Apel… nemtesc catre Robu: Asteptam prelungirea mandatului de manager al lui Lucian Varsandan

Care sunt criteriile în baza cărora se refuză continuarea mandatului lui Lucian Vărșăndan la șefia Teatrului German? Este întrebarea la care a cerut răspuns Societatea Culturală Româno-Germană, care i-a trimis o scrisoare primarului Nicolae Robu. Oficial, Vărșăndan, a cărui lucrare de licență este în domeniul teatrului, nu are studiile necesare pentru această funcție.

Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management, pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). Vărșăndan a fost evaluat în primăvară și a fost notat cu 9,88. El a depus ulterior, așa cum prevede legea, un proiect de management care trebuia analizat. Surpriză însă! Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza efectivă a acestuia. „Procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan, care conduce teatrul din 2007, s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, au transmis, pe 1 noiembrie, reprezentanții TGST. Motivul oferit ulterior de primarul Nicolae Robu este că Lucian Vărșăndan nu îndeplinește criteriile legate de studiile pe care ar trebui să le aibă pentru a ocupa funcția respectivă. Trebuie spus că această condiție legată de studii datează din 2015, însă până în luna septembrie nimeni din primărie, nici măcar Rodica Aurelian, competenta șefă a Serviciului Resurse Umane, n-a sesizat nimic.

În prezent, prerogativele de manager al TGST au fost delegate, până la organizarea unui concurs, către Ioan Boldurean, inginerul mecanic care este, din 2000, director adjunct al instituției. Absurdul situației a fost sesizat de Societatea Culturală Româno-Germană, al cărei consiliu director a solicitat oficial lămuriri din partea primăriei.

„Dorim să ne exprimăm nedumerirea față de decizia Primăriei Timișoara legată de situația conducerii Teatrului German de Stat. Am aflat de faptul că primăria nu a mai prelungit contractul lui Lucian Vărșăndan ca manager al teatrului. Noi îl cunoaștem pe domnul Vărșăndan încă dinainte de a ocupa această funcție extrem de importantă în viața culturală a etniei germane, respectiv a orașului Timișoara, astfel că suntem în cunoștința faptului că a urmat studii universitare în domeniile Litere și Drept. Nu se poate nega faptul că studiile filologice la Universitatea de Vest Timișoara, specializarea germană-engleză, nu au o legătură strânsă cu domeniul de activitate al instituției, pe care până acum câteva zile o conducea domnul Vărșăndan. Totodată, diploma de licență în filologie a obținut-o cu o lucrare de licență în domeniul teatrului, coordonator fiind lectorul DAAD Dr. Wolfgang Schaller. În plus, studiul Dreptului îl califică o dată în plus pentru funcții manageriale, în care respectarea legilor și procedurilor (ceea ce instituția primăriei a recunoscut și a evaluat deja pozitiv) este necesară și de dorit. Astfel, vă rugăm să ne lămuriți care sunt criteriile în baza cărora se refuză continuarea mandatului unui manager de succes, pe care chiar specialiștii primăriei l-au evaluat cu o notă excepțională, 9,88.

Citește și: Robu: Eu respect legea, nu ma intereseaza Varsandan. De la Rodica Aurelian a plecat scandalul de la Teatrul German

Ne exprimăm îngrijorarea față de situația creată, mai ales când este vorba de o instituție de cultură care s-a afirmat datorită unui management coerent, inteligent și competent, ajungând să fie apreciată atât în România, cât și în afara granițelor (…) Stilul managerial de înaltă ținută al domnului Lucian Vărșăndan a asigurat ansamblului Teatrului German de Stat condiții optime pentru realizarea multor spectacole de calitate, remarcate atât de către public, cât și de către presa de specialitate. Să nu uităm că Timișoara este în anul 2021 Capitală Culturală Europeană, iar în acest sens Teatrul German de Stat a fost și este un pion important, cel care poate contribui în continuare la o vizibilitate crescută pe plan cultural a orașului, dar și a întregii regiuni, implicit a României.

Blocajul creat prin măsura neașteptată poate avea consecințe nefaste asupra acestei instituții de cultură care are o tradiție respectabilă. În calitatea dumneavoastră de edil al orașului, vă rugăm să luați în considerare dorința celor care respectă cultura de bună calitate într-o regiune multiculturală, unde diversele culturi se întâlnesc și se respectă, în ideea unei euroregiuni deschise față de valoare. Cu tot respectul, așteptăm prelungirea mandatului de manager al domnului Lucian Vărșăndan și vă solicităm aplicarea unor măsuri urgente pentru reglementarea situației actuale din Teatrul German de Stat”, scrie în epistola redactată în numele Consiliului Director al Societății Culturale Româno-Germane din Timișoara. Din acesta fac parte dr. Eleonora Ringler-Pascu, președinte, Peter Hochmuth, vicepreședinte, Elisabeth Brădiceanu-Persem, dr. Ana Maria Dascălu-Romițan și Mona Isabela Petzek, directorul Centrului Cultural German Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Klaus Iohannis a spus: (noiembrie 11th, 2017 at 13:48 )

Ma mir ca nu apare la semnături numele unui intelectual rasat cum este domnul deputat Ovidiu Gant: un om primitiv , ca și tatăl sau , cu o inteligenta socială a unui pădurar dar cu un tupeu golănesc tipic unui parlamentar care taie frunze la câini.

Legea pacii a spus: (noiembrie 11th, 2017 at 17:57 )

Ceva nou nemtesc:ne pisam pe ea de lege.Legea sa se aplice dar cand avem interese propiii facem ceva pe ea.

Cristian a spus: (noiembrie 12th, 2017 at 20:08 )

Aveti dreptate, adjunctul, actual director, cu studii de inginerie mecanica, indeplineste mai bine conditiile legale…
Apropos, sper ca ati fost sa-i suflati primarului in trombon, sau ce instrumente s-au folosit, la inaugurarea pasajului Jiul, doar acolo a realizat o adevarata lucrare de arta (o facea mai bine YCRE)…

john doe a spus: (noiembrie 13th, 2017 at 11:48 )

intreb si eu : de ce nu a putut fi numit director intermdiar dl. Varsandean? ca si asa primarului ii plac directorii intermediari : la milit…., pardon, Politia Locala, in postul de Arhitect Sef samd?

Ramona Olasz a spus: (noiembrie 13th, 2017 at 18:45 )

Oameni buni – articolele acestea legate de ”drama” fostului director Vărșăndan devin din ce în ce mai absurde și impertinente… Pai bine măi – de când își permite un ONG românesc înregistrat la Tribunalul Timișoara, anume Societatea Culturală Româno-Germană, a cărui membru sunt de aproape un deceniu; ONG al cărui unic scop este acela de a asigura infrastructura juridică de funcționare a Centrului Cultural German să tragă la răspundere o instituție a statului doar pentru că nu comite o ilegalitate? Nu cumva această scrisoare dubitabilă a fost redactată de dna Eleonora Ringler Pascu fără a discuta și a avea acordul celorlalți membrii ai Societății căci nu îmi amintesc să fi fost anunțată o astfel de discuție sau dezbatere???? Doamnă Profesor Doctor Ringler Pascu nu credeți că întreceți măsura? Nu sunteți dumneavoastră unul din membrii comisiei de evaluare care l-ați notat pe Vărsăndan cu 9.88 la evaluare? Sic, v-ați spus punctul de vedere în cadrul comisiei de evaluare iar dacă simțiți nevoia să trageți primăria la răspundere în numele unuei instituții faceți-o în numele Universității de Vest a cărei angajată sunteți dar nu în numele unui ONG fără să vă consultați cu membrii acestuia!!! Aflați stimată doamnă dr. Pascu că nu un număr respectabil de membri inclusiv din Consiliul de Conducere NU SUBSCRIU acestei scrisori deschise și NU SUSȚINEM ABUZUL LEGII!

@john a spus: (noiembrie 13th, 2017 at 19:00 )

Dacă citeai articolele anterioare vedeai ca Robu i-a propus lui Varsandan sa fie interimar dar a refuzat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă

În perioada 20-21 aprilie s-a desfășurat campionatul național de judo, la categoria sub 15 ani și sub 13 ani, la Arad, unde au participat peste 750 de copii. Aşadar, o competiţie puternică, la care au participat cele mai titrare cluburi din ţară. Un club cu performanţe în peisajul acestui sport olimpic din România, Promotrica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Conducerea PNL Timiş a stabilit ordinea de pe listele de consilieri locali şi judeţeni pentru alegerile din 9 iunie. De menţionat că PNL va avea liste comune cu PSD, atât la CL Timişora, cîât la la CJ Timiş. Ponderea celor două partide pe liste va fi de 1,5/1 pentru PNL la Consiliul Local şi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL a stabilit ordinea pe listele pentru Consiliul Local Timişoara şi CJ Timiş. Dan Diaconu (CLT) şi Marin Popescu (CJT), pe primele poziţii
Unul din capii mafiei imobiliare de romi din Timişoara, Cristopher Cîrpaci, i-a îndemnat pe coetnicii săi să-l voteze pe Nicolae Robu la alegerile locale. Acelaşi Cîrpaci l-a ameninţat pe primarul Dominic Fritz, „anunţându-l” că nu va mai fi primar. Acţiunea de demolare a unor construcţii ilegale demarată luni de Primăria Timişoara a lăsat răni adânci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clanurile mafiote ţigăneşti îşi anunţă sprijinul pentru Nicolae Robu la alegeri!
Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara,  premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final.  Din cele 7 țări participante, s-au înregistrat până în prezent pentru întâlnirile B2B peste 90 de companii din străinătate – Serbia (32), Turcia (20), Germania (19, inclusiv membri AHK), Polonia (11),  Italia (10, inclusiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de lideri de afaceri europeni sunt așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara
Consilierii locali vor avea de aprobat tarifele pe care adăpostul public de câini urmează să îl perceapă proprietarilor animalelor pierdute și ajunse în acest adăpost. Pentru fiecare zi de ”cazare” urmează să fie solicitați bani, la fel și pentru operațiuni medicale. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara stabilește tarifele percepute celor care își recuperează câinii pierduți și ajunși în adăpostul public
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, filiala Timiș a decis să meargă, la alegerile pentru funcția de președinte al consiliului județean, pe candidatul propus de alianța PSD – PNL și nu pe cel propus de cea din care face parte la nivelul Timișoarei, deci îl vor susține pe Alfred Simonis. Decizia nu aduce nicio atingere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UDMR Timiș a decis și a luat o decizie pragmatică. Îl susține pe Alfred Simonis la șefia CJT 
Top