AL PMT.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top