Cultura

Inflație de… statui în Timiș. De ce n-a apărut o cruce înaltă de 16 metri în fața Spitalului Județean

Orașele și comunele din Timiș s-au umplut de statui. Așa au avut poftă edilii locali, fără avize, fără nimic, pur și simplu! Direcția de Cultură a spus însă „nu” unei cruci din beton, înalte de 16 metri, care ar fi trebuit amplasată în fața Spitalului Județean!

În unele comune și orașe din Timiș au apărut statui mai mult sau mai puțin artistice, însă fără respectarea legii. Potrivit acesteia, monumentele de for public pot fi amplasate numai după obținerea unor avize de la direcția de cultură. Edilii nu se deranjează însă să anunțe sau, dacă o fac, o fac după ce și-au inaugurat „ctitoriile”.

„Multe din aceste lucrări fac, mai degrabă, un deserviciu spațiului public, prin calitatea proastă, prin materialele proaste din care se construiesc, din lipsa de semnificație a acestora. În mod normal, lucrările de for public trebuie să treacă printr-un filtru. Din păcate, primăriile nu mai consideră că e nevoie de vreo aprobare”, spune Sorin Predescu, directorul DJC. „Există și varianta că primarii trimit o hârtie «vă rog să ne dați aviz după amplasarea următoarelor lucrări». Și atât. Fără proiect, fără nimic”, completează Dana Stancovici, consilier patrimoniu mobil.

Culmea este că și Timișoara s-ar fi putut trezi cu o astfel de „operă”. Cei care o voiau scoasă în lume au cerut aviz de la DJC și au fost refuzați. „Am avut o solicitare foarte interesantă, să se amplaseze o cruce de beton de 16 metri în fața Spitalului Județean. Evident, am spus nu, moment în care sigur că am nemulțumit multă lume care dorea o cruce de beton în fața spitalului. Betonul era cu ceva autocolant. O cruce de 16 metri nu poți s-o amplasezi fără să fii văzut”, mai spune Predescu.

Unele (lucrări – n.r.) sunt nevinovate, se întâmplă să fie amplasată o troiță la o intersecție de drumuri. Nu e nimeni absurd, dar din păcate apar obiecte care pretind că au calitate artistică și nu au sau care nu sunt foarte bine amplasate. Ar trebui să existe o regulă cu ce se poate pune și ce nu se poate pune. Conform legii, există comisii. Nu poți să te joci tot timpul de-a hoții și vardiștii.
Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș

Crucea de 16 metri dn fața Județeanului ar fi trebuit să fie parte a unui ansamblu. „Solicitarea pentru crucea de 16 metri a venit la pachet cu un bust. Stânga bust, dreapta crucea. Bustul era normal, nu înțeleg de ce trebuiau să pună crucea”, susține Dana Stancovici. „Majoritatea monumentelor de for public care ne sunt solicitate sau nu nu mai sunt lucrări de artă. Sunt kitsch-uri, sunt semne făcute industrial. Monumentul de for public trebuie să aibă un autor, trebuie să fie făcut de un autor recunoscut și membru al UAP și, în orice caz, aceste semne trebuie aprobate. Asta este problema noastră: ori se vine cu lucruri care nu țin de zona monumentelor de for public, ci mai degrabă de zona de obiecte, ori se amplasează fără să fie cerute aprobări și te trezești cu cine știe ce comună sau orășel în care au apărut trei statui care ocupă spațiul de la stradă”, completează directorul DJC.

Potrivit estimărilor celor de la Cultură, în județ sunt în jur de 30 de astfel de statui, dar urmează să fie făcut un inventar. În orice caz, vreo patru sunt în Sânnicolau Mare. Practic, primăriile și-au dat singure autorizații de construire și le-au pus în practică. Direcția de Cultură Timiș va începe o campanie pentru ca primăriile să intre în legalitate, acolo unde acest lucru este posibil.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

13 minute ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

3 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

5 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

6 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

6 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

7 ore ago