Robu, despre semafoare si trafic: Specialistii refuza sa faca unda verde. De la primavara se schimba totul

Nemulțumit de specialiștii care se ocupă de sistemul de management al traficului, primarul Nicolae Robu anunță schimbări de la primăvară. Edilul vorbește din nou despre „optimizarea multicriterială” și crede că șoferii ar prefera să stea puțin mai mult în trafic, dar să aibă undă verde.

Timișoara are un sistem ultraperformant de management al traficului, dar, spune primarul Nicolae Robu, cei care îl gestionează nu-l folosesc la adevărata capacitate. „Mai este nevoie de intervenții pentru parametrizarea lui. Dacă este să dau o explicație oarecum științifică la ceea ce se întâmplă, aceasta ar fi următoarea: specialiștii care s-au ocupat de stabilirea parametrilor de funcționare pentru sistem au mers pe principiul asigurării unui optim monocriterial. Ei au avut în vedere doar ca, în condițiile actuale din oraș, cu șantiere, cu tot ce avem, timpii necesari pentru deplasare de la un punct la altul să fie minim. Or, nu numai timpul contează. Pentru un conducător auto contează și confortul. E preferabil să aibă nevoie de un timp ușor mai mare, nu mult mai mare, dar să aibă undă verde. Nu tot să oprească la fiecare sută de metri la semafor, să scoată și să bage mașina în viteză, să accelereze, să frâneze. Se produc și solicitări ale mașinii cu astfel de operații, se produc noxe în plus la accelerare, se produce zgomot… De aceea trebuie o abordare de optim multicriterial”, a declarat Robu.

În prezent, în Timișoara ar fi în vigoare undă verde pe str. Michelangelo și Cluj, de la Punctele Cardinale spre Spitalul Județean, pe Bd. Liviu Rebreanu, pe strada Take Ionescu, spre ieșirea din oraș, pe Calea Lipovei și Calea Aradului. Lucrurile se vor schimba de la primăvară, anunță edilul. „Vom vedea că vom avea în mult mai multe locuri undă verde. Să fiu corect înțeles: nu avem acum nu pentru că sistemul nu poate. Sistemul poate să asigure tot ce ne dorim, numai că specialiștii refuză să facă undă verde, mergând pe ideea că numai timpul este important. Optimul de timp nu este dat de unda verde, dar optimul multicriterial sub toate aspectele pe care le-am menționat este asigurat de unda verde”, a conchis Nicolae Robu.

Cei de la Swarco, firma care a implementat proiectul de management al traficului, explicau că, dacă sunt puse pe modul „full adaptive”, automatele de trafic eliberează intersecțiile, iar apoi asigură coridoare de undă verde, dacă acest lucru este posibil. „În modul de lucru «full adaptive», sistemul încearcă să elibereze cozile din fiecare intersecție și, în subsidiar, să asigure unda verde”, explica Adrian Vulpescu, manager tehnic al Swarco Traffic România. Proiectul de management al traficului prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții, modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare și 7 de viteză, dar și a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări. El a fost realizat de Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA., la un preț de 19,9 milioane de lei, fără TVA.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

circ pe nervii goimilor a spus: (octombrie 7th, 2017 at 10:49 )

Ai blocat orasul cu lampile tale de 2 lei Robule.Inteligente ar fi daca n-am sta ca prostii pe rosu,in conditiile in care de pe strazi secundare nu vine nici macar musca,dar am impresia ca spaga vine si de la benzinari,timpii de stationare in trafic s-au inmultit,consumul a crescut la toata prostimea cu cel putin 1L/100km parcursi in oras.

Ron a spus: (octombrie 7th, 2017 at 11:44 )

Robu, ca de obicei, încearcă să prostească pe toată lumea cu tot felul de explicații împănate cu prețiozități stufoase (și grețoase) de limbaj, cum ar fi „optimizarea multicriterială” dar nereușind, de fapt, să spună nimic. Aruncă din nou promisiuni, că știe că nu costă nimic să facă așa ceva. Nu mai așteptați „minuni” de la gunoiul ăsta. Fapt este că circulația în Timișoara a devenit un infern și un haos, iar invazia de semafoare din oraș nu a dus la nimic bun. Înainte de „semaforiadă”, circulația se derula greoi, dar nu exista acest dezastru. În afară de asta, se văd și puzderia de semafoare perfect inutile, care clipesc pe galben la nesfârșit, cum ar fi cele din jurul sensurilor giratorii. N-am mai văzut nicăieri în Europa chestia asta, semafoare la sensurile giratorii. Se vede treaba că firma Swarco trebuia să-și umple conturile.

tinu a spus: (octombrie 7th, 2017 at 12:25 )

A,de fapt,ne pregateste pt un NOU dezastru.Are doar vrajeala ieftina,sau a intrat intr-un vartej din care nu poate sa iasa.Cred ca altcineva coordoneaza totul,el este doar o marioneta.Noi?Victime.

caraneanul a spus: (octombrie 7th, 2017 at 13:16 )

geniul banatului, prof.dr.ing. in electronica nicolae robu nu stie cum sta treaba. si daca el nu stie, noi prostii trebuie sa-i inghitim toate minciunile. deh, el eprof.dr.ing. etc

Sorin Aradean a spus: (octombrie 7th, 2017 at 13:43 )

Vad lume intr-atit de surescitata, incit nu mai asculta argumente valide. Dl primar Robu a caracterizat simplu si corect situatia cu Swarco Romania: pur si simplu nu vor sa accepte ca unda verde este superioara ca perceptie in rindul publicului, in raport cu sistemul adaptiv, care intr-adevar trebuie preferat in descongestionarea intersectiilor la trafic major.
Adica eu intru in oras noaptea la 3 de la un botez, merg pe Barnutiu si Take Ionescu, si stau la rosu ls absolut fiecare semafor pina la Puncte Cardinale ? Ptr ca Swarco forteaza sistemul adaptiv chiar si cind n-ar avea ce cauta, in plin miez de noapte ?
Nu vreau sa fiu foarte acid la adresa Swarco Romania, ptr ca il stiu personal si pe dl Vulpescu, amintit in articol, dar incapatinarea cu care Swarco forteaza sistemul adaptiv e dezolanta.
Cu ce ma incinta faptul ca sistemul adaptiv conduce plutonul de masini mai rapid din A in B, daca a trebuit sa frinez la fiecare stop, sa scot din viteza la fiecare stop, sa bag in viteza la fiecare stop si sa opresc din nou la urmatorul stop ? Cu ce ? Prefer sa stau poate ceva mai mult la un stop, dupa care sa inaintez 6-7 stopuri deodata.
Eu salut trecerea anul viitor a operarii Dispeceratului de Trafic in subordinea Beneficiarului, asa cum e si normal sa fie.

Cristi a spus: (octombrie 7th, 2017 at 14:15 )

Nu stiu ce zic aia ca , prima oara golesc intersectia , eu mergand pe verde pe Rebreanu ma opresc la celalalt semafor pentru ca ei inca nu au plecat din loc …. sensul dinspre Sagului spre Judetean , ca invers , e dezastru :))

nasoleu a spus: (octombrie 7th, 2017 at 15:13 )

Sorin Aradean, mai poti pupa mult curul prea iubitului tau conducator? Ca esti peste tot si ii iei la impins vagoane pe aia de ti-l critica pe Robu. Altfel, sper că ți-a explicat idolul tău că momentan unda verde pe Barnutiu e pe sensul care merge spre aeroport. Si ca atata vreme cat e asa, cand vei veni de la botez, din Badea Cartan spre Punctele Cardinale, tot o sa bagi / scoti din viteza masina. Acuma, ca vad ca esti asa inteligent si priceput, si tot ce face sefu’ tau de partid e bun, poate ne explici noua, prostilor, logica semafoarelor din intersectia de la Piata Iosefin, de pe Vacarescu, unde e un sens giratoriu ceva mai mare decat o pizza family. Glumeam, nu te chinui. Suntem niste oameni cu mintile in intuneric, luminatilor!

Sorin Aradean a spus: (octombrie 7th, 2017 at 18:16 )

@ nasoleu, stii prea putine despre mine, daca mesajul meu iti lasa impresia ca sint genul care pupa fesierii cuiva. Eu zic sa te mai interesezi la PNL in ce relatie sint cu primarul Robu.
Ce fac eu este sa indemn la obiectivitate, ptr ca de subiectivisme e plina lumea.
N-am sarit niciodata in apararea cuiva daca n-am crezut temeinic ca persoana X are dreptate pe subiectul dat. Iar in cazul de fata primarul explica in termeni corecti de ce sistemul de semaforizare merge impiedicat in unele zone.
Ai vazut pe cineva sa se plinga de fluenta de trafic de la BNR si pina la Spit Judetean ? Eu nu, ptr ca unda verde merge impecabil. Orele de virf sint caz aparte (si la Los Angeles se merge pe 12 benzi, bara la bara). Exista in schimb in alte zone din oras disfunctionalitati de design, pe care timpul le va rezolva intr-un fel sau altul. Esential este ca design-ul n-a fost facut de Beneficiar, si nu Beneficiarul a comandat semafoare intr-un giratoriu ceva mai mare decit o pizza family.

Padurariu adrian a spus: (octombrie 7th, 2017 at 18:34 )

Prea multe cuvinte de prisos…prea multe semafoare…ce mare reglaj ar trebui la niste semafoare care spre exemplu pe bv.liviu rebreanu nu prea prinzi verde dupa verde.cum ar lucra semafoarele in parametri normali ??in belgia doar intersectiile mari sunt semaforizate…restul intersectiilor mai mici sunt doar cu prioritate de dreapta.dar vreau sa precizez acolo nu vezi accidente ca aici…mai un lucru …vis a vis de prioritatea de dreapta ar trebui sa incetinesti la fiecare intersectie(zic ca e un lucru normal)

Gigi a spus: (octombrie 7th, 2017 at 23:15 )

Mai sunt si platiti pt.bataia de joc la care suntem supusi zi de zi.Niste incompetenti cei din centrul de supraveghere.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene

Visul luptei pentru titlu s-a încheiat prea repede pentru CSM Lugoj, care deşi a avut parte de un sezon regular foarte bun nu a putut trece de primul tur din play-off. CSO Voluntari 2005 s-a impus astfel cu 2-0 la general în duelul cu CSM Lugoj, după 3-1 în deplasare şi 3-0 (25-23, 26-24, 25-12)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Cu ajutorul Consiliului Județean Timișoara, iubitorii mersului pe bicicletă pot pedala din nou spre Serbia, pe cea mai lungă pistă din România. Veți putea pedala pe pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, pe la frontiera româno – sârbă. În urma solicitării făcute de CJ Timiș, se va putea circula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În acest weekend se va putea pedala pe pista de pe malul Begăi, până la Zrenjanin
Top