Criogenie in PSD Timis. Nici cururi nu ling, nici personalitate n-arata

Când pe 20 decembrie 1989, puțin înainte de prânz, ieșeam pe poarta 2 a fabricii ELBA într-o coloană de manifestanți, instinctul de conservare îmi zicea cum să mă poziționez. Urma să o luăm spre gară, acolo unde era postat un cordon de militari cu arma în mână. Oricât de dispus ai fi fost la fapte de eroism, evenimentele din zilele precedente te duceau cu gândul la un posibil măcel pe ritmuri de foc automat. Pentru un sistem represiv, lichidarea dintr-o rafală a unui grup de 100-200 de oameni era o floare la ureche. Ceea ce a și dus la calculul supraviețuirii, cu fricile firești, să mă plasez în coloană nici prea în față, nici prea în spate, nici prea în mijloc, ci pe un lateral care să îți ofere perspectiva scăpării. Amintindu-mi de acest episod, am încercat să-i înțeleg pe cei din filiala Timiș a PSD, merși la congresul partidului cu coada între picioare, fără pretenții și fără rezultate, fără onoare și fără mândria reprezentării corecte a propriului electorat.

Dar instinctul de conservare în PSD Timiș nu e același ca în vremea revoluției. Ar fi indecent să încercăm o astfel de asemănare. Atunci în joc erau viața și moartea, acum, în social-democrația de tip Dragnea, ce mize, ce riscuri și ce calcule îi pot face pe niște oameni să meargă pe burtă, ca râma, doar-doar nu vor atrage în vreun fel atenția cuiva important din partid? Lipsa de statură politică, anvergura slabă a unor lideri județeni rămași ai nimănui după decapitarea organizației de președintele Sorin Grindeanu? Poate și asta, dar ce ar putea să le aducă politica asta reptiliană, cameleonismul ca formă de camuflare, nu neapărat de parvenire, conservarea pozițiilor publice și demnităților până ce la un moment dat ar trebui să se întâmple ceva și în partidul lor. Ce anume?

Vorbesc acum de demnitărimea PSD Timiș, cu excepția deputatului Suciu, care a ieșit din front și s-a năpustit la acea vreme spre partea dorsală a președintelui iubit. Printre parlamentarii social-democrați de Timiș sunt persoane care ar merita să nu-și frângă cariera politică în vremea domniei lui Liviu Dragnea. Întrebarea care se pune e cum nu-ți frângi cariera politică: stând ghiocel, pupincurind la vârful partidului, luând culoarea copacului și ținându-ți respirația până trece răpitorul ori asumându-ți rolul de disident, arătând curaj și inițiativă? Pupincurismul de tip Viorica Vasilica ar fi, cred, o decizie cât se poate de proastă în acest moment. Rămâi numai cu eticheta de „cârpă” a lui Dragnea tocmai când Dragnea ar putea să apună la șefia partidului.

Să fii disident e ca și cum te-ai fi plasat în primul rând, în fața mitraliorilor, în drumul celor de la ELBA spre gară, în decembrie 1989. Ești erou, vei fi apreciat și viitorul politic nu-ți va fi compromis la tine în partid sau oriunde altundeva. Aș da și câteva exemple: Mihai Chirica, de la Iași sau Cătălin Ivan, la Bruxelles. Nu că m-ar interesa viitorul lui Freddy Simonis, al lui Eugen Dogariu sau Adi Pau, ca să dau numai câteva exemple, dar mă întreb câteodată ce ar risca acești (încă) tineri ai partidului dacă ar spune că ceva în partid nu este în regulă. Ce ar pierde oamenii ăștia dacă ar avea personalitate? Pierd nominalizarea lui Dragnea pentru un nou mandat? Ar putea-o obține din altă parte, dacă arată coloană vertebrală și protestează împotriva mizeriei promovate de PSD. Dar ce câștigă dacă, lingând dosuri sau mergând pe burtă, se vor regăsi, cumva, pe viitoarele liste electorale? Care e mulțumirea să fii astăzi un contur fără față, fără personalitate, în partidul lui Dragnea? Ce câștigă dacă își bat joc de cei care i-au votat și ard gazul patru ani în parlament, făcând nimic, nici bune, nici rele, dar mai degrabă rele, practic neexistând?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Stelu a spus: (martie 10th, 2018 at 16:53 )

Inexistenți ca și filială. Niște oameni care fac figurație pentru salariile provenite din sinecurile politice. PNL și PSD reprezintă doua formațiuni politice revoluție, incapabile sa înțeleagă disperarea reală a românilor.

G. Nicolae a spus: (martie 11th, 2018 at 08:21 )

La fel si in celelalte partide. La fel si in Caras-Severin si Arad.

anteconbega a spus: (martie 11th, 2018 at 08:21 )

Domnu’ Stelu, bănui că e vorba de două formaţiuni REVOLUTE. Problema e cu ce înlocuim mâzga politică de azi? Veşnica durere a naţiei române contemporane…

Stelu a spus: (martie 11th, 2018 at 10:42 )

#revolute – autocorrectul, mama lui!

Alin a spus: (martie 11th, 2018 at 11:07 )

In sfarsit gasesc si eu un articol care imi starneste nevoia de a comenta cateva lucruri. Pentru ca pe toti despre care se aminteste aici ii cunosc personal, si imi permit sa vorbesc doar despre oameni pe care ii cunosc, va intreb? Oare chiar merita ca ei sa reprezinte interesul alegatorilor in parlament? In partid? Ce realizari anterioare acestei functii ii face sa o merite? Daca ii pui in fata ‘mitralierei’ va asigur ca nu vor muri. Pentru ca ei sunt primii pe burta acoperiti de lesurile celor din spatele lor… Peste tot exista si oameni care merita. Oameni care ‘au cu ce’… dar acesti oameni sunt o amenintare pentru cei de mai sus. Ei sunt redusi la tacere destul de repede… pentru ca ei se concentreaza pe constructie, sunt idealisti si nu se gandesc ca cineva doar pentru ca vor sa faca ceva bun ar putea sa ii lase expusi direct ‘cartuselor’. In fine, nici media nu ar mai trebui sa promoveze lasii… povestitorii… ‘martorii revolutiei de la televizor’ ci sa promoveze si sa sustina, atunci cand au nevoie, ‘eroii’… ne place sa vorbim… si cu asta ramanem… cu vorbe nu cu fapte…

anteconbega a spus: (martie 11th, 2018 at 17:31 )

E OK, domnu’ Stelu, nu am vrut să fac un „răutăcism”. Alta e problema. „Nici cururi nu ling…” iată o parte fierbinte a titlului dat de dl Sasu editorialului de ieri şi de azi. Cei trei nominalizaţi, Adrian Pau (fost şef de ziar), Eugen Sasu (fost prefect) şi Alfred Simonis (fost Freddy), pot face uitată acididitatea din pixul editorialistului. Se pot organiza, împreună, într-o echipă spectaculoasă, într-un trio uluitor, spre un ţel sportiv minunat! Există pe lume un sport inventat de scoţieni, CURLING, din 1998 disciplină olimpică. O echipă naţională a României formată din trioul Pau, Dogariu,Simonis ar putea aduce ţării o performanţă excelentă la viitoarea olimpiadă de iarnă, având în vedere faptul că în PSD există performeri de marcă. În fond, curlingul e un sport caracterizat prin fair-play, eleganţă şi control. Nu cum zice dl Eugen…

anteconbega a spus: (martie 11th, 2018 at 17:33 )

Pardon, Eugen Dogariu. Am anticipat, poate? Că e vorba tot de un politehnist.

Pesedist timisean a spus: (martie 11th, 2018 at 19:30 )

Am participat la toate campaniile PSD din 2008 încoace. Am plâns atât de necaz cât și de bucurie alături de colegii mei. PSD Timiș nu mai există ori cel puțin nu mai există în forma existentă in 2016. Există doar câțiva îmbuibați cu funcții care linge curul lui Dragnea și o mare masa de activiști sau votanți care nu mai înțeleg nimic din pozitionarile conducerii locale. Cei cu funcții obținute politic ling orice cur doar ca să nu fie schimbați din funcțiile obținute. Scârbit îmi bag ceva în partid! Eu nu mai votez. Cu nimeni!

Stelu a spus: (martie 11th, 2018 at 20:39 )

PSD Timiș se afundă rău în mocirlă din moment ce important pentru ei a devenit poziția Șefului și nu cea a votanților din județ. Dar e treaba lor, să trăiască cu scârna atarnată pe cozoroc. Aminteati de Dogariu, domnule Anteconbega. Un tip absolut admirabil, inteligent, pedant dar, din păcate o (alta) mare dezamăgire. Nu vreau sa spun mai multe. E tragic ceea ce se întâmplă cu unii oameni care ajung sa se deruleze, să-și creeze alter-egouri pentru ca asa ar fi în politica.

Anubis a spus: (martie 12th, 2018 at 02:39 )

PSD TImis este poate victima propriului succes. Imbatati de victoria zdrobitoare de la alegerile locale! (DA sa ai procentul asta in Timis este o mare Victorie, evident pe fondul prestatiei lamentabile a opozitiei conduse de USL-istul Lae) nominalizarea lui Grindeanu la functia vremelnica de premier, asa-zisii social-democrati s-au trezit intr-un razboi la care au ales tabara perdanta si au fost capturati dupa prima batalie. Ce le-a ramas? Bambilici cu copiii de mingi (penelistii timiseni).
Contextul si desfasurarea modul in care actioneaza PSD-isti locali in administratia mare are insa o FOARTE mare legatura cu prestanta opozitiei pe plan local. Atata timp cat penelisti merg senili pe un camp minat, ce rost are sa-si franga PSD-stii Freddy, Pau & Eugen gatul aiurea la Bucuresti? Daca ar merge altfel lucrurile pe plan local as spune, dar la cum merg martirismul politic nu are sens.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Parchetul Sălii Olimpia urmează să fie înlocuit total

Singura sală de sport de dimensiuni mai mari din Timișoara va primi o suprafață de joc nouă, cea existentă acum fiind prea deteriorată pentru a mai fi reparată și folosită. Proiectul de înlocuire a pardoselii Sălii Constantin Jude (Olimpia) și a reabilitării sistemului de iluminat a fost aprobat în ședința de ieri a Comisiei Tehnico-Economice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parchetul Sălii Olimpia urmează să fie înlocuit total
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2

SCM Poli Timișoara a produs o imensă surpriză în antepenultima etapă, învingând ocupanta locului secund, CSM Constanța, victorie cu care bănățenii evită matematic retrogradarea directă, 22-21. A fost un meci în care apărarea a mers perfect, mai ales poarta, acolo unde s-a făcut şi diferenţa. Poli este pe 11 cu 23 de puncte şi dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Locuitorii din Moșnița vor fi protejați de sunetul produs de traficul de pe Centura Sud, cu ajutorul panourilor fonoabsorbante/FOTO

Locuitorii comunei Moșnița Nouă, care au locuințele amplasate pe traseul unde va trece centura sud de ocolire a Timișoarei, vor fi protejați de zgomotul produs de traficul rutier cu ajutorul unor panouri fonoabsorbante. În aceste zile, muncitorii antreprenorului român care se ocupă de proiect lucrează la instalarea acestor panouri. În continuare, pe șantier se află...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locuitorii din Moșnița vor fi protejați de sunetul produs de traficul de pe Centura Sud, cu ajutorul panourilor fonoabsorbante/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM Poli Timișoara a produs o imensă surpriză în antepenultima etapă, învingând ocupanta locului secund, CSM Constanța, victorie cu care bănățenii evită matematic retrogradarea directă, 22-21. A fost un meci în care apărarea a mers perfect, mai ales poarta, acolo unde s-a făcut şi diferenţa. Poli este pe 11 cu 23 de puncte şi dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2
Singura sală de sport de dimensiuni mai mari din Timișoara va primi o suprafață de joc nouă, cea existentă acum fiind prea deteriorată pentru a mai fi reparată și folosită. Proiectul de înlocuire a pardoselii Sălii Constantin Jude (Olimpia) și a reabilitării sistemului de iluminat a fost aprobat în ședința de ieri a Comisiei Tehnico-Economice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parchetul Sălii Olimpia urmează să fie înlocuit total
Locuitorii comunei Moșnița Nouă, care au locuințele amplasate pe traseul unde va trece centura sud de ocolire a Timișoarei, vor fi protejați de zgomotul produs de traficul rutier cu ajutorul unor panouri fonoabsorbante. În aceste zile, muncitorii antreprenorului român care se ocupă de proiect lucrează la instalarea acestor panouri. În continuare, pe șantier se află...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locuitorii din Moșnița vor fi protejați de sunetul produs de traficul de pe Centura Sud, cu ajutorul panourilor fonoabsorbante/FOTO
Glumind pe seama celor din PNL, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a firmat că până aceştia se trezesc din somn, social-democraţii deja au câştigat alegerile. Simonis i-a ironizat pe PNL-şti inclusiv la lansarea candidaturii lui Nicolae Robu la un nou mandat de primar al Timişoarei. Sâmbătă, în timpul lansării candidatului PSD-PNL Nicolae Robu la Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi ia în balon pe aliaţii din PNL: Până se trezesc liberalii, noi, PSD-iştii, câştigăm alegerile
La Şag se va ridica o nouă şcoală, care va fi amplasată în zona PUZ-ului pentru tineri. Valoarea estimativă a investiției prin fonduri europene este de peste 11 milioane de lei.  Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a anunţat că au fost demarate procedurile de realizarea a studiilor, întocmirea documentației și obținerea avizelor pentru construirea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Şag au început procedurile pentru ridicarea unei noi şcoli
Încurcate şi bizare sunt căile politico-electorale prin unele zone! Studiu de caz, comuna Remetea Mare. Pe 24 februarie a.c., într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, prezenta un generos lot de primari şi viceprimari racolaţi de la alte partide, în special de la PNL. Printre cei care au avut revelaţia social-democraţiei s-a numărat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (4). Meandrele alegerilor. Cum a căzut între scaune primarul din Remetea Mare.
Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
Top