A inceput reabilitarea de 2 milioane de euro a cladirii CJ Timis. Va dura 2 ani

Au apărut schelele și a început curățarea zidăriei. Se întâmplă la Palatul Administrativ de pe Bd. Revoluției, care va fi în șantier în următorii doi ani. Refacerea fațadei, înlocuirea tâmplăriei și a geamurilor și iluminatul arhitectural costă 9,3 milioane de lei, bani de la bugetul CJ Timiș.

„Palatul Administrativ din Timișoara a intrat în reabilitare. Lucrările de refacere a fațadei au început deja, iar constructorul s-a mobilizat cu organizarea de șantier și pregătirea perimetrului din jurul Consiliului Județean Timiș. Primele schele au fost montate și sunt în desfășurare lucrări pentru decopertarea zidăriei actuale până la cărămidă (…) Fațada va avea o culoare deschisă, primitoare, se vor face amenajări exterioare, care vor cuprinde și iluminatul arhitectural. Voi urmări cu maximă atenție derularea investiției deoarece este vorba despre una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, care va avea un rol important și în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021”, a anunțat, pe Facebook, președintele CJ Timiș, Călin Dobra. Va fi reabilitată fațada Palatului Administrativ, vor fi înlocuite tâmplăria și geamurile și va fi montat iluminat arhitectural.

În 2017, în bugetul CJ Timiș a fost prevăzută pentru „recondiționarea fațadei și amenajări exterioare la Palatul Administrativ” suma de 6 milioane de lei. Lucrarea nu s-a făcut anul trecut, dar a început acum. Suma care fi plătită de la bugetul CJ este aproape de 9.3 milioane de lei, cu tot cu TVA. Adică aproape 2 milioane de euro. Constructim nu este la prima lucrare de anvergură prestată pentru CJ Timiș: este aceeași firmă care, din 2006, se ocupă de șantierul de la Castelul Huniade. Clădirea în care funcționează CJ și Prefectura Timiș a fost reşedinţa rezidentului regal răspunzător de administrarea ţinutului Timiş (judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), creat în anul 1938, apoi sediul Prefecturii Timiş-Torontal. În anii ’30, când a început construcția ei, ar fi trebuit să funcționeze ca şcoală de menaj, dar, din cauza crizei economice, nu a putut fi terminată. A fost ridicată în roşu, acoperită şi a stat nefinisată până în anul 1938. Pentru ca imobilul să devină palat administrativ, au fost necesare mai multe modificări. „Clădirea Palatului Administrativ este o construcţie monumentală în stil modern. În exterior dominante sunt elementele clasice, într-o realizare cu materiale moderne. Clădirea impune prin proporţii, volum şi elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decorează faţada, la care fusul este finisat în terasit, restul fiind lucrat în piatră artificială”, sună descrierea imobilului.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago