Categories: Primăria Timişoara

Regia care da verde la vaporașe, în subordinea Ministerului Transporturilor. Apele Române rămân… pe mal

S-a schimbat schimbarea. Ministerul Transporturilor va înființa Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș, deși în urmă cu două săptămâni spunea că nu va face acest lucru, pentru că ar afecta funcționarea Administrația Bazinală de Apă Banat. Proiectul este în dezbatere pe site-ul MT.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, vineri, că situația vaporașelor va fi rezolvată, fără doar și poate, de Ministerul Transporturilor, printr-o soluție găsită de ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, căruia i-a și mulțumit. Practic, Ministerul Transporturilor a scos în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind „organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome «Administraţia Canalului Navigabil Bega» Timiș”. Acesta prevede:

Art. 1. – (1) Se înfiinţează Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș, denumită în continuare Regia, cu sediul în str. General Magheru, municipiul Timișoara, judeţul Timiș, în spațiul pus la dispoziție în regim de comodat de către Primăria Municipiului Timișoara
(2) Regia este persoană juridică de naționalitate română şi funcţionează ca regie autonomă sub autoritatea Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Regia va avea un buget de 20 de milioane de lei, bani care provin alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Dincolo de urgența cu care trebuie înființată acest organism, fără de care nu pot circula vaporașele pe Bega, iar Primăria Timișoara ar trebui să returneze 6 milioane de euro, banii europeni cu care a fost realizat proiectul de reabilitare a malurilor Begăi, situația nu arată decât haosul care domnește prin ministere. În urmă cu 17 zile, un secretar de stat din același minister al Transporturilor îi transmitea deputatului de Timiș Pavel Popescu o soluție total opusă. „Având în vedere că Administrația Bazinală de Apă Banat, sucursală cu personalitate juridică a Administrației Naționale Apele Române, deține în administrare, printre altele, bazinul hidrografic al râului Bega, respectiv râul Bega, domeniul public al statului, înființarea unei «Administrații a Canalului Bega» în subordinea Ministerului Transporturilor ar afecta ABAB (…) Ministerul Apelor și Pădurilor a inițiat în luna ianuarie 2018 un proiect de ordonanță a guvernului pentru modificarea și completarea OG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale «Apele Române» (…) Prin completarea art. 3, alin. (1) din OUG 107/2002, Administrația Bazinală de Apă Banat va îndeplini și funcția de administrație de cale navigabilă și nu se va înființa o altă entitate în subordinea Ministerului Transporturilor”, scria, pe 11 aprilie, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.

Proiectul Ministerului Transporturilor este în dezbatere publică până pe 4 mai și poate fi consultat aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

2 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

2 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

4 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

4 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

5 ore ago