Am putea avea liber la pedalat pe Marasesti. Robu nu renunta insa la interdictii: Sunt un primar responsabil / FOTO

Pe strada Mărășești s-ar putea da drumul la biciclete, dar primarul Nicolae Robu nu vrea să renunțe la interzicerea trotinetelor și tricicletelor în centru. Este concluzia dezbaterii publice de luni după-amiază. În plus, mai trebuie definit conceptul „zonă de promenadă”, care nu e totuna cu străzile pietonale. De ce e nevoie de interdicție? În scop preventiv!

Câteva zeci de timișoreni, inclusiv consilierii locali Luminița Țundrea și Ion Ardeal Ieremia (PSD) și independentul Adrian Orza, au venit luni la dezbaterea publică solicitată pe marginea proiectului referitor la interzicerea deplasării cu trotinete, triciclete, role sau skateboarduri prin centrul Timișoarei. Pentru că s-au cerut, din start, date legate de numărul de incidente cauzate de acești participanți la trafic și la străzile pe care s-ar fi produs acestea, primarul Nicolae Robu a explicat cum stau lucrurile din punctul său de vedere. „Măsurile sunt de ordin preventiv, pentru că eu ca primar responsabil ce mă pretind, nu pot aștepta să moară un copil accidentat de cineva care circulă cu viteză. Nu pot aștepta să fie cineva accidentat și traumatizat, pentru că așa vrea unul sau altul (…) Și dacă n-ar fi nicun pericol de accidentare, pentru că în zona de promenadă oamenii trebuie să se plimbe liniștiți, aș avea aceeasi poziție. Despre asta e vorba”, a spus edilul.

Unul dintre participanții la dezbatere a propus utilizarea unui radar. „Autoritățile din străinătate folosesc radare și amendează bicicliștii care merg mai mult cu 10 km/h. Dacă ei pot face asta, și noi putem (…) Nu sunt deloc de acord cu persoanele care fac așa-zis sport și merg cu viteză prin centru, dar acestea sunt foarte puține. Despre strada pietonală Mărășești ați spun, în 2012, că o veți face să se dea lumea cu rolele. Eu nu cred că este o soluție interzicerea. Mașinile produc mult mai multe accident, dar nimeni nu s-a gândit să interzică de mâine mașinile în oraș”, i-a spus tânărul edilului. Robu a replicat imediat: „Dar masinile pot să intre unde vor? Nu mă faceți să-mi fac cruce, că nu se cuvine aici. Cine vine cu poziții anarhiste nu are nicio șansă cu mine. Nu ne referim la pietoni si zonele pietonale, ne referim o zonă specială pe care Timișoara o are, numită zonă de promenadă… Trebuie să ne protejăm de cei care ne pun în pericol. Nu suntem în măsură să punem în aplicare această măsură propusă, cea cu radarul (…) În 2012 nu-mi închipuiam, când am decis ca strada Mărășești să fie pietonală, că voi vedea în Timișoara comportamente cum îmi este dat să văd acum (…) Ați văzut un cetatean de 65-70 de ani care merge zilnic cu rolele pe pietonală cu viteza foarte mare? Ce se întâmplă dacă accidentează pe cineva?”.

Ana Munteanu, cea la inițiativa căreia a fost organizată dezbaterea publică, a cerut introducerea avertismentelor și rearanjarea sistemului de amenzi, dar a spus și că polițiștii locali ar trebui să pedaleze prin centru, dacă tot au în dotare vehicule pe două roți. „Sunt speriată de încăpățânarea cu care susțineți acest proiect, îmi dau seama că nu avem un partener de dialog”, a spus tânăra. „Nimic nu e aplicabil din ce ați propus, totul este în termeni vagi. Reglementările nu se fac în termeni vagi, se fac în termeni preciși. În privința cuantumului amenzilor, admit că putem discuta, admit să introducem și avertismentul, cum am făcut la biciclete. Este o propunere constructivă și pot să o accept”, i-a răspuns Robu.

O intervenție foarte interesantă a avut medicul psihiatru Carina Dragu. „Eu v-am votat, deci sunteți reprezentantul meu. Admir pasiunea cu care combateți, dar m-aș bucura foarte mult dacă ați folosi-o pentru un lucru care are sens. Acest oraș nu a fost gândit pentru trotinete, dar aș vrea să vad care este viziunea dvs. Cum va fi peste 10 ani? Ce veți face? Eu locuiesc în centru, cabinetul meu este în centru… Nu pot să mă deplasez decât cu trotineta. Nu îmi permit, literal vă spun, să pierd 15 minute cât aș face pe jos dintr-o parte într-alta. Nu am timp fizic să pierd cu deplasarea, fără trotinetă (…) În timp ce merg cu trotineta, văd reacțiile: unii imi zâmbesc, altii, pe la 50-60 ani, se uita critic, pentru că le este teama. Dvs îi încurajați să le fie teamă (…) Da, există persoane care circulă periculos, dar sunt puține. Noi, restul, ce facem?”, a spus timișoreanca.

Robu a adus apoi în discuție Planul de Mobilitate Urbană și a recunoscut că are unele probleme în a comunica. El a spus că se gândește să facă unele schimbări pe strada Mărășești. A intervenit în discuție și Cristi Brîncovan, care a cerut ca bicicliștii să aibă un reprezentant în comisia de circulație a PMT, așa cum au, de exemplu, taximetriștii. Primarului i s-a cerut și o definire clară a ceea ce înseamnă zonă de promenadă, lucru care, spune Robu, va fi rezolvat în proiectul revizuit. Dezbaterea s-a încheiat după ceva mai mult de două ceasuri, fără să fi vorbit toți cei înscriși la cuvânt. „Am acceptat imediat să desemnez în comisia de circulație și un reprezentant al bicicliștilor. Eu chiar sunt bucuros că în Timișoara se folosește bicicleta și am o preocupare specială de a face cât mai multe piste pentru bicicliști (…) Încă o concluzie pe care am reținut-o este aceea de a mai reflecta asupra regimului străzii Mărășești. Poate că am putea accepta ca acum pe Mărășești să coexiste bicicliști, rollerii și așa mai departe, utilizatorii celoralte mijloace, cu cei care se deplasează pe jos (…) Nu știu dacă vom trasa piste pe strada Mărășești, însă în centrul istoric este exclus să trasăm piste. Nici nu avem voie și, în plus, ar arăta rău”, a spus primarul Timișoarei.

Concluzia îi aparține Carinei Dragu: „Eu am nevoie să pot să trăiesc în centru. Nu mi se pare normal să luați o decizie pentru a-i proteja pe acei cetățeni care se duc prin centru doar sâmbăta și duminica. Sâmbătă și duminică nu mă duc cu trotineta, când e plin de oameni. În forma actuală, legea ne interzice pe toți, sub orice formă, la orice oră, ceea ce nu este corect, nu este normal, nu are sens (…) Pentru mine, și pentru alții, trotineta nu este un mijloc de recreere. Ni s-a spus că putem să ne plimbăm pe malul Begăi. E foarte bine, doar că eu mă plimb. Eu așa mă deplasez. Cred că sunt mulți ca mine. Sper să primim un mesaj prin care să ni se spună că putem și noi trăi în orașul acesta, nu doar cei din mașini”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Blue a spus: (iulie 3rd, 2017 at 23:25 )

Mare idiot. Cand deschide gura, numai cretinatati debiteaza. BRAVO PNL.

Emil a spus: (iulie 4th, 2017 at 11:18 )

Tocmai asta-i problema cea mare cu Robu: nu este un primar responsabil. Este aberant. Asta se vede și prin proiectele pe care le susține cu toată hotărârea, fără să-i pese însă de consecințe. A convocat discutarea publică a interdicției pe care o coace acum doar de ochii lumii, pentru că, în final, a recunoscut că tot vba face cum vor mușchii lui. Adică, interdicția ridicolă pentru trotinete, role și skateboarduri în zona centrală rămâne bătută în cuie.Individul își consumă energia și fondurile orașului pentru proiecte megalomane, costisitoare, în vreme ce lucruri „mărunte” cum ar fi reabilitarea Castelului Huniade (monument istoric de cea mai mare importanță) este un eșec scandalos, fațadele clădirilor din zona istorică se prăbușesc peste noi, trotuarele Timișoarei sunt vai și-amar de ele și multe altele. În schimb, 3 vaporașe din termopane zac trase la mal (alte 4 sunt în depoul RATT) pentru că Robu le-a cumpărat fără să-i pese că legea nu permite exploatarea lor ca mijloace de transport în comun. Robu se și visa tăind panglica, cu mult tam-tam, pentru inaugurarea curselor cu ambarcațiunile din termopane. Cu acest individ nu se mai poate face nimic, nu poate fi „reabilitat”, este mult prea obtuz, plin de sine și arogant ca să mai învețe ceva și să bage de seamă că a fi primar înseamnă lucru în echipă și că nu poți disprețui la nesfârșit populația orașului fără să decontezi costurile acestei atitudini. Să sperăm că în 2020, la alegeri, vom pune capăt mandatului acestui habarnist cu ifose.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Peste două luni, Primăria Timișoara va putea pregăti licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze  Centrul de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Instituția a semnat contractul pentru proiectarea acestui centru, care va prelua 13 tipuri de deșeuri. Prin contract va fi elaborat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT), totodată se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un pas mic pentru un proiect mare. Centrul de predare a deșeurilor, care va fi amenajat pe 2,5 hectare are proiectant
Primarul Dominic Fritz afirmă că, dacă pe vremea lui Nicolae Robu, societatea Colterm a fost căpuşată de clici de partid, acum funcționează pentru timişoreni. Fritz îi răspunde astfel fostului primar care, zilele trecute, a prezentat un grafic pe care l-a denumit “situaţia reală de la COLTERM”. Dominic Fritz afirmă că Nicolae Robu dezinformează din nou,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz reacţionează: Pe vremea lui Robu Colterm a funcționat pentru a fi căpușat de clici de partid
De vineri, 19 aprilie, operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Bastion. Astfel, după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția cuprinde lucrări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția dedicată reabilitării Conacului Mocioni revine acasă, pe simeze la Centrul Multifuncțional Bastion/Foto
Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Top