Pasajele Jiul si Popa Sapca, gata la primavara. Cine nu intelege cum e cu termenele si vremea are mintea in intuneric

Termenele de finalizare pentru pasajele Jiul și Popa Șapcă sunt la primăvară și oricine nu înțelege acest lucru este cu „mintea în întuneric”. Este declarația primarului Nicolae Robu, care spune că vremea este cea care prelungește mereu durata șantierelor. Lucrările merg bine, dar termenele anunțate la începerea lucrărilor sunt doar orientative.

Se avansează încet, dar sigur pe șantierele de la Jiul și Popa Șapcă, însă ritmul lucrărilor, cel puțin în primul caz, nu a fost chiar așa cum și-ar fi dorit primarul Nicolae Robu. Acesta anunțase deschiderea celor cinci benzi de trafic auto până la finele lunii septembrie, însă, susține el, vremea i-a dat previziunile peste cap. „La Pasajul Jiul este așternut de curând un strat de piatră spartă la fundația carosabilului (…) S-a pus rigola lângă culeea dinspre Spitalul de Copii și se pregătește totul pentru așternerea primului strat de beton. După care se va pune armătura, apoi se va turna un nou strat de beton, se va monta rețeaua de degivrare și un al treilea strat de beton. Să sperăm că vremea va fi corespunzătoare. La operațiile tehnologice care au rămas de făcut acolo nu se poate lucra în orice condiții meteo. Armarea se poate face, ea necesită cam 2 zile, nu mai mult. De lucru este la celelalte, care necesită un timp adecvat (…) Am făcut toate eforturile pentru a finaliza lucrările până la sfârșitul lunii septembrie, numai că am menționat de fiecare dată, asta doar în condițiile în care se putea lucra. Nu se poate lucra în orice condiții meteo la aceste operații tehnologice”, declară acum edilul. „La Pasajul Popa Șapcă s-a început asfaltarea pe strada Popa Șapcă și pe Bd. Antenei și se lucrează la pregătirea trotuarelor pe partea din dreapta cum se vine de la Punctele Cardinale înspre mall. Acolo este o intervenție mai complexă, la realizarea trotuarului și a pistei de biciclete, iar pe partea cu penitenciarul lucrurile sunt similare, dar acolo diferențele de nivel sunt mai mici. Putem vorbi despre o linie dreaptă acum, la ambele șantiere, chiar dacă la Popa Șapcă mai este ceva mai mult de lucru. Important este că s-au finalizat lucrările în subteran”, a continuat el.

Întrebat când va fi gata Pasajul Jiul, unde lucrările sunt avansate, Robu a spus, din nou, că totul depinde doar de vreme. „Dacă plouă din nou, se prelungește. Nu există termene. Unii continuă să dezinformeze. Este atât de simplu. Dacă o lucrare durează 14 luni, atât este contractul. În cele 14 luni se dă ordin de sistare a lucrărilor 3 luni pentru iarnă, o lună pentru ploi, nu știu cât pentru cercetări arheologice. Toate lunile în care se întrerupe lucrul se adaugă perioadei calendaristice de 14 luni și termenul oficial nu poate fi acela care este anunțat la începutul lucrării, pe ipoteza că cele 14 luni de timp efectiv care urmează sunt și luni de lucru (…) Acel termen este scris pe tablă, nimeni nu poate anticipa la o lucrare cât o să țină iarna, cât o să fie ploi și condiții meteo la care legea nu te lasă să lucrezi”, a continuat primarul Timișoarei.

Ambele pasaje trebuie terminate în martie-aprilie 2018. „Termenul ar fi în primăvară, cu sistările care au avut loc pe parcurs. Cu perioada de iarnă și ce a mai fost între timp, termenul ar fi, pentru ambele lucrări, martie-aprilie, sfârșit de martie, sfârșit de aprilie. Deci se vor termina lucrările cu mult înainte de termen, dar ăsta nu e un termen forțat de cineva, e un termen natural care apare în felul acesta la orice lucrări de construcții. Ce minte trebuie să aibă cineva să-și închipuie că o lucrare de construcții în aer liber poate fi făcută în orice condiții meteo? Poți să faci fundația unui drum într-o baltă de apă, pe ploaie? (…) Operația tehnologică respectivă, nu poți s-o faci pur și simplu, nu te lasă, și dacă ai fi tu atât de nepriceput să vrei s-o faci, nu te lasă Inspectoratul de Stat în Construcții. Astea nu sunt lucruri de joacă, cât poate cuprinde mintea unuia sau altuia care nu știu de fapt la ce se pricepe, dar la cârtit etalează o anumită pricepere. Pe mine prea puțin mă interesează, dar încerc să mai și luminez, dacă se poate, dar pe unii nu poți. Dacă așa sunt născuți și au opțiunea spre a rămâne cu mintea în întuneric, asta e. Poate deformația mea profesională de dascăl de a încerca să explic, să fac oamenii să înțeleagă…”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago