Teatrul Maghiar primește de la Primăria Timișoara fostul Cinema Arta din Iosefin

La aniversarea de 65 de ani, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” primește, în sfârșit, mult doritul spațiu suplimentar pentru spectacole. E nevoie de investiții, însă fostul Cinema Arta și grădina sa de vară vor reveni la viață, după foarte mulți ani de degradare.

Primăria a preluat, în sfârșit, în luna aprilie, cele 7 cinematografe pe care le-a câștigat în instanță în procesul cu RADEF, dar și Cinema Studio. RADEF a semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru cele șapte cinematografe pe care le avea în orașul de pe Bega. În aceeași lună, protocolul de predare-primire a fost votat de consilierii locali, dar abia acum municipalitatea a reușit să le preia, alături de cel de-al optulea, Studio. Săptămâna trecută a fost semnat o primă declarație de intenție pentru transformarea unuia dintre ele în centru cultural, cu cinema de artă și alte facilități pentru cei pasionați de film. Încă urmează să se decidă dacă acesta va fi la Timiș sau la Studio.

Citește și: În sfârșit, vom avea cinema de artă la Timișoara. Și chiar mai mult decât atât

Acum, un alt fost cinematograf va primi o destinație clară. Este vorba despre Cinema Arta, de pe strada Văcărescu din Iosefin, care are și o mică grădină de vară. Vineri, 15 iunie, între primarul Nicolae Robu, și managerul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Balázs Attila, va fi semnat un protocol prin care fostul cinematograf și grădina de vară vor fi atribuite teatrului. „Teatrul Maghiar obține încă un spațiu pentru spectacole, care va fi pus la dispoziție și pentru proiecte ale comunității, păstrând și funcția de cinema, prin proiecții de spectacole înregistrate, filme europene și filme de artă. Lucrările de renovare și refuncționalizare, precum și dotarea cu mobilier și aparatură tehnică a imobilului vor fi asigurate de Primăria Timișoara. De asemenea, Teatrul Maghiar va face demersuri pentru a obține finanțări din partea instituțiilor statului maghiar”, transmit cei de la teatru. Semnarea protocolului va marca începutul aniversării a 65 de ani de teatru în limba maghiară la Timișoara.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

10 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

12 ore ago