Medicii de familie nu au renunțat, în prima zi de lucru din noul an, la decizia de a protesta față atât de subfinanțarea asistenței medicale primare, cât și birocrația din sistem. Ei au venit la cabinete, dar nu acordă servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. În CNAS, peste 60% dintre salariați au salarii nete între 5.000 și 6.000 de lei.
Cei care au mers miercuri, 3 ianuarie, la medicul lor de familie au avut surpriza să constate, în cele mai multe cazuri, că sunt consultați, dar nu primesc nici rețete compensate, nici trimiteri. „Lucrăm, desigur, nu putem să ne lăsăm pacienții, dar facem doar consultații pro bono, așa cum s-a anunțat. La fiecare început de an ni s-a promis că vom fi ascultați, dar la promisiuni s-a rămas. Evident că nu am vrut, niciunul dintre noi, să se ajungă aici, este o soluție extremă, dar a fost ultima la care am recurs, după toate promisiunile neonorate”, ne-a explicat un medic de familie din Timișoara. Câteva sute de medici de familie și pacienți au protestat în noiembrie în Piața Victoriei, în București, față de subfinanțarea asistenței medicale primare, avertizând că „sistemul va intra în colaps și va lăsa milioane de pacienți fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe și impozite”. Acțiunea a fost organizată de Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, din care fac parte nouă asociatii ale medicilor și pacienților, printre care Societatea Națională de Medicina Familiei, Federația Natională a Patronatelor Medicilor de Familie și Salvați Copiii.
„Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienților să le fie mai ușor în sistem nu este nici măcar la nivel de proiect. Finanțarea asistenței medicale primare a fost tratată cu mărunțișuri (…) suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanență este încă doar o promisiune”, susțin reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei și ai Federației Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie. Ei spun și că medicii au fost amenințați de casele județene de asigurări de sănătate, pentru a asigura semnarea actelor adiționale, „care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale”. „Este hilar să ameninți că medicii de familie vor fi imediat înlocuiți, în condițiile crizei grave de personal și a incapacității caselor de a asigura măcar medici înlocuitori. În aceste condiții continuăm să fim îndreptățiți să ne cerem drepturile și să refuzăm semnarea actelor adiționale”, au mai transmis reprezenanții medicilor de familie. Mai trebuie spus că, în condițiile în care medicii reclamă subfinațarea sistemului, în Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 61% dintre angajaţi încasează salarii nete cuprinse între 5.000 de lei şi 6.000 de lei, iar 18 dintre ei au rămas în mână cu peste 10.000 de lei. Chiar și șoferii pleacă acasă cu 2.500 de lei net.
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…