ACS Poli, performanta sau desfiintare? Intrebare pentru Nicolae Robu

Dacă vă întreabă cineva care este cel mai mare bine făcut Timișoarei de Guvernul Grindeanu de când s-a votat el în Parlament și până în ziua de astăzi gândiți-vă bine ce-o să răspundeți. Sala polivalentă nu e nici măcar în stadiul embrionar, stadion nici atât, centura a început de dinainte, aprobată finanțarea de pe vremea lui Cioloș, și încă în varianta cu două benzi pe sens și am putea continua cu tot felul de himere investiționale. Avem însă o certitudine: finanțarea sportului. Oameni buni, am ajuns să mă bucur ca un copil că guvernul României a făcut o ordonanță care să dea șanse egale în sport tuturor comunităților. Nu, nu e vorba că Guvernul Grindeanu dă ceva Timișoarei de-a moaca, iar noi ne bucurăm că unul bănățean de-al nostru face diferența. Nu, e vorba doar acomodarea legislației sportive cu cea fiscală și a administrației publice ca primăriile, consiliile locale și cele județene să poată finanța sportul fără teama controalelor Curții de Conturi. Timișoarei i se dă prin aceasta ce i s-a luat în urmă cu doi ani: dreptul de a se bucura de aceleași prevederi legale favorabile în finanțarea unor ONG sportive sau, în caz contrar, de a fi stopate toate finanțările administrațiilor locale, nu doar cele controlate de Curte, conform principiului egalității de șanse, măcar în sport.

Pe tema finanțării sportului de la bugetele locale s-a vorbit și se va mai polemiza multă vreme. Unii spun că banul unui cetățean căruia îi place doar să citească o carte și să asculte muzică la căști nu are de ce să meargă în bucuria unor tineri să-și spargă capul în galeriile de fotbal. Sau că o babă pasionată de reduceri la supermarket și slujbe religioase nu are de ce să finanțeze o activitate în care se vorbește buruienos. E adevărat că nu poți mulțumi toată lumea, cum nici pe mine nu mă „coafează” deloc mărinimia autorităților în a finanța transportul în comun oferit studenților veniți în oraș. Ori gigacaloria la Colterm, metrul meu cub de gaz nefiind subvenționat cu nimic de primărie. Mai sunt și din aceia care văd în finanțarea sportului un câștig pe termen lung. De exemplu, scoaterea copilului din casă, de la tabletă și telefon, pentru a-i da un model de mișcare și sport în perioada creșterii. Și nu numai, dar să revenim la viața sportului timișorean de după ordonanța Guvernului Grindeanu.

Nu este nicio mare taină în faptul că sumele cele mai mari de la primărie vor merge în clubul de fotbal ce joacă în prima divizie: ACS Poli. Ne place, nu le place, așa va fi. Iar finanțarea ACS Poli de la o primărie bogată cum este cea a Timișoarei ar putea crea premisele unor performanțe, o poziționare în clasament care să-i permită acestei Poli o participare europeană, dacă nu chiar titlul de campioană sau vicecampioană. Ordonanța Grindeanu și o hotărâre a Consiliului Local Timișoara ar putea rezolva problema finanțării pentru un astfel de obiectiv. Se va asigura condiția necesară, dar nu și suficientă. Pe lângă finanțare, ACS Poli va trebui să funcționeze mult mai eficient decât în perioada în care au existat bani, nu și rezultate. Este adevărat că nu mai avem același management păgubos din acele vremuri, dar de aici și până la un raport maxim rezultate-preț este o cale mai lungă.

ACS Poli Timișoara a funcționat în ultimii doi ani fără finanțare de la comunitate. Chiar și fără stadioane pline, Poli de prima divizie a devenit mai simpatică sau măcar nu atât de antipatizată ca până atunci. Au dispărut vocile care criticau finanțarea publică, logic, nemaifiind vorba de așa ceva. Apoi povestea cu penalizarea cu 14 puncte și revenirea spectaculoasă i-au adus lui Poli mai multă o aură eroică și, pe fondul acestei victimizări, mai puține campanii publice care să ceară stoparea unei activități păguboase. După Ordonanța Grindeanu și rectificarea de buget local promisă de Nicolae Robu, lucrurile se vor schimba, chiar dacă nu de a doua zi. Vor reapărea voci gen avocat Carmen Obârșan – că nu pot să-i spun altfel – care să constipe și mai mult administrația publică în demersul de susținere cel puțin a fotbalului de primă divizie. Cum la fel de sigur este și faptul că opoziția dinspre stadionul Știința va redeveni efervescentă odată cu declanșarea acestor campanii mai mult sau mai puțin colorate politic.

Nicolae Robu și Sorin Drăgoi vor trebui să umble ca pe cioburi în perioada următoare, să nu readucă lui ACS Poli acea imagine de echipă care doar mânăncă ban public, dar nu aduce nimic ca rezultate. Să se ferească de țepe mai mult sau mai puțin programate în campaniile de transferuri, dar și să ducă o politică de salarizare fără czuri de vedete grozav plătite, însă cu un aport insesizabil în jocul echipei. Nu trebuie exclusă aducerea de jucători plătiți bine, nu te poți califica în Europa doar cu rebuturi, dar acești jucători bine plătiți trebuie să-și merite salariul, nu ca în multe exemple petrecute în mandatele lui Rosenblum, Stanciu, Alexa. Poli nu va mai avea liniște după ce vor veni banii de la municipalitate. Și nici de prea mult timp nu dispune. Singura șansă ca Nicolae Robu să reușească, după atâția ani, cu echipa asta este obținerea performanței. Menținerea la limită în prima ligă nu este o variantă. Decât așa, mai bine s-ar desființa echipa. Această activitate nu mai poate fi finanțată la nesfârșit, decât dacă va redeveni fenomen. Fără 5.000, 10.000 de spectatori constant la meciuri nu mai merită să funcționezi, iar la așa ceva se ajunge doar cu rezultate, management bun, atragerea de fonduri și din mediul privat și un eficient directorat sportiv. Dar asta o știe și Nicolae Robu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

gica a spus: (mai 20th, 2017 at 20:49 )

Dacă vin banii sa vedeți iar prietenii si pupincuristii politici cum apar prin tot felul de funcții inventate pe la club sa pape si gura lor ceva.

Mov a spus: (mai 21st, 2017 at 00:16 )

Sasule , chiar nu mi-e clar ce vrei sa spui, dar vreau sa-ti spun ca in viata unei comunitati, pe langa cele srict necesare, gen sanatate, educatie,etc, unii contribuabili, votanti, au nevoie si de SPORT, ori daca fotbalul e cel mai reprezentativ, sa-i dam CEZARULUI ce i se cuvine.POATE PT. UNII SUNA RAU CA ACS POLI SA IA BANI PUBLICI,dar asu a luat anul trecut 100 mii EURO, de la prefectura(psd timis),acum a depus un nou dosar pt o noua finantare, chiar fara sa spuna public cum a cheltuit acei bani, pana in dec. 2016, pe ce programe! De aici incolo, asu-istii , ciocu mic , sunteti SINGURAechipa pe bani publici pana acuma, dragilor, curatilor, via BOBDA!CINE NU STIE CE SPUN SA CAUTE IN ISTORIA IMACULATA A ASU- lui, cea de fara compromisuri, cum se declara in 2013!
Revenind, nu vad nimic rau in a finanta o echipa care de la -14, a ajuns unde nu spera nimeni, iar cu finantare, nici nu stim ce faceau!

sam a spus: (mai 21st, 2017 at 06:04 )

dupa ce au tinut-o pe poli 7 ani in bezna cei de la asu druckeria sunt obligati sa continue ce au inceput,la anu baietii in ghete vor lupta impotriva fotbalului modern,fara palmares,fara pat-roni si fara bani publici …..pomana din banul public acordata celor 200 de cetateni trebuie sa inceteze astept o analiza serioasa a gardienei banului public aspra felului in care au fost cheltuita suma de 100000 de euro acordata anul trecut … ar fii interesant de comparat sumele platite la fisc ce reprezinta impozitul pe biletele vandute la meciurii de asc si druckeria

M. a spus: (mai 21st, 2017 at 12:40 )

la ASU suma de 100.000 a fost alocata pentru echipa dar nu a fost si decontata pentru ca nu s-au cheltuit asa multi bani. banii primiti de la CJT au fost undeva la 15.000 de euro.

judecati voi daca sunt multi bani pentru ce a facut echipa in ultimii 5 ani.

M. a spus: (mai 21st, 2017 at 12:45 )

si ca obiectivitatea sa fie maxima aici, pun o singura intrebare: de ce siteul asta nu a publicat nici macar o stire despre meciul Politehnica – UTA de astazi cand interesul in jurul meciului e foarte mare, probabil vor fi cel putin 10.000 de oameni in tribuna. probabil ca se asteapta o infrangere a echipei locale dupa care vor curge articolele pline de venin. daca asta e presa, atunci ACS e POLI.

ttb a spus: (mai 21st, 2017 at 13:09 )

Cred ca se poate FACE o finantare MIXTA:
– de BAZA, minimala pentru toate sporturile (INDIVIDUALE SI DE ECHIPA), la care sa se adauge
– o finantare PE NUMAR DE SPECTATORI PLATITTORI! (bilete vandute si abonamente cumparate, NU GRATUITATI)!, cu decontare trimestriala.

Druckerul din Mehala a spus: (mai 21st, 2017 at 16:25 )

Azi vreau sa bata ASU…f,tui , dupa aia mai vedem ce va fi la anul , dar fara 4-5 jucatori de valoare nu o sa facem fatza . Parca vad ca psd-ul iarasi vor restrictiona valoarea sumei ptr ACS .

++ a spus: (mai 21st, 2017 at 16:38 )

daca sint bani putem sa-l luam din nou pe Bungau si facem din nou un consiliu „director” eventual cu Dembo si Ion V. Ionescu si mai gasim citva, Lata de ex. si uite asa o dam din Liga 1 in Liga B si viceversa. daca Robu e in dubiu daca sa mai continue sau nu, atunci cutez a-i da un sfat, desi e greu, e stiut ca e rezistent la orice fel de sugestii. s-o lase balta cu fotbalul, nu-i de el. de fapt ar trebui intrebat invers, ce-i de el?

Digilistul a spus: (mai 21st, 2017 at 17:39 )

Azi MARE BLAT MARE,intre frati siamezi! Te pomenesti ca are tupeul maxim sa ma contrazica cineva?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top