Oraşul descoperit în paginile scriitorilor săi: Să ciTimişoara

Am aflat istoria Timişoarei atunci când ne-am documentat temeinic pentru cărţile noastre. Aşa ne-am dat seama că Piaţa Libertăţii, clădirile baroc şi localurile cu ştaif din Cetate, cosmopolitul Iosefin sau ruinatul Fabric au mult mai multe de povestit decât ne imaginaserăm noi, mereu în viteză, profesionişti în domeniile noastre şi amatori (majoritatea) într-ale scrisului. Ideea care ne uneşte este de a înfăţişa tuturor că oraşul acesta, cu multă istorie prea-puţin cunoscută, nu este o simplă urbe cu vestigii habsburgice, ingineri plictisiţi şi doamne şic, ci o destinaţie culturală, un loc în care s-au jucat marile evenimente ale istoriei.

Scriitori pentru Timișoara, lecturi publice

Scriitori pentru Timișoara, lecturi publice

Nu suntem o asociaţie, nu facem politică şi nu vrem să vă convingem să cumpăraţi ceva. Vrem doar să ne vedem în fiecare săptămână de la sfârşitul lui mai şi până la începutul lui iulie – sperăm că şi la toamnă, după vacanţă, alături de alţi autori – într-o locaţie non-conformistă pentru a povesti fără preţiozitate despre acel colţ de Timişoară care ne-a captat atenţia şi a asculta un fragment dintr-o carte care se petrece sau a fost inspirată de el.
Unii dintre noi cunoaştem viaţa cenaclurilor literare – Pavel Dan al neobositului domn Bunaru sau al Clubului Helion. Dar nu ne propunem şedinţe între scriitori, ci vrem să povestim cu cititorii, lecturile publice pe care le propunem le dorim o întâlnire neprotocolară cu toţi cei pentru care lectura (încă) este o plăcere.

Şapte săptămâni, opt lecturi care vă vor face să priviţi şase locuri ale Timişoarei cum nu vi le-aţi imaginat!

Programul lecturilor Să ciTimişoara:

1) 24 mai, 17.30 – Parcul dintre Mc Donald’s şi stadionul Dan Păltinişanu – Patricia Lidia
2) 2 iunie, ora 12 – Tramvaiul turistic (Staţia Piaţa Libertăţii) – Liana Toma
3) 9 iunie, ora 11 – Hidrocentrala din Fabric – Vero Budea şi Adrian Petru Stepan
4) 14 iunie, ora 18 – Turnul de apă din Iosefin – Cristian Vicol și Daniel Timariu
5) 21 iunie, ora 17 – Parcul din Piaţa Plevnei – Daniel Luca
6) 28 iunie, ora 18 – Piaţa Sfântul Gheorghe – Marian Oprea
7) 6 iulie, ora 11 – Muzeul de transport public Corneliu Mikloşi – Diana Farca

Ghizi literari vă vor fi:

Diana FarcaDiana Farca

Diana se declară timişoreancă, însă e un veritabil globetrotter. Jonglează cu scrisul, producţia cinematografică, emisiunile tv, o franciză alimentară, pictura şi colecţionarea timbrelor ori a vinilurilor… Totuşi, până la o vârstă pentru care mai toţi scriitorii ar invidia-o, a publicat două romane: La limită şi Spitalul de suflete.

Spitalul de suflete, cartea din care va citi Diana, s-a născut în cenușa luptelor afective, fiind un spațiu al iertării, al resemnării sau al regăsirii, în care personajele sale, Maria, Ionuț și Mihail sunt azilanți. Tot ce avem de preț purtăm în suflet și nimic nu se pierde, totul se transformă. O carte de un realism extrem care te provoacă să îţi priveşti înăuntrul sufletului.

Un fragment neliniştitor ne propune să îl ascultăm printre vechile tramvaie ale Muzeului Corneliu Mikloşi.

 

Daniel LucaDaniel Luca

Pentru Daniel Luca nu este suficient că îşi petrece opt ore în fiecare zi, de luni până vineri, printer rafturile doldora de cărţi. Pasiunea sa pentru ele îl urmăreşte şi în timpul liber. De când îl cunoaştem, scrie: poezie, proză, critică literară. Aşa că un doctorat în literatură nu e ceva de surprinzător pentru el.

Sindromul Mowgli, romanul ale cărui pagini le va împărtăşi cu cititorii, nu e un diagnostic medical, este o metaforă născută din celebrul roman al lui Kipling pentru a descrie situaţia copiilor cu educaţie extrem de precară care le creează dificultăţi majore ȋn integrarea socială. Aşa cum sunt şi copiii adoptaţi de personajul cărţii lui Daniel care poartă acelaşi nume. Fiecare dintre ei şi-a dezvoltat nişte calităţi deosebite care le permit să comunice cu anumite animale. O ȋntoarcere ȋnspre natură ȋntr-o epocă a stresului şi abuzurilor. Dar nu o întoarcere paşnică, ci una care i-ar umple de invidie şi pe fundamentaliştii Statului Islamic.

Aşa că Daniel vrea să ne trezească fiori în parcul cochet din Piaţa Plevnei.

 

Patricia LidiaPatricia Lidia Popescu Cevei

Patricia Lidia este inginer programator. În restul timpului – nu ştim cum mai are atâta! – e mamă de Greuceanu, scriitor (poezie, proză, carte pentru copii), organizator de evenimente culturale, colaborator al mai multor reviste şi siteuri culturale, preşedinta Asociaţiei Bastionul ArtLitTim şi coordonatoarea clubului de lectură din Penitenciarul Timişoara.

În cadrul lecturilor Să ciTimişoara nu va citi din cărţile care au consacrat-o (nu are rost să amintim titlurile, fiindcă lista e destul de lungă), ci ne propune să împărtăşim primele ei aventuri “timişorene” şi contactele amuzante, la limita satiricului, cu vecinii de bloc. Am uitat să vă informăm: e orădeancă la origine…

Aşa că ne propune să ascultăm câteva păţanii memorabile chiar în zona faptelor: Parcul din faţa Stadionului “Dan Păltinişanu”, lângă casa Tineretului. Recomandăm să vă înarmaţi cu umbrele pentru protecţie împotriva roşiilor și ouălelor aruncate de vecinii mai sus menționați!

 

Marian OpreaMarian Oprea

Lui Marian i se potriveşte cel mai bine eticheta de “scriitor”. Figură distinctă a vieţii literare şi culturale timişorene, poezia sa, doar aparent dedicată femeii şi iubirii, este o aventură spirituală, consecinţă a îmbinării practicilor yoga cu preceptele creştine. Divina erotica sau Muntele lui Venus sunt doar două dintre titlurile sugestive pentru lirica sa.

Scrie de câteva decenii, adunând, în tot acest răstimp, sumedenie de premii literare si cronici elogioase.

Timişorean de când se ştie, promite să ne surprindă cu versuri inspirate nu doar de locurile oraşului, ci, mai ales, de privirile şăgalnice, albastre, verzi sau cenuşii ale frumoaselor locului.

Locaţia aleasă pentru lectura sa este în “amfiteatrul” Pieţei Sfântul Gheorghe.

 

Liana SabauLiana Sabău

,,Eu scriu ca lumea să se iubească” – spunea în urmă cu doi ani Liana referindu-se la cel mai recent şi al treilea său volum de versuri,Vreme de dragoste. Şi-a lansat pe 31 august 1996 primul său volum de versuri Verb carnal în ziua nunţii, în rochie de mireasă, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Al doilea volum, Mireasma trupului tău, a apărut 5 ani mai târziu. Poeziile Lianei apar în şapte antologii de versuri publicate în România.

Totuşi, ca jurnalist şi bun observator al cotidianului, în ultimul timp a devenit ceva mai pragmatică, marcată fiind de aventurile sale prin mijloacele de transport în comun ale oraşului pe care le prezintă pe pagina sa de facebook, spre hazul celor ce îi urmăresc constant postările.

Lectura Lianei va îmbina poezia cu proza, sensibilitatea cu cinismul celor care se ceartă pentru un loc pe scaun sau pentru a urca primii în troleibuzele urbei. Şi unde ar fi mai potrivit să le citească decât în Tramvaiul turistic care îşi plimbă în fiecare duminică pasagerii prin istoria cartierelor oraşului de pe Bega, pe care STPT i-l pune la dispoziţie pentru un ceas?

 

Daniel TimariuDaniel Timariu

Daniel Timariu este programator de profesie, iar din 2014 și scriitor de literatură SF & Fantasy. A publicat proză în atâtea reviste că simpla lor enumerare ar plictisi. La fel şi numărul premiilor. Volumul din care va citi, Labirintul, parte a seriei atât de comentate şi pline de success, Tenebre, ne dezvăluie o Timişoară populate de zeități și ființe mitologice, eroi legendari și coșmarurile din superstițiile noastre, cu toţiii prinşi în magia Cetății.

Lupta finală dintre detectivul Alex şi demonii lui Solomon (se spune că regele Solomon a folosit pentru ridicarea tempului din Ierusalim niște lucrători ieșiți din comun. Nu oboseau niciodată, ridicau greutăți imense, erau inteligenți și buni luptători. Adică regele crease nişte demoni pentru a putea termina templul), aduşi în Timişoara de Pavel Chinezu, se va da la Turnul de apă din Iosefin.

Dacă nu aţi ajuns până acum la capătul Timişoarei, pe malul Begăi străjuit de acest monument uitat şi aproape distrus, aveţi acum ocazia să o faceţi pentru a locul prin ochii detectivului Alex.

 

Cristian VicolCristi Vicol

Cristi Vicol a publicat povestiri science fiction și mainstream în câteva volume de proză, un roman, dar și un scurt tratat de istorie a Timișoarei. PR și jurnalist de meserie, pasionat de distopie (despre care scrie un doctorat), timpul liber și-l dedică scrisului, colaborării cu diferite reviste literare și grădinăritului de balcon.

 

 

 

 

 

 

Vero BudeaVero Budea

Vero este, cumva neaşteptat o antreprenoare de succes fiindcă firea sa înclinată spre introspecţie şi poezie o recomandă pentru îndeletniciri mai puţin prozaice. Premiile adunate în ultimii ani şi faptul că scrie constant cronici de carte pentru Literatura pe tocuri i-au dat curajul necesar pentru a publica primul său volum de poezie – Dintr-o suflare, care va ajunge în librării în toamna aceasta.

Mici și delicate capodopere, poeziile Veronicăi compun o odă închinată Poeziei, Iubirii și Visării, ca punți spre eliberarea din cotidian și ne îndemnă la manifestarea propriei personalități. Totodată, Timişoara, cu pieţele, istoria şi destinele sale, reprezintă un punct de referinţă al liricului acestui volum.

Versurile sale ne vor încânta la capătul Timişoarei, în cochetul parc al hidrocentralei.

 

Adrian Petru StepanAdrian Petru Stepan

Fiecare zi e uimitoare se numea primul roman al său. Nu este un titlu romanṭios, ci o provocare. Fiindcă zece ani de consultanṭă acordată clienṭilor internaționali te face să vezi totul prin ochelarii pragmatismului. Inclusiv evenimentele Orientului Mijlociu, una dintre pasiunile sale despre care scrie în Republica.

Subiectul lecturii sale este Heruvim, considerată de bloggeri una dintre cărţile de referinţă ale anului trecut, un thriller în care Timişoara devine un adevărat teatru de război, un adevărat loc în care s-au jucat şi se joacă marile evenimente ale istoriei. Personaje reale ale ultimului veac se întâlnesc cu cele ale imaginaţiei sale pentru a descifra unul din marile mistere ale istoriei.

Locaţia aleasă pentru lectură este hidrocentrala Timişoarei, o capodoperă a tehnicii habsburgice şi un spaţiu al alteui lumi în care se revelează una din “cheile” cărţii şi ale oraşului.

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişoara începe duelul sub panou cu SCM Craiova, în Bănie

SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara începe miercuri seria cu SCMU Craiova, din grupa locurilor 11-14 în Liga Naţională de baschet. Prima partida este programată miercuri, 24 aprilie, ora 18.00, în Bănie. Se joacă după sistemul „două din trei”. Al doilea meci va fi luni, 29 aprilie, ora 19.00, la Timișoara, iar un eventual decisiv se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara începe duelul sub panou cu SCM Craiova, în Bănie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Conducerea PNL Timiş a stabilit ordinea de pe listele de consilieri locali şi judeţeni pentru alegerile din 9 iunie. De menţionat că PNL va avea liste comune cu PSD, atât la CL Timişora, cîât la la CJ Timiş. Ponderea celor două partide pe liste va fi de 1,5/1 pentru PNL la Consiliul Local şi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL a stabilit ordinea pe listele pentru Consiliul Local Timişoara şi CJ Timiş. Dan Diaconu (CLT) şi Marin Popescu (CJT), pe primele poziţii
Unul din capii mafiei imobiliare de romi din Timişoara, Cristopher Cîrpaci, i-a îndemnat pe coetnicii săi să-l voteze pe Nicolae Robu la alegerile locale. Acelaşi Cîrpaci l-a ameninţat pe primarul Dominic Fritz, „anunţându-l” că nu va mai fi primar. Acţiunea de demolare a unor construcţii ilegale demarată luni de Primăria Timişoara a lăsat răni adânci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clanurile mafiote ţigăneşti îşi anunţă sprijinul pentru Nicolae Robu la alegeri!
Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara,  premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final.  Din cele 7 țări participante, s-au înregistrat până în prezent pentru întâlnirile B2B peste 90 de companii din străinătate – Serbia (32), Turcia (20), Germania (19, inclusiv membri AHK), Polonia (11),  Italia (10, inclusiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de lideri de afaceri europeni sunt așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara
Consilierii locali vor avea de aprobat tarifele pe care adăpostul public de câini urmează să îl perceapă proprietarilor animalelor pierdute și ajunse în acest adăpost. Pentru fiecare zi de ”cazare” urmează să fie solicitați bani, la fel și pentru operațiuni medicale. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara stabilește tarifele percepute celor care își recuperează câinii pierduți și ajunși în adăpostul public
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, filiala Timiș a decis să meargă, la alegerile pentru funcția de președinte al consiliului județean, pe candidatul propus de alianța PSD – PNL și nu pe cel propus de cea din care face parte la nivelul Timișoarei, deci îl vor susține pe Alfred Simonis. Decizia nu aduce nicio atingere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UDMR Timiș a decis și a luat o decizie pragmatică. Îl susține pe Alfred Simonis la șefia CJT 
Soluția provizorie a liniei continue trasată pe întreaga lungime a centurii de ocolire a Timișoarei devine definitivă. De marți va începe montarea de parapet de beton de tip New Jersey pe zona mediană a drumului. Decizia a fost luată de comun acord cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș încă de anii trecuți, pentru a obliga conducătorii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De azi se montează parapet de beton pe toată Centura Nord de ocolire a Timișoarei
Top