O sentinta (discutabila) cat falimentarea sportului timisorean

Am observat în ultimele ore o anumită frenezie și multe răutăți pe seama sentinței definitive a Curții de Apel în conflictul dintre Curtea de Conturi și Primăria Timișoara pe tema finanțării unor cluburi sportive. O decizie în defavoarea municipalității, partea cu adevărat ingrată fiind faptul că trebuie recuperat de cluburi un prejudiciu de 35 de miliaone de lei, din care 25 de milioane de la ACS Poli. Înțeleg faptul că nu-l iubești pe primarul Nicolae Robu, înțeleg că multe dintre demersurile, acțiunile sau declarațiile sale trebuie criticate. (Cum deBanat.ro o și face cu vârf și îndesat.) Numai că aici nu mai e în discuție persoana primarului Robu, ci a sportului de echipă timișorean, motiv pentru care bucuria necugetată a unora nu-și are sensul.

Câteva cuvinte despre sentință și „meciul” dintre primărie și Curtea de Conturi. E adevărat, o decizie definitivă nu trebuie comentată, trebuie pusă în aplicare. Dar câteva semne de îndoială tot trebuie ridicate. Și aș face câteva observații de profan în treburi juridice și care crede că justiția trebuie făcută mai degrabă în spiritul legii, decât în litera ei. În momentul în care Primăria și Consiliul Local Timișoara au decis finanțarea echipelor sportive, în întreaga țară, sute de primării (le pun la socoteală și pe cele din mediul rural) făceau acest lucru. Timișoara nu era prima și nici ultima. Evident, consiliul local a luat această decizie pe baza legislației naționale și s-a optat pe Ordonanța 350 a ONG-urilor, nu pe Legea 69 a sportului. Repet, exista bază legală pentru acest demers.

Știu, există foarte mulți specialiști și părerologi care spun că Primăria a greșit fiindcă trebuia aplicat punctul 1 de la Legea X combinat cu aliniatul 3 de la Ordonanța Y și articolul 7 de la HG Z. Adică cei din primărie n-au fost atât de șmecheri precum alții care au știut să facă slalom prin legislație. Fiindcă în România încă sunt premiați șmecherii și descurcăreții, nu persoanele oneste. Pe de altă parte, și Curtea de Conturi, când a atacat decizia, avea dreptatea ei, fiindcă a găsit o lege care interzicea finanțarea. Fiindcă așa este legislația din România, multe legi, și nu doar din domeniul sportului, se bat cap în cap cu alte legi. Problema de fond – și aș adăuga chiar de bun simț – este însă aceea dacă e permisă sau nu finanțarea sportului de la bugetele locale. Și vorbesc de o finanțare pe față, potrivit unei legi clare, nu prin tot felul de artificii și șmecherii legale. A doua chestiune este dacă legea se aplică la fel în toată țara. Fiindcă acum una se fumează la Timișoara și alta la Iași, Voluntari, Chiajna etc.

În fine, judecătorii, din varii rațiuni (nu le place sportul, nu le place Robu etc.), au dat dreptate Curții de Conturi. Deși, repet, și Consiliul Local Timișoara, și Curtea de Conturi aveau câte o lege în favoarea lor. Mai trebuie adăugat ceva aici. În România s-a furat în ultimii 28 de ani cu vârf și îndesat. Unii au fost prinși, alții nu. Dar statul nu și-a recuperat prejudiciul nici măcar de la cei prinși și care au furat zeci de milioane de euro. Or, în cazul de față, nimeni n-a plecat cu banii acasă să-și cumpere palate de neam prost sau lacuri Belina. S-au dus la niște sportivi care au intrat în arenă pentru Timișoara, au transpirat, iar uneori au sângerat în tricouri pe care scrie Timișoara. Da, vor spune unii, dar au fost și plătiți pentru asta. E adevărat, dar în condițiile în care oamenii de afaceri nu dau bani la sport, era mai bine să nu avem nicio echipă sportivă în Timișoara? Și trebuie spus că sentința de miercuri vizează nu doar echipa ACS Poli, ci și echipele de rugby, handbal și baschet. Chiar dacă acestea au trecut ulterior sub o altă umbrelă. Și, repet, problema de fond rămâne și după Ordonanța 38 dată de fostul premier Sorin Grindeanu: se poate finanța sau nu sportul de performanță de la bugetele locale? Sau se poate în toată țara, în afară de Timișoara? Sau numai șmecherii și descurcăreții au voie? Să se legifereze clar și aceste chestiuni!
P.S. Sunt tare curios dacă cineva a calculat prejudiciul adus Primăriei Timișoara prin cedarea unui parc pentru construirea sediului unei instituții a statului. Exact, e vorba de Curtea de Conturi Timiș. Iar dacă este un prejudiciu, cine o să-l plătească?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Cojocari Jean a spus: (octombrie 5th, 2017 at 18:38 )

Care parc? Cati copaci ai plantat tu Ino la viata ta si cate parcuri ai ingrijit. Iar daca o sa ai norocul , mai Ino, sa ajungi in sistemul medical finantat din banii Timișoarei sau sa iti duci copii in scolile insalubre din Timisoara aduti aminte ca fotbalul din Timisoara a înghițit 25 milioane lei.
PS: care e documentul legal in care este inscris faptul ca acolo a fost candva parc.
PPS: succes in continuare in manipulare

++ a spus: (octombrie 5th, 2017 at 23:31 )

deci inteleg de la C.Br. ca o lege nu e valabila daca anchetatorul se duce in control in urma unui denunt. concret, poti sa finantezi oricit, treaba lui Firea, cit timp nu vine CC in control, ca atunci devine ilegal, si asta o spune serios.

Jaga a spus: (octombrie 6th, 2017 at 10:19 )

Prostia si infumurarea lui Robu il lasa fara casa si alte bunuri. Prostu daca nu-i fudul nu-i prost destul. Lae, caz clasic.

£a€ Baro$$anu a spus: (octombrie 6th, 2017 at 14:39 )

Buey, se crede ei niste judecatori mai bengosi ca mine? Buey, va dau eu 35 meleoane nu mai peste bot, ca sa numai comentati ca va sparg la fatza. Iar pentru la fanii mei, va zic decat atat: nu ne desfintam noi acest club minunat, nu va disperati ci aveti incredere si admiratie pentru mine.

Vladimirescu a spus: (octombrie 8th, 2017 at 22:25 )

Din cate imi amintesc in 2012 cand Robu a luat decizia mutari lui AC Recas la Timisoara, baietii din galerie i-au spus primarului ca este o decizie proasta (cum s-a si dovedit in cele din urma atat din punct de vedere sportiv, cat si administrativ), sugerandu-i sa se implice si sa sustina o echipa a UPT-ului aflata in acel moment in Municipiu. Atunci Robu a refuzat si au aluat nastere `clonele` ACS si ASU, fiecare cu sustinatorii ei. Cei de la ASU s-au suparat pe Robu, taxandu-l cu fiecare ocazie, dar in conditiile astea, cred ca ar trebui sa mearga si sa-i multumeasca lui Robu pt ca nu s-a implicat Primaria financiar la ASU fiindca acum erau in pragul desfiintarii. Pe ce pune Primaria Timisoara mana se alege praful!
Ceea ce nu inteleg este de ce trebuie sa plateasca cluburile pt prostia unor angajati ai Primariei. Ce vina au cei de la rugby ca juristii de la Primarie sunt platiti pe degeaba? De ce nu se constituie cluburile in parte civila sa dea in judecata Primaria pt incompetenta! Sa plateasca Robu+consilierii+juristii….
Istoria ne invata multe si trebuie sa avem intelepciunea sa nu repetam anumite greseli in viitor. Asadar pt ASU mesajul este unul singur, stati departe de banul public. Nu mai cereti nici de la Primarie, nici de la CJ, nici de la UPT, fiindca pe actuala legislatie doar PSD-ul hotaraste ce e legal si ce nu!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%

O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un adevărat maraton folcloric cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri, gastronomie tradițională, eveniment care va reuni peste 200 de artiști. Sâmbătă, 20 aprilie 2024, la ora 13:00, la Căminul Cultural din Giarmata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lada cu Zestre ajunge la Ghiroda și la Giarmata. Invitați în recital la Festivalul – Concurs, Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul
O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Timp de două zile, astăzi și vineri, publicul este așteptat în vizită la Banca Națională a României. Frumoasa clădire din centrul Timișoarei își deschide porțile pentru o serie de tururi ghidate. În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, așteptați să viziteze sediul local al Băncii Naționale a României
Peste 100 de vehicule istorice vor fi prezente, sâmbătă, la Timișoara, în Piața Unirii, la Retroparada Primăverii. De la ora zece, iubitorii automobilelor vor putea vedea pe viu câteva vehicule de valoare din istoria auto. După cum spuneam, se anunță un număr de peste 100 de vehicule istorice expuse, marea majoritate aparținând colecționarilor din Timis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă are loc Retroparada Primăverii. În Piața Unirii vor fi prezentate peste 100 de automobile istorice
La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Top