O sentinta (discutabila) cat falimentarea sportului timisorean

Am observat în ultimele ore o anumită frenezie și multe răutăți pe seama sentinței definitive a Curții de Apel în conflictul dintre Curtea de Conturi și Primăria Timișoara pe tema finanțării unor cluburi sportive. O decizie în defavoarea municipalității, partea cu adevărat ingrată fiind faptul că trebuie recuperat de cluburi un prejudiciu de 35 de miliaone de lei, din care 25 de milioane de la ACS Poli. Înțeleg faptul că nu-l iubești pe primarul Nicolae Robu, înțeleg că multe dintre demersurile, acțiunile sau declarațiile sale trebuie criticate. (Cum deBanat.ro o și face cu vârf și îndesat.) Numai că aici nu mai e în discuție persoana primarului Robu, ci a sportului de echipă timișorean, motiv pentru care bucuria necugetată a unora nu-și are sensul.

Câteva cuvinte despre sentință și „meciul” dintre primărie și Curtea de Conturi. E adevărat, o decizie definitivă nu trebuie comentată, trebuie pusă în aplicare. Dar câteva semne de îndoială tot trebuie ridicate. Și aș face câteva observații de profan în treburi juridice și care crede că justiția trebuie făcută mai degrabă în spiritul legii, decât în litera ei. În momentul în care Primăria și Consiliul Local Timișoara au decis finanțarea echipelor sportive, în întreaga țară, sute de primării (le pun la socoteală și pe cele din mediul rural) făceau acest lucru. Timișoara nu era prima și nici ultima. Evident, consiliul local a luat această decizie pe baza legislației naționale și s-a optat pe Ordonanța 350 a ONG-urilor, nu pe Legea 69 a sportului. Repet, exista bază legală pentru acest demers.

Știu, există foarte mulți specialiști și părerologi care spun că Primăria a greșit fiindcă trebuia aplicat punctul 1 de la Legea X combinat cu aliniatul 3 de la Ordonanța Y și articolul 7 de la HG Z. Adică cei din primărie n-au fost atât de șmecheri precum alții care au știut să facă slalom prin legislație. Fiindcă în România încă sunt premiați șmecherii și descurcăreții, nu persoanele oneste. Pe de altă parte, și Curtea de Conturi, când a atacat decizia, avea dreptatea ei, fiindcă a găsit o lege care interzicea finanțarea. Fiindcă așa este legislația din România, multe legi, și nu doar din domeniul sportului, se bat cap în cap cu alte legi. Problema de fond – și aș adăuga chiar de bun simț – este însă aceea dacă e permisă sau nu finanțarea sportului de la bugetele locale. Și vorbesc de o finanțare pe față, potrivit unei legi clare, nu prin tot felul de artificii și șmecherii legale. A doua chestiune este dacă legea se aplică la fel în toată țara. Fiindcă acum una se fumează la Timișoara și alta la Iași, Voluntari, Chiajna etc.

În fine, judecătorii, din varii rațiuni (nu le place sportul, nu le place Robu etc.), au dat dreptate Curții de Conturi. Deși, repet, și Consiliul Local Timișoara, și Curtea de Conturi aveau câte o lege în favoarea lor. Mai trebuie adăugat ceva aici. În România s-a furat în ultimii 28 de ani cu vârf și îndesat. Unii au fost prinși, alții nu. Dar statul nu și-a recuperat prejudiciul nici măcar de la cei prinși și care au furat zeci de milioane de euro. Or, în cazul de față, nimeni n-a plecat cu banii acasă să-și cumpere palate de neam prost sau lacuri Belina. S-au dus la niște sportivi care au intrat în arenă pentru Timișoara, au transpirat, iar uneori au sângerat în tricouri pe care scrie Timișoara. Da, vor spune unii, dar au fost și plătiți pentru asta. E adevărat, dar în condițiile în care oamenii de afaceri nu dau bani la sport, era mai bine să nu avem nicio echipă sportivă în Timișoara? Și trebuie spus că sentința de miercuri vizează nu doar echipa ACS Poli, ci și echipele de rugby, handbal și baschet. Chiar dacă acestea au trecut ulterior sub o altă umbrelă. Și, repet, problema de fond rămâne și după Ordonanța 38 dată de fostul premier Sorin Grindeanu: se poate finanța sau nu sportul de performanță de la bugetele locale? Sau se poate în toată țara, în afară de Timișoara? Sau numai șmecherii și descurcăreții au voie? Să se legifereze clar și aceste chestiuni!
P.S. Sunt tare curios dacă cineva a calculat prejudiciul adus Primăriei Timișoara prin cedarea unui parc pentru construirea sediului unei instituții a statului. Exact, e vorba de Curtea de Conturi Timiș. Iar dacă este un prejudiciu, cine o să-l plătească?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Cojocari Jean a spus: (octombrie 5th, 2017 at 18:38 )

Care parc? Cati copaci ai plantat tu Ino la viata ta si cate parcuri ai ingrijit. Iar daca o sa ai norocul , mai Ino, sa ajungi in sistemul medical finantat din banii Timișoarei sau sa iti duci copii in scolile insalubre din Timisoara aduti aminte ca fotbalul din Timisoara a înghițit 25 milioane lei.
PS: care e documentul legal in care este inscris faptul ca acolo a fost candva parc.
PPS: succes in continuare in manipulare

++ a spus: (octombrie 5th, 2017 at 23:31 )

deci inteleg de la C.Br. ca o lege nu e valabila daca anchetatorul se duce in control in urma unui denunt. concret, poti sa finantezi oricit, treaba lui Firea, cit timp nu vine CC in control, ca atunci devine ilegal, si asta o spune serios.

Jaga a spus: (octombrie 6th, 2017 at 10:19 )

Prostia si infumurarea lui Robu il lasa fara casa si alte bunuri. Prostu daca nu-i fudul nu-i prost destul. Lae, caz clasic.

£a€ Baro$$anu a spus: (octombrie 6th, 2017 at 14:39 )

Buey, se crede ei niste judecatori mai bengosi ca mine? Buey, va dau eu 35 meleoane nu mai peste bot, ca sa numai comentati ca va sparg la fatza. Iar pentru la fanii mei, va zic decat atat: nu ne desfintam noi acest club minunat, nu va disperati ci aveti incredere si admiratie pentru mine.

Vladimirescu a spus: (octombrie 8th, 2017 at 22:25 )

Din cate imi amintesc in 2012 cand Robu a luat decizia mutari lui AC Recas la Timisoara, baietii din galerie i-au spus primarului ca este o decizie proasta (cum s-a si dovedit in cele din urma atat din punct de vedere sportiv, cat si administrativ), sugerandu-i sa se implice si sa sustina o echipa a UPT-ului aflata in acel moment in Municipiu. Atunci Robu a refuzat si au aluat nastere `clonele` ACS si ASU, fiecare cu sustinatorii ei. Cei de la ASU s-au suparat pe Robu, taxandu-l cu fiecare ocazie, dar in conditiile astea, cred ca ar trebui sa mearga si sa-i multumeasca lui Robu pt ca nu s-a implicat Primaria financiar la ASU fiindca acum erau in pragul desfiintarii. Pe ce pune Primaria Timisoara mana se alege praful!
Ceea ce nu inteleg este de ce trebuie sa plateasca cluburile pt prostia unor angajati ai Primariei. Ce vina au cei de la rugby ca juristii de la Primarie sunt platiti pe degeaba? De ce nu se constituie cluburile in parte civila sa dea in judecata Primaria pt incompetenta! Sa plateasca Robu+consilierii+juristii….
Istoria ne invata multe si trebuie sa avem intelepciunea sa nu repetam anumite greseli in viitor. Asadar pt ASU mesajul este unul singur, stati departe de banul public. Nu mai cereti nici de la Primarie, nici de la CJ, nici de la UPT, fiindca pe actuala legislatie doar PSD-ul hotaraste ce e legal si ce nu!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Tinerii din liceele și școlile timișorene pot vedea ”pe viu” cum se produce îmbrăcămintea ”Fast Fashion”. Ei pot să ”experimenteze” în aceste zile condițiile de lucru dintr-o fabrică de Fast Fashion, fiind invitați să interacționeze cu o instalație artistică realizată în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de Asociația CRIES – Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii pot experimenta ce înseamă producția ”Fast Fashion” și ce impact are aceasta asupra mediului/FOTO
Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Top