Chirurg de la Judetean, acuzat ca a operat degeaba de doua ori o pacienta!

Ar trebui să se bucure de viață, nu să-și petreacă timpul între medici. Este povestea incredibilă a unei tinere din Timișoara care susține că a fost operată de două ori degeaba, în două luni, de același chirurg de la Spitalul Județean! Actele medicale îi dau dreptate, iar acum familia femeii crede că justiția este ultima soluție.

Povestea Nicoletei Ogârcin începe în 2001, când, din cauza unui chist ovarian de aproximativ 16 centimetri, a trecut printr-o „anexectomie dreaptă”. Altfel spus, au fost îndepărtate chirurgical ovarul drept, respectiv trompa dreaptă. Doi ani mai târziu, femeia a trecut printr-o nouă intervenție, pentru extirparea unui chist dermoid format pe ovarul stâng. Deoarece era predispusă la formarea de chisturi, medicii i-au prescris un tratament cu anticoncepționale. „De fiecare dată când s-a încercat întreruperea tratamentului, în aproximativ două săptămâni au reapărut chisturile, unele chiar cu dimensiuni de 6 centimetri. Am luat anticoncepționale până în 2016”, povestește Nicoleta Ogârcin. În toamna lui 2016, femeia a trecut efectiv la un pas de moarte. A ajuns în stare gravă la Urgențe, cu diagnosticul tromboembolism pulmonar bilateral. A ieșit din spital cu un tratament anticoagulant pe care va trebui să-l ia toată viața, sub monitorizarea permanentă a unui cardiolog. O altă consecință: femeia nu mai poate lua anticoncepționale, administrarea acestora fiind complet interzisă în caz de „antecedente de tromboză (formarea unui cheag de sânge în vasele de sânge ceea ce poate determina apariţia trombozei venoase profunde, embolismului pulmonar, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral)”.

Fără tratamentul hormonal, chisturile au reapărut. Pe 17 octombrie 2016, după ce s-a plâns de dureri insuportabile în partea stângă, Nicoleta Ogârcin a fost internată pe secția Chirurgie 3 a Spitalului Județean Timișoara. Pe ovarul stâng este descoperită „o formațiune tumorală” și se decide să se intervină chirurgical. Se practică, de această dată, de către dr. Eugen Gornic, anexectomie stângă. Nicoleta Ogârcin continuă însă să nu se simtă bine și, pe 21 noiembrie, la o lună de la intervenția chirurgicală, începe să sângereze vaginal. Pentru că, teoretic, cu ambele ovare extirpate, nu avea cum să fie vorba de menstră, merge la ginecolog, unde i se face o ecografie care constată existența unui… chist! Repetăm, cu ambele ovare extirpate, cel puțin conform actelor medicale. E trimisă să facă de urgență analize și… stupoare! Rezultatele arată că femeia are activitate ovariană normală! Pare imposibil, așa că Nicoleta Ogârcin este sfătuită să facă și RMN. Pe 26 noiembrie 2016 primește rezultatele: „ovar stâng cu câteva chisturi simple, cel mai mare de 2 centimetri. Ovar drept nevizualizat”. Traducere pentru nespecialiști: ovarul drept, extirpat cu 15 ani în urmă, nu poate fi vizualizat de medicul specialist în imagistică medicală. Cel stâng, extirpat cu o lună în urmă, pare la locul lui, cu tot cu chisturi! Femeia merge și la ginecolog, iar pe 9 decembrie 2016, medicul scrie și parafează: „ovar stâng situat retrouterin”.

Chiar înainte de Crăciun, Nicoleta Ogârcin acuză din nou dureri insuportabile în zona abdominală. Este internată la Clinica de Obstetrică-Ginecologie, „Bega” a SCJUT, unde îi este pus și diagnosticul: chist ovarian stâng hemoragic! Este transferată apoi pe Chirurgie 3 și ajunge din nou pe masa de operație. Chirurg: același Eugen Gornic, care, cu două luni în urmă, îi extirpase, cel puțin pe hârtie, ovarul și trompa stângi. Operația, efectuată pe 27 decembrie 2016, a durat câteva ore. „Se pătrunde în cavitatea peritoneală (…) se descoperă un chist ovarian de circa 5 cm. diametru, placat de marele epiploon, de mezosigmă și fața posterioară a uterului și intim aderent de peritoneul posterior la nivelul ureterului stâng și a vaselor iliace stângi (…) Se practică histerectomie totală”, scrie în biletul de externare datat 31 decembrie 2016. Recapitulăm: teoretic, având deja ambele ovare extirpate, Nicoletei Ogârcin îi sunt scoase acum și uterul împreună cu colul uterin.

Dincolo de toată suferința îndurată, femeia spera că va putea duce o viață normală. La început de martie însă, intră într-o senzație de deja vu. „Au început să mă doară sânii, practic mă simțeam ca și cum mi-ar fi venit ciclul. Am spus că nu se poate, dar, pentru că nu-mi era deloc mai bine, am mers din nou la ginecolog. Am făcut o nouă echografie și, când m-am uitat pe ecran, am crezut că mă înghite pământul. I-am și spus doctorului «să nu-mi spuneți că e un chist»”, spune Nicoleta Ogârcin. Era însă un chist, și încă unul de 3 centimetri! E trimisă din nou să facă analize și, din nou, stupoare! Analizele medicale datate 17 martie indică activitate ovariană! Familia Ogârcin se gândește acum să-și caute dreptatea în justiție. „Sunt la capătul puterilor. Mă uit la soția mea și nu știu ce să fac. Îmi dau seama că nu am cum s-o ajut. Practic, a fost operată de două ori și suntem exact acolo de unde am plecat. Continuă să se formeze chisturi, ea se simte rău. Chirurgul ne-a propus un tratament cu hormoni, spune că ar trebui încercat, dar soția mea nu are voie să ia așa ceva. Culmea este că eram prieteni cu dr. Gornic, m-a operat și pe mine de pietre la fiere cu niște ani în urmă”, spune Nicu Ogârcin. Acesta vorbește acum despre un proces de malpraxis pe care ar vrea să i-l intenteze chirurgului.

Dr. Eugen Gornic, contactat de deBanat.ro, are varianta lui. „La anexectomia din octombrie, din cauza situației anatomice specifice, am lăsat pe loc un mic fragment, recunosc că în necunoștință totală. În decembrie 2016, pacienta a venit prin transfer de la «Bega». Am vorbit cu ea, mi-a solicitat histerectomie totală și i-am explicat că, dacă ai nemulțumiri față de un medic, nu mergi la el să te opereze din nou. Mi-a zis că are încredere în mine”, spune dr. Gornic. Ce s-a întâmplat în sala de operație pe 27 decembrie, susține chirurgul, ține tot de situația anatomică a pacientei. „Nimeni nu-și poate imagina că am făcut voluntar histerectomie totală și am lăsat pe loc un fragment de ovar. Tehnic nu am putut scoate tot. Am scos cât am putut, în limitele de siguranță, atât cât am considerat, încât să nu afectez ureterul stâng. Dacă afectam ureterul, atunci se putea vorbi despre malpraxis. Am vrut să scot întreg fragmentul de ovar, dar tehnic acest lucru nu s-a putut. Există și fotografii din timpul operației, știu exact ce am făcut”, ne-a mai declarat chirurgul. Dr. Gornic susține că i-a propus Nicoletei Ogârcin să înceapă un tratament pentru inducerea menopauzei. „A refuzat. Știu că este sub medicație anticoagulantă, dar există variante. Părerea mea este că trebuie încercat. Sub monitorizare strictă, dar trebuie încercat. Acuzațiile de malpraxis sunt absolut neadevărate. Nu am nicio idee ce vrea familia Ogârcin de la mine. Cu Nicu Ogârcin eram prieten de 20 de ani, l-am operat și pe el, i-am operat și alți prieteni. Nicoleta Ogârcin a venit prin transfer de la Ginecologie, dacă nu avea încredere, nu trebuia să fie de acord să fac tot eu intervenția”, a mai declarat chirurgul.

Ce va face mai departe o femeie de 38 de ani supusă degeaba la două operații nu se știe. Cert este că, la trei luni de la ultima intervenție, pe ecografie a reapărut un chist. „Este un chist care se vede clar, are aproape 3 centimetri. Testele de laborator arată că este un chist ovarian”, admite dr. Gornic. Între timp, ultimul examen tomograf făcut de Nicoleta Ogârcin e clar: chistul a crescut cu un centimetru de săptămâna trecută…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

TM a spus: (martie 21st, 2017 at 17:37 )

Nu a fost operata degeaba. I-au fost scoase chisturile ovariene(unul de 16 cm). A facut altul pe tesutul restant care poate fi de cativa milimetri. Ovarele nu trebuie scoase complet daca afectiunea e benigna, mai ales daca femeia este tanara si are nevoie de hormonii ovarieni pentru a nu intra im menopauza precoce cu toate efectele ei secundare. Daca iar fi lezat ureterul fara sa fi stiut si mai apoi pacienta ar fi fost neglijata , acela ar fi fost un caz de malpraxis.

@TM a spus: (martie 21st, 2017 at 20:20 )

Chistul de 16 centimetri a fost pe partea dreapta, iar anexectomia drepta este facuta in 2001. Nu are legatura cu ce s-a intamplat ulterior in partea stanga, deci nu se poate vorbi de „tesut restant”, deoarece toate chisturile ulterioare au apărut doar în partea stanga.
Femeii i s-a spus ca i s-a facut, in octombrie 2016, anexectomie stanga si se astepta ca totul sa fie la fel ca acum 16 ani. Doar ca n-a fost.

Cetateanul a spus: (martie 21st, 2017 at 20:33 )

Articol calomnios. Nu se pune problema de malpraxis. Doctorul explica foarte clar ca tehnic nu a putut extirpa tot ovarul in conditii de siguranta.
Dr. Gornic este un profesionist.

chir a spus: (martie 21st, 2017 at 21:07 )

Doctorul Gornic este unul din cei mai buni chirurgi din Timisoara! Explica foarte clar situatia anatomica a pacientei -ovarul stang (degenerat chistic- probabil tot un chist dermoid) aderent de ureterul stang, vasele iliace stangi ! A facut ce se putea face in conditii de siguranta pentru pacienta ! O leziune de ureter sau mai grav, de vase iliace erau complicatii serioase !

Georgiana a spus: (martie 22nd, 2017 at 10:24 )

Chirurgii din Timișoara sunt foarte buni, la scos apendicite, pietre de rinichi și măsele de minte. Vreți calitate? există Clujul, există Szeged, există București. În județean, și nu numai, e o mafia a halatelor albe demne de un film cu mafioți (măcar ăia au onoare și nu acceptă bacșișuri ca ultimul chelner, așa cum iau „intelectualii” medici).

Cetateanul a spus: (martie 23rd, 2017 at 10:14 )

@Georgiana
O spune o mare specialista in medicina/chirurgie.
Plin de parerologi…

ghita a spus: (iulie 15th, 2019 at 00:02 )

parerea mea este ca acest dr gornic eugen este cel mai prost chirurg , daca nu isi primeste spaga dorita amana operatii pana mor pacientii de septicemie

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top