O sentinta (discutabila) cat falimentarea sportului timisorean

Am observat în ultimele ore o anumită frenezie și multe răutăți pe seama sentinței definitive a Curții de Apel în conflictul dintre Curtea de Conturi și Primăria Timișoara pe tema finanțării unor cluburi sportive. O decizie în defavoarea municipalității, partea cu adevărat ingrată fiind faptul că trebuie recuperat de cluburi un prejudiciu de 35 de miliaone de lei, din care 25 de milioane de la ACS Poli. Înțeleg faptul că nu-l iubești pe primarul Nicolae Robu, înțeleg că multe dintre demersurile, acțiunile sau declarațiile sale trebuie criticate. (Cum deBanat.ro o și face cu vârf și îndesat.) Numai că aici nu mai e în discuție persoana primarului Robu, ci a sportului de echipă timișorean, motiv pentru care bucuria necugetată a unora nu-și are sensul.

Câteva cuvinte despre sentință și „meciul” dintre primărie și Curtea de Conturi. E adevărat, o decizie definitivă nu trebuie comentată, trebuie pusă în aplicare. Dar câteva semne de îndoială tot trebuie ridicate. Și aș face câteva observații de profan în treburi juridice și care crede că justiția trebuie făcută mai degrabă în spiritul legii, decât în litera ei. În momentul în care Primăria și Consiliul Local Timișoara au decis finanțarea echipelor sportive, în întreaga țară, sute de primării (le pun la socoteală și pe cele din mediul rural) făceau acest lucru. Timișoara nu era prima și nici ultima. Evident, consiliul local a luat această decizie pe baza legislației naționale și s-a optat pe Ordonanța 350 a ONG-urilor, nu pe Legea 69 a sportului. Repet, exista bază legală pentru acest demers.

Știu, există foarte mulți specialiști și părerologi care spun că Primăria a greșit fiindcă trebuia aplicat punctul 1 de la Legea X combinat cu aliniatul 3 de la Ordonanța Y și articolul 7 de la HG Z. Adică cei din primărie n-au fost atât de șmecheri precum alții care au știut să facă slalom prin legislație. Fiindcă în România încă sunt premiați șmecherii și descurcăreții, nu persoanele oneste. Pe de altă parte, și Curtea de Conturi, când a atacat decizia, avea dreptatea ei, fiindcă a găsit o lege care interzicea finanțarea. Fiindcă așa este legislația din România, multe legi, și nu doar din domeniul sportului, se bat cap în cap cu alte legi. Problema de fond – și aș adăuga chiar de bun simț – este însă aceea dacă e permisă sau nu finanțarea sportului de la bugetele locale. Și vorbesc de o finanțare pe față, potrivit unei legi clare, nu prin tot felul de artificii și șmecherii legale. A doua chestiune este dacă legea se aplică la fel în toată țara. Fiindcă acum una se fumează la Timișoara și alta la Iași, Voluntari, Chiajna etc.

În fine, judecătorii, din varii rațiuni (nu le place sportul, nu le place Robu etc.), au dat dreptate Curții de Conturi. Deși, repet, și Consiliul Local Timișoara, și Curtea de Conturi aveau câte o lege în favoarea lor. Mai trebuie adăugat ceva aici. În România s-a furat în ultimii 28 de ani cu vârf și îndesat. Unii au fost prinși, alții nu. Dar statul nu și-a recuperat prejudiciul nici măcar de la cei prinși și care au furat zeci de milioane de euro. Or, în cazul de față, nimeni n-a plecat cu banii acasă să-și cumpere palate de neam prost sau lacuri Belina. S-au dus la niște sportivi care au intrat în arenă pentru Timișoara, au transpirat, iar uneori au sângerat în tricouri pe care scrie Timișoara. Da, vor spune unii, dar au fost și plătiți pentru asta. E adevărat, dar în condițiile în care oamenii de afaceri nu dau bani la sport, era mai bine să nu avem nicio echipă sportivă în Timișoara? Și trebuie spus că sentința de miercuri vizează nu doar echipa ACS Poli, ci și echipele de rugby, handbal și baschet. Chiar dacă acestea au trecut ulterior sub o altă umbrelă. Și, repet, problema de fond rămâne și după Ordonanța 38 dată de fostul premier Sorin Grindeanu: se poate finanța sau nu sportul de performanță de la bugetele locale? Sau se poate în toată țara, în afară de Timișoara? Sau numai șmecherii și descurcăreții au voie? Să se legifereze clar și aceste chestiuni!
P.S. Sunt tare curios dacă cineva a calculat prejudiciul adus Primăriei Timișoara prin cedarea unui parc pentru construirea sediului unei instituții a statului. Exact, e vorba de Curtea de Conturi Timiș. Iar dacă este un prejudiciu, cine o să-l plătească?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Cojocari Jean a spus: (octombrie 5th, 2017 at 18:38 )

Care parc? Cati copaci ai plantat tu Ino la viata ta si cate parcuri ai ingrijit. Iar daca o sa ai norocul , mai Ino, sa ajungi in sistemul medical finantat din banii Timișoarei sau sa iti duci copii in scolile insalubre din Timisoara aduti aminte ca fotbalul din Timisoara a înghițit 25 milioane lei.
PS: care e documentul legal in care este inscris faptul ca acolo a fost candva parc.
PPS: succes in continuare in manipulare

++ a spus: (octombrie 5th, 2017 at 23:31 )

deci inteleg de la C.Br. ca o lege nu e valabila daca anchetatorul se duce in control in urma unui denunt. concret, poti sa finantezi oricit, treaba lui Firea, cit timp nu vine CC in control, ca atunci devine ilegal, si asta o spune serios.

Jaga a spus: (octombrie 6th, 2017 at 10:19 )

Prostia si infumurarea lui Robu il lasa fara casa si alte bunuri. Prostu daca nu-i fudul nu-i prost destul. Lae, caz clasic.

£a€ Baro$$anu a spus: (octombrie 6th, 2017 at 14:39 )

Buey, se crede ei niste judecatori mai bengosi ca mine? Buey, va dau eu 35 meleoane nu mai peste bot, ca sa numai comentati ca va sparg la fatza. Iar pentru la fanii mei, va zic decat atat: nu ne desfintam noi acest club minunat, nu va disperati ci aveti incredere si admiratie pentru mine.

Vladimirescu a spus: (octombrie 8th, 2017 at 22:25 )

Din cate imi amintesc in 2012 cand Robu a luat decizia mutari lui AC Recas la Timisoara, baietii din galerie i-au spus primarului ca este o decizie proasta (cum s-a si dovedit in cele din urma atat din punct de vedere sportiv, cat si administrativ), sugerandu-i sa se implice si sa sustina o echipa a UPT-ului aflata in acel moment in Municipiu. Atunci Robu a refuzat si au aluat nastere `clonele` ACS si ASU, fiecare cu sustinatorii ei. Cei de la ASU s-au suparat pe Robu, taxandu-l cu fiecare ocazie, dar in conditiile astea, cred ca ar trebui sa mearga si sa-i multumeasca lui Robu pt ca nu s-a implicat Primaria financiar la ASU fiindca acum erau in pragul desfiintarii. Pe ce pune Primaria Timisoara mana se alege praful!
Ceea ce nu inteleg este de ce trebuie sa plateasca cluburile pt prostia unor angajati ai Primariei. Ce vina au cei de la rugby ca juristii de la Primarie sunt platiti pe degeaba? De ce nu se constituie cluburile in parte civila sa dea in judecata Primaria pt incompetenta! Sa plateasca Robu+consilierii+juristii….
Istoria ne invata multe si trebuie sa avem intelepciunea sa nu repetam anumite greseli in viitor. Asadar pt ASU mesajul este unul singur, stati departe de banul public. Nu mai cereti nici de la Primarie, nici de la CJ, nici de la UPT, fiindca pe actuala legislatie doar PSD-ul hotaraste ce e legal si ce nu!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie

Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate

În anul școlar 2024-2025 Şcoala Gimnazială din Şag  dispune de 44 de locuri la Clasa pregătitoare, distribuite în două săli. Copiii își vor desfășura activitatea, în săli recent renovate, utilate cu bănci și scaune noi, mobilier individual de depozitare, calculatoare și TV Smart cu conexiune la internet.  Luni, când au început înscrierile pentru cele 44...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Scrutinul pentru alegerea celor care vor administra comunele, orașele și municipiile pentru viitorul mandat de patru ani începe de astăzi. Închiderea procedurii are loc pe 30 aprilie. Primul pas din procedura de alegere a primarilor, a președintelui consiliului județean, a consilierilor locali și a celor județeni începe astăzi, 16 aprilie. Așadar, partidele politice, organizațiile cetățenilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Astăzi demarează etapa depunerii candidaturilor pentru alegerile locale
În aceste zile, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere analizează ofertele depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate al ultimului lot din viitorul drum expres care va lega Lugoj de Filiași/Craiova. Au fost depuse șapte oferte în cadrul licitației, care s-a închis luni. Lotul vizat este cel dintre Caransebeș și Lugoj, în lungime de 50...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost depuse șapte oferte pentru ultimul lot din drumul expres Lugoj – Filiași
În anul școlar 2024-2025 Şcoala Gimnazială din Şag  dispune de 44 de locuri la Clasa pregătitoare, distribuite în două săli. Copiii își vor desfășura activitatea, în săli recent renovate, utilate cu bănci și scaune noi, mobilier individual de depozitare, calculatoare și TV Smart cu conexiune la internet.  Luni, când au început înscrierile pentru cele 44...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate
Cristian Moș se pregătește să candideze la președinția CJ Timiş, ca iepure al PSD, susţin cei din USR Timiş. Cei din USR mai sugerează că Moş a fost şantajat de PSD Timiş pentru a critica în termeni foarte duri filiala condusă de Dominic Fritz. În schimb, Forţa Dreptei sugerează că Moş şi-a negociat la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR şi Forţa Dreptei reacţionează la “dezertarea” lui Cristian Moş: Se pregăteşte să candideze la președinția CJ Timiş, ca iepure al PSD
Primăria Timișoara semnează protocoale cu propriile departamente, pentru a putea să rezolve mai rapid problema mașinilor care sunt folosite la transportul ilegal de deșeuri. Oficial, parteneriatul semnat cu Poliția Locală și Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice TIMPARK a fost pus la punct ”pentru a descuraja fenomenul abandonului de deșeuri”. Consilierii locali...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal
USR a rezolvat în timp record problema înlocuirii demisionatei Ana Munteanu din Consiliul Local Timișoara, iar înlocuitorul acesteia a depus jurământul pe postul preluat în cursul zilei de luni. Partidul rămăsese cu un consilier local în minus în CLT, în februarie, după ce controversata Ana Munteanu și-a dat demisia de pe postul oferit de alegători,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Înlocuitorul Anei Munteanu a depus jurământul pe locul rămas liber în consiliul local
Finalizat în urmă cu patru luni, primul spital construit în România din fonduri private, nu poate fi încă deschis din cauza unor proceduri birocratice, lucru care l-a indignat foarte mult pe senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan.  În urmă cu patru luni Asociaţia “Dăruiește Viață” a finalizat primul spital construit în România pentru copiii bolnavi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, revoltat: “Rafila, nu mai ține închis spitalul pentru copiii cu cancer!”
Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
Top