Economic

Aproape 400 de proiecte europene în Regiunea de Vest. Peste 400 milioane euro – fonduri nerambursabile

Valoarea totală a proiectelor contractate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 în Regiunea Vest a depășit 500 de milioane de euro. La nivelul regiunii au fost contractate 388 de proiecte, cu o valoare totală de 501,62 milioane euro, din care 407,98 milioane de euro reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.

La Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au fost depuse până la această dată un număr de 910 proiecte în cadrul POR 2014-2020. Sunt investiții care cumulează 1.511,01 milioane euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 1.307,82 milioane euro. Alocarea financiară pentru Regiunea Vest (FEDR, buget de stat și buget local), gestionată de ADR Vest, este de 642,51 milioane euro.

Cea mai mare nevoie de investiții s-a văzut în educație – Axa prioritară 10, destinată îmbunătățirii infrastructurii educaționale. Dacă discutăm despre liceele tehnologice și școlile profesionale, în cadrul priorității de investiții dedicate, valoarea proiectelor contractate, în precontractare/rezervă reprezintă aproape 840% din alocarea financiară regională, care a fost de 2,25 mil. euro. În cazul școlilor generale (clasele I-VIII), valoarea proiectelor contractate și aflate în rezervă este de șapte ori mai mare decât alocarea regională, de 9,43 mil. euro.

O altă linie de finanțare care a trezit un mare interes a fost prioritatea de investiții 5.1, destinată restaurării obiectivelor de patrimoniu cultural, în scopul valorificării acestora din punct de vedere turistic (aprox. 195%).

Pe lângă cele 388 de proiecte contractate, alte 172 de proiecte, în valoare totală de 606,65 mil. euro, se află în evaluare/ precontractare – 87 dintre acestea au fost transmise spre contractare Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Autoritate de Management pentru POR 2014-2020.

71 de proiecte sunt în rezervă (149,12 mil. euro), iar 279 de proiecte au fost respinse/ retrase (253,62 mil. euro).

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

27 de minute ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

O oră ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

2 ore ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

5 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

15 ore ago