Prefectura Timiş

Activitatea de construcţii, blocată total în Timişoara. Planul Urbanistic General e suspendat, unele certificate sunt nule

După ce Prefectura Timiş a atacat în contencios administrativ prelungirea Planului General, activitatea de emitere a autorizaţiilor de construcţie şi certificate de urbanism e total blocată. Aşa cum debanat.ro a relatat deja, pe adresa Primăriei Timişoara a fost iniţial trimisă o plângere prealabilă, iar după o perioadă mai mult decât generoasă, în care s-a dorit obţinerea unui răspuns, s-a trecut la atacarea în contencios administrativ.

Prefectura Timiş a atacat în contencios administrativ decizia Consiliului Local Timişoara de prelungire a Planului Urbanistic General de către CLT, prin hotărârea nr. 619 din 23 noiembrie 2018. Aceasta a fost adoptată fără a obţine acordul Ministerului Dezvoltării, spun reprezentanţii puterii centrale în teritoriu, în adresa prezentată primăriei la acea oră. Acum, acea hotărâre a fost suspendată, iar suspendarea îşi produce deja efectul, din momentul în care ea a fost luată.
De mai multe zile, secretarul general al Primăriei Timişoara nu mai semnează certificatele de urbanism sau autorizaţiile de construcţie, după ce PUG-ul a fost suspendat. Aceasta înseamnă blocarea totală a activităţii investiţionale ăn domeniul construcţiilor.
De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu susţine că nu e aşa, că sunt probleme doar acolo unde nu sunt emise planuri urbanistice zonale: „Nu sunt semnate autorizaţii de urbanism pentru că a fost atacat PUG decătre cei de la Prefectură. Nu e total blocată activitatea, unde există PUZ se pot emite pe baza acestora”.
Nicolae Robu recunoaşte că sunt numeroase asemenea autorizaţii care devin nule. Decizia referitoare la suspendarea PUG a fost comunicată la finalul lunii iulie, deci ce s-a emis după această dată poate fi declarat nul de drept.
Conform informaţiilor noastre, din data de 27 august nu au mai fost emise de primărie niciun fel de acte de acest tip în domeniul construcţiilor.
Nicolae Robu recunoaşte că există asemenea documente, care sunt, de fapt, nule, dar nu ştie câte.
„Dacă s-au emis certificate fără a exista acel PUZ, ele sunt nule. Nu ştiu câte, sunt date la urbanişti. Se poate da drumu doar celor care au PUZ în spate (n.r. PUZ). Dacă s-au dat pentru dezvoltări unde conformarea s-a făcut numai la Planul Urbanistic General, atunci acestea sunt nule”, a mai declarat Nicoae Robu.
Problema e mult mai mare decât se pare la prima vedere. Activitatea investiţională va fi total blocată, iar Ministerul Dezvoltării ar urma să ceară reluarea integrală a lucrărilor pentru un noul Plan Urbanistic General pentru Timişoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago