1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2017: de la intregirea Romaniei, la tentativa de teleormanizare a tarii

Fără nicio îndoială, 1 decembrie 1918 a însemnat unul dintre puținele momente astrale ale României. Peste 100.000 de români, fără a fi chemați de „statul paralel” sau plătiți de strămoșii lui George Soros s-au adunat la Alba Iulia, acolo unde 1.228 de delegați din Transilvania și Banat au votat pentru Unirea cu Vechiul Regat. Trebuie totuși spus că acel 1 decembrie a fost mult favorizat de contextul mondial și de mai multe evenimente. Printre acelea și intrarea Statelor Unite în război. E vorba de exact aceeași țară căreia Liviu Drgnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să-i declare război în numele neamestecului în treburile interne ale unei țări. Iată că în 1917, SUA s-au amestecat în treburile interne ale Europei și n-a fost rău, Cel puțin pentru România. Și a mai fost favorizat acel1 decembrie și de politica președintelui Wilson privind autodeterminarea popoarelor din fostul Imperiu Austro-Ungar. Asta așa, în spiritul adevărului istoric și pentru a vedea ce derbedei au ajuns să ocupe locurile II și III în statul român de astăzi.

Revenind la Marea Adunare de la Alba Iulia, aș îndrăzni să spun că acel moment seamănă, în Istoria României, cu Revoluția din 1989, dar și cu marile proteste din acest an. Sau chiar mai ales cu protestele din acest an. Fiindcă în decembrie 1989, mulți români au ieșit în stradă și din cauza mizeriei, foamei, frigului, nu doar pentru libertate. Ori la Alba Iulia s-a mers pentru un ideal, nu de foame. La Alba Iulia au participat fruntașii români din orașele și satele Transilvaniei și Banatului, oameni cu conștiință națională, cei care doreau un altfel de viitor pentru copiii lor. E adevărat și faptul că în anii următori, după ce în administrația din Ardeal și Banat au venit funcționarii corupți din Sudul țării, inclusiv din Teleorman, unora dintre participanții de la Alba Iulia le-a părut rău fiindcă n-au cerut o Românie federalizată. Dar astea sunt alte discuții…
La fel ca la Alba Iulia însă, și în acest an, românii care au ieșit în stradă au făcut-o pentru un ideal, nu de foame. Au ieșit, ca și atunci, pentru un viitor mai bun pentru copiii lor. Fiindcă la 99 de ani de la 1 decembrie 1918, România este divizată în două. Există o Românie progresivă care se uită spre Vest, care vrea să aducă modelul occidental în țară. Este acea Românie reprezentată de cei care au ieșit în stradă în acest an, acea Românie care își dorește cu adevărat un stat de drept, în care puterile statului să fie independente și, mai ales, să funcționeze.

Și mai avem o Românie retrogradă, pe alocuri medievală, a oamenilor cărora li se pare normal ca politicienii să fure fără a fi pedepsiți, ca baronul locului să fie deasupra legii. Mulți dintre ei cred că n-ar avea nimic nici măcar împotriva „jus primae noctis”, adiocă dreptul primei nopți a baronului, mai ales dacă se cheamă Liviu Dragnea. E adevărat și faptul că această Românie a fost bine spălată pe creier de propaganda politicienilor penali, care nu se dau la o parte de la nimic pentru a ajunge să controleze și Justiția. Inclusiv să se rățoiască la Statele Unite și Europa civilizată. E o Românie nostalgică după Ceaușescu și a lui „neimplicare în treburile interne”, o Românie care se uită mai degrabă spre Est decât spre Vest. O Românie care nu se gândește la viitorul copiilor ei și pentru care noțiuni precum „statul de drept” e ceva abstract. În schimb, e convinsă în imbecilități de genul „statul paralel”. Aici am ajuns la 99 de ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia, la o mare coliziune între o Românie occidentală și una bizantino-balcanică.
P.S. Ca să vedeți unde a juns România după 99 de ani. La Alba Iulia au fost oameni de stat precum Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldiș, Octavian Goga, Emil Hațieganu, Vasile Lucaciu și alții. Azi, România e condusă de Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae etc. și ultimii, cu voia dvs., Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Să plângi sau să râzi?

Autor
Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

nu, nu sunt alte discutii. a spus: (decembrie 1st, 2017 at 12:45 )

de ce ti se pare aiurea sa ne cerem banatul inapoi? argumentele de atunci au fost spulberate si batjocorite. gresesti cand vorbesti de doua romanii, banatenii au fost total diferiti de romani, si inca sunt diferente.
regatenii au executat romania prin cel mai aprig si crud comunism din europa. la timisoara au murit oameni in sec xx pentru libertate si drepturi de care nici rusii nu erau lipsiti.
banatenii am avut numai de pierdut prin unirea cu romania. maniu a fost profund dezamagit de felul in care faceau miticii politica. la unire s-a vorbit de o federalizare temporala dar nici n-au vrut sa auda. reprezentantii autoritatilor de atunci, veniti din regat, s-au comportat ca trupele de ocupatie.
au urmat deportarile, persecutiile si ce au stiut ei mai bine, minciuna si hotia!

Radu Moraru a spus: (decembrie 1st, 2017 at 12:48 )

…”Este acea Românie reprezentată de cei care au ieșit în stradă în acest an și care își dorește cu adevărat un stat de drept, în care puterile statului să fie independente și, mai ales, să funcționeze.” Aceasta fraza nu are niciun sens. Probabil ai vrut sa spui: … isi doresc cu adevarat un stat de drept…
Fie:… se doreste a fi cu adevarat un stat de drept…
…”P.S. Ca să vedeți unde a juns Româțnai după 99 de ani. La Alba Iulia au fost oameni de stat precum Iulia Maniu,…”. Poate ati vrut sa spuneti Iulia Avram, ca Iuliu Maniu nu cred.
In rest, ce sa spun: cam fortat si neinspirat articolul chiar de Ziua Nationala.

Lazar a spus: (decembrie 1st, 2017 at 16:21 )

Radu Moraru vorbesti prostii!
Sa-ti traduc: articolul vorbeste despre „acea Romanie ……… care isi doreste un stat de drept” !!!!!
Nu stiu cine este Iulia Avram si nici nu intereseaza pe nimeni dar despre Iuliu Maniu mai bine te informezi si apoi vorbesti.
Iuliu Maniu a fost unul dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, ocazie cu care a tinut un discurs spunand: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”, iar pe 2 decembrie a fost ales ministru prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator fiind in celasi timp si ministru de interne.
PS. Esti fortat si neinspirat …. si rosu !

@Dema a spus: (decembrie 1st, 2017 at 22:07 )

da, Republica Banat, o parte a Austro-Ungariei impartite a fost ocupata si impartita de sirbi si valahi in 1918 profitind de lipsa oricarei oponente, se vede asta foarte bine in fotografia armatei ocupante – cavaleristi valahi – din Piata Unirii din 1918, plus entuziasmul populatiei autohtone. asta cu Alba Iulia e valabil pentru Ardeal nu si pentru Banat si e o poveste tesuta mult mai tirziu, cine ii cunoaste pe ardeleni stie ca ei nu tin cont de nimic decit de ei insasi si capul lor, deaceea au si ajuns in situatia asta. fruntasii romani, in principal din Lugoj ca de ex. Aurel Popovici, aveau o cu totul alta parere despre parte asta a Europei. dar acum e totuna, domnia valaha s-a impus, desi era cea mai ramasa in urma parte a tarii viitoare si odata cu impartirea pe judete o federalizare regionala care ar fi fost necesara, nu a fost posibila. dupa 99 de ani se vede ce a insemnat asta pentru Banat: progres economic ZERO si o dependenta decizionala totala si un export permanent a resurselor banatene spre alte meleaguri romanesti. totodata tot ce s-a contruit inainte de 1918 a ramas mai valoros decit tot ce s-a facut dupa. ar mai fi multe de spus dar nu vreau sa va stric sarbatoarea, desi nu e nimic de sarbatorit.

birlic a spus: (decembrie 2nd, 2017 at 09:34 )

Apropos de patriotism ,oare de ce in noaptea de 30/1 decembrie de marea Sarbatoare a Romanilor ,Steagul tricolor mi-a fost zmuls de pe fatada casei cu soclu cu tot ,desi cat vezi in dreapta stanga pe strada nu sa vazut nici-un Tricolor .

Radu Moraru a spus: (decembrie 4th, 2017 at 07:08 )

Lazare, Lazare! Nu pricepi nimic. Eu am atras atentia asupra unor greseli din text. Tu de ironie ai auzit? Pentru ca legat de Iuliu Maniu a fost o ironie. Eu am vizitat celula din inchisoarea de la Sighet unde a fost intemnitat Iuliu Maniu si unde si-a si gasit sfarsitul. Tu nu cred ca ai facut-o. Tu ai luat un citat de pe internet si mi-ai demostrat ce: ca stii sa dai copy-paste? Las-o asa!
Si apropos: la precedentele alegeri am votat cu dreapta.

Druckerul din Mehala a spus: (decembrie 5th, 2017 at 18:54 )

Ii clar…f,tui , daca USA nu intra in razboi , acum Banatul era liber , avand un trai decent …ce pacat ca au intrat .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top