Fotbalul timișorean, între orgolii și mediocritate

La finalul acestei săptămâni se dă startul unei noi ediții a Ligii I la fotbal. O competiție care, de această dată se va disputa fără nicio echipă din Timișoara, după retrogradarea CMPDTP (Cea Mai Poli Dintre Toate Poli), cum a fost botezată ACS Poli de „tătucul” ei. Dacă în urmă cu nici un deceniu la Timișoara veneau Manchester City, Ajax, Stuttgart sau fotbaliști ca Luis Suarez, David Silva, William sau Mandzukic, acum vor veni Afumați, Clinceni sau Balotești. Iar iubitorii de fotbal vor putea vedea astfel de echipe chiar de trei ori în viitorul sezon. Și asta fiindcă Timișoara va avea nu mai puțin de trei echipe în eșalonul secund, o situație oricum bizară.
liviu dragnea
Cum s-a ajuns aici se cam știe. În 2012 se producea „marea schismă” în fotbalul timișorean. ACS Poli, cu primarul Robu patron neoficial ,alegea calea scurtă și pornea din Liga a II-a, în timp ce echipa suporterilor, ASU Poli, începea urcușul din Liga a V-a. Iată că, după șase ani, cele două echipe se regăsesc exact acolo de unde pornea ACS. Având un management defectuos, o implicare păguboasă a primarului „Știe-Tot” prin măsuri inepte (de exemplu, mazilirea lui Ionuț Popa), dar și probleme financiare, ACS Poli vrea s-o ia din nou de la capăt. Numai că lucrurile sunt extrem de diferite față de acum șase ani. Atunci erau bani, erau entuziasm și erau speranțe. Acum sunt numai datorii, începând cu ANAF, jucători, angajați, iar greul va veni când vor trebui returnați banii primiți de la primărie.

Și aici ajungem și la o altă chestiune, respectiv legislația strâmbă din România sau modul în care este aplicată. Dacă alte primării sau consilii județene au avut voie să investească în fotbal, la Timișoara nu s-a putut. Că în alte părți s-au găsit alte modalități, nici nu contează. Contează dacă ai sau nu voie să investești în fotbal. Dincolo de datorii imense, problema echipei este și faptul că e ocolită de spectatori. Dacă și în prima ligă bătea vântul prin tribunele lui „Dan Păltinișanu”, acum va fi mai mult decât dezolant. Or, fotbalul se joacă (și) pentru public, nu e un joc de societate practicat în spatele ușilor închise. Una peste alta, situația de la ACS e albastră rău.

Nici la ASU nu curge lapte și miere. Și acolo sunt probleme interne, unii finațatori s-au retras, banii sunt puțini, în consecință nu se pune problema unei promovări. Plus a cam dispărut entuziasmul începuturilor, în Liga a II-a venind chiar mai puțini spectatori decât într-a V-a. E adevărat se tot vorbește de o implicare financiară a CJ Timiș (atenție, acționar la ACS Poli!), tot în numele unei bătălii politice, dar nimic nu e sigur până acum. Oricum, și cei de la ASU și-au făcut un titlu de glorie că sunt „fără patroni”, lucru care nu știu cât îi poate ajuta.

A treia echipă din Liga a II-a este Ripensia. Cea mai curată dintre cele trei, „Ripi” a pornit chiar din Liga a VI-a când ACS Poli era în a II-a și acum se vor întâlni pe teren. Cu un nou investitor, „Ripi” foarte probabil va mai urca câteva trepte în clasament, dar e greu de crezut că va bate pentru primele locuri. În concluzie, avem trei echipe în eșalonul doi, toate cam de mijlocul clasamentului și fără pretenții mari. (Pardon, Robu vorbește de o nouă promovare. Dar tot el vorbea de cupe europene în sezoanele când Poli retrograda!)

Se putea face mai mult pentru fotbalul din Timișoara? Se putea face o fuziune, cum s-a tot discutat în multe cercuri? Teoretic, da. Practic, avem de-a face cu atâtea orgolii din toate părțile, că acest lucru pare imposibil. Atâta timp cât aceste orgolii vor fi deasupra interesului fotbalului timișorean, ne vom zbate în mediocritate. Nu mai spun că, pe lângă o asociere, e nevoie și de un investitor căruia să i se ofere unele condiții, facilități. Or, și la Robu, și la echipa galeriei a devenit parcă un titlu de glorie că nu se doresc patroni. N-ai patroni, n-ai bani. N-ai bani, n-ai performanță! Simplu, precum mediocritatea fotbalului timișorean.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Druckerul din Mehala a spus: (iulie 18th, 2018 at 17:13 )

Ce stiti voi ?…eu merg doar cateva sute de metri si ajung la granitza , cum care ?…dintre Mehala si Ronatz f,tui , apoi merg la fostul stadion ” Electromotor ” si vad pe CAMPIONII ROMANIEI…la rugby , care ii problema ? acolo barem vad niste campioni , si astia cam fara bani , dar sunt CAMPIONI !…vad ca despre ei nu prea scrieti nimic , care o fi cauza ?

Poli 21 a spus: (iulie 18th, 2018 at 17:15 )

Ino baiete, in multe momente imi pun intrebarea daca scri inainte sau dupa betie .

Daniel a spus: (iulie 18th, 2018 at 18:35 )

Oare cui îi era dor de acest papagal.. (Brancovan????).

cucuveaua movulie a spus: (iulie 18th, 2018 at 19:21 )

Echipa suporterilor?Stai sa-i vezi dupa 3-4 etape pe teren propriu cati suporteri sunt,pana acum i-au prostit pe toti ca ei sunt miezul,de data asta va vedea intreaga tara ca atat de trambitata echipa a suporterilor se rezuma la maxim 5sute de insi,mare parte din ei provenind din fostul nord.

anteconbega a spus: (iulie 19th, 2018 at 08:07 )

Dragă Drukere, să ştii că nu există graniţă între Mehala şi Ronaţ, pen’că Mehala, Ronaţ şi Blaşcovici sunt un tot, e vorba un singur cartier, făloasa Mehală. Uite o imagine de acum peste o jumătate de secol: adevăratul fost stadion Electromotor se afla pe locul unde sunt azi blocurile turn de la intersecţia Circumvaluţiunii cu Calea Bogdăneştilor (Mareşal Ion Antonescu). De la geamurile caselor de peste drum (Bogdăneştilor) se puteau vedea meciuri de fotbal, dar şi curse de dirt-truck, pe zgură-vara, pe gheaţă-iarna, moto sport inventat în SUA înainte a primului război mondial. Martor poate fi Gheorghe (Ghiţă) Dina, (Bogdăneştilor 1), fost fundaş lateral la Ştiinţa Timişoara în anii 60-70 sec. XX. În rest, de mare acord cu rugbyul din Ronaţ.

herzogheria a spus: (iulie 19th, 2018 at 12:11 )

inteleg citind printre randuri comentariul lu’ brancovan ca, ei „suporterii” (adica herzog), ar vrea banii primariei, nu ar zice nu, dar… , dar conducerea si deciziile sa le ia herzog si apropiatii sai adica apropiatii psd?! gresesc brancovane? desi nimeni nu stie cine decide la asu, cine stabileste atrenorul, cine alege managerul cine face strategia clubului? concret cine decide? Serban? Herzog? V.Putin? psd? cine cum?
daca tot scrie brancovan comentarii uriase la toate articolele poate ne explica si noua cine decide la asu si cum au fost pusi acei decidenti? am vrea si nume concrete dac nu cerem prea multa transparenta!
poate ne spune si cine sunt finantatorii? firmele si sumele oferite? atunci vedem si noi cat la suta da herzog din buget, cat la suta upt, cat la suta patronu x sau y, vedem si noi daca patroni au legaturi cu vre-un partid etc!

INO a spus: (iulie 21st, 2018 at 13:44 )

S.P.P.!STAȚI LINIȘTIȚI ROBU LUCREAZĂ CU LENTILA LA ACS ȘI VA ZICE VEDEȚI FOTBALUL TIMIȘOREAN CE VALOARE TREI ECHIPE PLUTITOARE FĂRĂ VREO PERSPECTIVĂ DE PROMOVARE!SE URMĂREȘTE PROMOVAREA ACS ULUI ECHIPA LUI ROBU DE SUFLET!…..

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

mihai constantin a spus: (iulie 22nd, 2018 at 12:21 )

Da,acum avem 3 echipe de tot rahatul,in B,dar si 2 stadioane de la care transmisile Tv sunt mizerabile!!! Chiar nu se poate face nimic,ca aceste camere de transmisie,sa fie ridicate macar la vreo 6-7m?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Peste două luni, Primăria Timișoara va putea pregăti licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze  Centrul de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Instituția a semnat contractul pentru proiectarea acestui centru, care va prelua 13 tipuri de deșeuri. Prin contract va fi elaborat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT), totodată se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un pas mic pentru un proiect mare. Centrul de predare a deșeurilor, care va fi amenajat pe 2,5 hectare are proiectant
Primarul Dominic Fritz afirmă că, dacă pe vremea lui Nicolae Robu, societatea Colterm a fost căpuşată de clici de partid, acum funcționează pentru timişoreni. Fritz îi răspunde astfel fostului primar care, zilele trecute, a prezentat un grafic pe care l-a denumit “situaţia reală de la COLTERM”. Dominic Fritz afirmă că Nicolae Robu dezinformează din nou,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz reacţionează: Pe vremea lui Robu Colterm a funcționat pentru a fi căpușat de clici de partid
De vineri, 19 aprilie, operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Bastion. Astfel, după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția cuprinde lucrări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția dedicată reabilitării Conacului Mocioni revine acasă, pe simeze la Centrul Multifuncțional Bastion/Foto
Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Top