Falimentul total al „dezvoltării în forță” a Timișoarei

Dacă ai spune că primarul Nicolae Robu n-a făcut nimic în cei peste șase ani în care a administrat Timișoara n-ai fi deloc corect. Trebuie recunoscut faptul că, în zona infrastructurii rutiere, există destule realizări. Că multe lucruri au fost făcute haotic, că drumuri proaspăt asfaltate au fost ulterior sparte fiindcă nu știu ce regie n-a fost informată pentru a-și face propriile lucrări ține mai mult de competențele personalului din subordine. De altfel, de multe ori, Robu părea lăsat în ofsaid de propriii angajați, dând imaginea unui fotbalist care fuge bezmetic spre poarta adversă în hohotele asistenței, chiar și după ce arbitrul a fluierat poziția de afară din joc. Mai mult, efevescența de început a administrației Robu era în contradicție totală cu bălteala, cenușiul și blazarea ultimelor mandate ale lui Gheorghe Ciuhandu. Era și perioada în care Robu a inventat sloganul „dezvoltării în forță” a Timișoarei. Cu alte cuvinte, vrem, nu vrem, el ne făcea un bine cu forța.

Cu sau fără forță, totuși, dacă se face o comparație între promisiunile din 2012 și ceea ce s-a făcut e o diferență uriașă. Începând cu stadionul, sala polivalentă, bazinul olimpic etc., până la performanțe sportive. Dincolo însă de tot felul de lucrări mai mici, s-au realizat și investiții importante, precum Pasajul Michelangelo sau Centrul istoric. Ce omite primarul să spună e că în ambele cazuri e vorba de proiecte realizate de fosta administrație. E adevărat, e importantă și implementarea lor, dar finanțarea era rezolvată. Ca și în cazul navigabilității pe Canalul Bega. Ulterior, alte două lucrări importante, refacerea pasajelor Jiul și Popa Șapcă, s-au făcut din banii municipalității. Probabil, fiind vorba de „dezvoltare în forță”, primarul n-a mai avut răbdare să aplice pentru o finanțare europeană. Asta, în cazul în care în Primăria Timișoara ar avea oameni care să se priceapă la așa ceva.

Marea problemă e acum alta. Proiectele scrise de fosta administrație s-au cam terminat, iar administrația Robu nu prea a accesat bani europeni. Anul trecut au fost cică 10.000 de euro, în timp ce un orășel precum Buziașul a accesat cinci milioane de euro. Aceasta e dura realitate, în pofida derapajelor narcisiste ale primarului, care susține că municipalitatea e o campioană a proiectelor europene. O fi campioană, dar a proiectelor nescrise sau respinse. În lipsa acestor bani, primăria dă tot mai multe rateuri. Ce-ar spune o fotografie făcută la zi?

Robu a ajuns să se laude cu un drum de 800 de metri executat în două luni. La cele două poduri din zona Gării se lucrează în ralanti sau deloc. La spitalul de copii, firma de construcții vrea să se retragă din lipsa banilor. Unele șantiere din oraș par abandonate. La câteva regii și societăți ale municipalității sunt mari probleme cu plata salariilor. Zeci de firme care ar trebui să primească bani de la primărie sunt în pragul insolvabilității. Clubul născut de primar, ACS Poli, este în pragul falimentului. Conturile primăriei sunt goale tot timpul, așteptându-se cu înfrigurare ziua de 10 a fiecărei luni, atunci când intră impozitele pe venit. Soluție paliativă, profitul unor societăți ale CL care încă funcționează a fost confiscat de primărie, oarecum cu forțarea legii, pe modelul Liviu Dragnea, care a luat profiturile societăților naționale pentru a astupa găurile guvernului. Timișoara aduce ca o mașinărie care plesnește peste tot, iar mecanicul ei (primăria) mai poate doar să lege cu o sârmă într-o parte, să strângă cu un șurub în altă parte, în așteptarea deznodământului.

Una peste alta, Primăria Timișoara este la marginea prăpastiei. Atenție! E vorba de o primărie cu un buget imens și unde rata colectării este de peste 90%. Nu ca prin orășele din Est sau Sud unde e de sub 50%. Cum s-a ajuns aici? În primul rând, fiindcă n-au fost atrași bani europeni, așa cum am arătat mai sus. În al doilea rând – lucru care s-a întâmplat în mai toate primăriile din țară – a fost majorarea fără discernământ a salariilor. E adevărat cu voie de la Guvernul PSD. Dar, dacă ai puțin discernământ, nu triplezi salariile. Nu dai unui polițist local salariu de multinațională. Nu angajezi sinecuriști pe 6.000-7.000 de lei lunar, ci, din contră, faci ordine. Astfel s-a ajuns la falimentarea conceptutului de „dezvoltare în forță” a Timișoarei. Dar asta e pagubă în ciuperci. Mai grav e că Timișoara e pe punctul de-a intra în insolvență. Un lucru pe care Robu, chiar în exuberanța sa aparent inconștientă, îl cunoaște foarte bine, dar nu-l spune.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (august 20th, 2018 at 15:32 )

Fondurile europene sunt dusmanul nr. 1 ale lui Robu. Acest mascarici trebuie bagat in puscarie pentru minciunile debitate si timpul din viata noastra pe care ni l-a irosit. Sau poate ar trebui sa intram noi la puscarie pentru ca am pus in fruntea orasului un maimutoi.

Daniel a spus: (august 20th, 2018 at 16:17 )

Nu mă interesează de Robui,dar această nulitate pe nume Brancovan,Dacă maine ar intra la pușcărie sa r face cea mai dreptate din Timișoara,La cât rau a facut acest lingau.

Kristof a spus: (august 20th, 2018 at 17:03 )

In timpul ‘baltelii’ i-a lasat ciuhandu finantarile pt proiecte lui robu. Altfel era zero conform promisiunilor robuliene.

Luci_Pop a spus: (august 20th, 2018 at 17:23 )

Karciof ai mare dreptate, daca nu erau proiectele castigate pe fonduri europene a lui Ciuhandu acuma beleam toti mielu la Bocsig.

Vasi a spus: (august 20th, 2018 at 18:27 )

Nici un bai, mai punem si 7 vaporetto pe Bega pentru un iluzoriu transport in comun, ca trebuie marita gaura neagra numita STPT, timp in care sicanam cluburile de canotaj ca, legal, nu e voie sport pe Bega, si inchidem si singurulul loc de inchiriat hidrobiciclete. Ca sa bifam…ce?

@daniel a spus: (august 20th, 2018 at 18:31 )

Acest brancovan se vede consiglier local si e peste tot prezent cu critica. Marele lider de galerie ce a fost aruncat din tren de fostii lui colegi de bun de gura ce este…vai si amar…

Urinal a spus: (august 20th, 2018 at 22:01 )

Brancovan va candida de la Soros via Ciolos.

PNL orgsnizatia Soarelui a spus: (august 20th, 2018 at 22:12 )

Si daca vine falimentul, ce? Tot pe Robu il alegem! Oricum e fain orasul. Ce daca e si faliment? Cine sa fie primar? Robu face ceva! Chiar si asa cu faliment! Hai Robu, hai pnl!

anteconbega a spus: (august 21st, 2018 at 16:14 )

Fostul mare canotor Bujor Salcă, persecutat de poliţia politică în vremea studenţiei pentru că a spus bancuri porcoase cu Ceaşcă (exmatriculat un an şi trimis spre educare la săpat şanţuri), devenit reprezentantul firmei „Minolta” imediat după anul1990, îi sare în ajutor lui ALDERobu, o dovadă clară că bocsigarul a intrat rău la apă. Domnule inginer politehnist Buji, matale eşti plin de compasiune robuliană, dar se vede clar dâra lăsată în urmă de edil în bugetul Primăriei: împrumuturi fără acoperire, iar fonduri europene canci kardeaua! Robu pleacă, datoriile rămân, insolvenţa municipalităţii va fi cadoul otrăvit lăsa timişorenilor de fantastul Lae!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top