Îngrijirea pielii în timpul sarcinii

ingrijire gravide

ingrijire gravide

Perioada sarcinii vine cu momente plăcute și… mai puțin plăcute. Însă pentru a traversa această perioadă cu griji mai puține (pentru că trebuie să recunoaștem, grijile nu se sfârșesc niciodată) am pregătit acest articol cu scopul de a ajuta viitoarele mămici în construirea unui ghid personal de îngrijire.

Sarcina se asociază cu o serie de modificări endocrine, metabolice, imunologice, iar toate acestea la un loc pot determina agravarea unor afecțiuni preexistente sarcinii sau dezvoltarea unor noi afecțiuni în timpul sarcinii. Este cunoscut faptul că există o serie de recomandări în a nu folosi anumite produse pe parcursul sarcinii, însă care sunt cu adevărat întemeiate și care sunt doar “griji suplimentare”?

În calitate de medic dermatolog, dr. Nadiţa Popovici, de la Clinica DermaSkin, se limitează doar la cele care au legătura cu îngrijirea pielii.

Ce ingrediente din produsele cosmetice pot dăuna în timpul sarcinii?

 

  1. Retinoizii – aceste substanțe derivate de vitamina V sunt folosite în diferite produse și crème anti-îmbătrânire datorită proprietăților de prevenire a descompunerii colagenului. Retinoizii se pot administra si pe cale orală în timpul tratamentului pentru acnee. Există studii care indică faptul că dozele mari de vitamina A în timpul sarcinii pot dăuna fătului. Cum vitaminele prenalatale conțin deja vitamina A, folosirea retinoizilor ar conduce la o supradoză de vitamina A. Chiar dacă nu există studii concludente care să ateste că retinoizii pot avea efecte adverse clare, se recomandă ca orice produs de îngrijire sau tratare cu retinoizi să fie evitat pe perioada sarcinii. Urmăriți etichetele pentru a nu folosi produse ce conțin următoarele ingrediente: Differin (adapalene), Retin-A, Renova, Acidul retinoic, Retinol, Retinil linoleat, Retinil palmitat, Tazorac si Avage ( tazarotena).
  2. Acidul Salicilic – este un acid mai slab, utilizat pentru tratarea afecțiunilor pielii, în special în cazul acneei. Îl regăsim în loțiunile tonice, creme sau spume de curățare facială. Se mai utilizează și sub forma acidului BHA (beta-hidroxi acid) mai ales în cadrul produselor exfoliante. Folosit în doze mari, acest ingredient poate cauza complicații pe parcursul sarcinii. Încercați să îl

folosiți mai rar și în formule cât mai diluate. Pentru a nu vă îngrijora, mai bine vizitați medical dermatolog pentru o exfoliere facială în condiții sigure pentru dumneavoastră.

  1. Oxibenzona – o serie de produse destinate protecției solare conțin ingrediente chimice, pe care ar trebui să le evitați în timpul sarcinii. Oxibenzona este absorbită de piele și poate „relaționa” cu hormonii din organism. În această perioada e bine să folosiți produse cât mai naturale.
  2. Parabenii – acest grup de substanțe chimice se folosește pentru conservarea produselor cosmetice și de îngrijre personală. Absorbiți în corp prin piele din cauza estrogenului, aceștia pot deregla funcțiile hormonilor. Există studii care arată o legătură între parabeni și o serie de probleme de sănătate (tulburări de dezvoltare și reproducere, iritații ale pielii, cancer). Ideal este să îi evităm tot timpul, nu doar pe parcursul sarcinii.

 

Ce schimbări la nivelul pielii pot interveni pe parcursul sarcinii?

În timpul sarcinii, multe dintre femei, datorită modificărilor la nivelul sistemului imunitar, se confruntă cu o sensibilitate mai mare la nivelul tenului. Astfel femeile însărcinate pot avea un ten deshidratat, pe care apar diverse zone roșii, cu cojițe care încep să devină pruriginoase, fie apar leziuni acneiforme sau pete pigmentare.

Acneea

Din cauza nivelului schimbător de estrogen din organism, multe femei se pot confrunta cu acneea în timpul primului trimestru de sarcină. În această perioadă nu sunt indicate tratamentele agresive și cremele ce conțin ingredientele din lista de mai sus. Asigurați-vă că aveți o rutină zilnică de curățare a pielii cu un demachiant blând, evitați machiajul și folosiți apa termală de câte ori simțiți nevoia. Schimbați prosopelul de față o dată la zile și aveți răbdare pentru că acneea, dacă este indusă de sarcină, va trece. Important este să vă adresați medicului dermatolog pentru a urma un tratament permis de tratare a acneei.

Uscarea pielii și alte schimbări la nivelul tenului

În această perioadă, după cum am mai afirmat, tenul pe perioada sarcinii poate suferi unele modificări: obișnuia să fie mai seboreic, devine mai uscat, sau din contră, un ten normal sau mixt devine mult mai sensibil. Prin urmare, rozaceea, acneea, excesul firelor de păr, tulburările pigmentare la nivelul feței sunt cele mai frecvente probleme dermatologice în perioada sarcinii. Prin urmare se recomandă tratamentele de hidratare intensă a pielii, fără a uita de hidratarea cu cel puțin 2 litri de apă pe zi și alte lichide. Cel mai bine este să ne sfătuim împreună cu medicului dermatolog pentru a alege produsele potrivite de îngrijire.

Creșterea și căderea părului

Căderea părului poate fi determinată de modificările hormonale normale cu care se confruntă toate femeile însărcinate. În momentele în care corpul trece printr-o schimbare dramatică hormonală, ciclul normal de creștere a părului se blochează. Dacă această cădere a părului este cauzată de deficiența nutrițională sau de o boală, este foarte important să vă adresați medicului specialist pentru a se trata cauza.

La unele femei, aceste schimbări hormonale au efecte inverse, iar părul își schimbă textura, crește mai repede, devine mai bogat.

În orice caz, se recomandă o dietă bogată în vitamine, minerale, fier și proteine. Folosiți un șampon cu o

formulă mai delicată, potrivit pentru spălări frecvente, care nu conține detergent ce irită scalpul, iar părul îl puteți purta lejer, pentru a nu agresa părul.

Vergerturile

Vergeturile sunt de fapt niște rupturi la nivelul țesutului conjuctiv, adică țesutul de suport al pielii, acest lucru determinând o subțiere a dermului. Au un aspect, o textură și o culoare diferite de restul tegumentului, iar culoarea lor este inițial roz-roșiatică, sau chiar violacee, treptat devenind alb-sidefii și dând un aspect ridat al pielli. Aproximativ 75% dintre gravide se confruntă cu această problemă, vergeturile apărând în mod special pe abdomen și pe sâni, acolo se produce distensia cea mai mare, cu precădere în al treilea trimestru de sarcină.

Ce putem face să prevenim apariția lor?

Se recomandă aplicarea cremelor hidratante sau emoliente pe zonele predispuse la apariția vergeturilor, pe toată perioada sarcinii. În plus, în farmacii se găsesc o serie de produse dermo-cosmetice cu o formula special creată pentru prevenirea apariției vergeturilor, ele putând fi utilizare în al doilea trimestru de sarcină.

Trebuie să știți că există și tratamente pentru estomparea vergeturilor: radiofrecvența bipolar subablativă, laserul colorat pulsat, peelingurile chimice, biorevitalizarea. Aceste tratamente se pot face după perioada sarcinii și după alăptat.

EXPUNEREA LA SOARE ÎN TIMPUL SARCINII

Este permisă expunerea la soare, însă în anumite intervale de timp, cu măsură și dacă femeia însărcinată știe că nu are un istoric de foto-alergii, de reacții de tip alergic, urticarian la ultra-violete, la soare și dacă nu există altă patologie asociată. Este chiar benefic pentru gravide să se expună la soare, însă cu grijă și folosind produse de fotoprotecție special destinat tenului sensibil. Viitoarele mămici trebuie să fie atente la afecțiunile de tip melasmă, leziunile pigmentare, acele pete maronii care apar pe ten. Ele ori există deja în istoric, ori se pot dezvolta pe parcursul sarcinii.

În perioada sarcinii trebuie urmate toate măsurile de fotoprotecție: îmbrăcăminte, pălărie, ochelari de soare, produse cu fotoprotecție, chiar dacă nu suntem la plajă (chiar și pe stradă sau în mașină) pentru a preveni sau trata leziunile pigmentare, dar și pentru protecție alunițelor. Există nevi pigmentari care se pot modifica în perioada de sarcină (pot crește, își pot modifica dimensiunea, culoarea, suprafața) și alunițe noi. Ele trebuie urmărite de medicul dermatolog la anumite intervale de timp.

Articol recomandat de dr. Nadiţa Popovici, Clinica DermaSkin.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie

Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Finalizat în urmă cu patru luni, primul spital construit în România din fonduri private, nu poate fi încă deschis din cauza unor proceduri birocratice, lucru care l-a indignat foarte mult pe senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan.  În urmă cu patru luni Asociaţia “Dăruiește Viață” a finalizat primul spital construit în România pentru copiii bolnavi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, revoltat: “Rafila, nu mai ține închis spitalul pentru copiii cu cancer!”
Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
SCM Politehnica Timișoara a jucat pe terenul echipei CSM Vaslui, în etapa a XXIII-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Meciul era vital pentru ambele echipele aflate în zona inferioară a clasamentului. Prima repriză a fost foarte echilibrată, chiar dacă gazdele s-au desprins la 5-2, în minutul 8. Reușitele lui Marjanovic, din 7 metri, și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pas uriaş spre salvarea de la retrogradare
Duminică spre seară, polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați cu privire la un accident rutier care ar fi avut loc pe raza localității Chișoda. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat faptul că, o femeie în vârstă de 36 de ani a condus un autoturism pe strada Cooperatorilor din localitatea Chișoda...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Femeie ucisă pe trecerea de pietoni în Chişoda
Un teren viran, pe care erau mai multe clădiri dezafectate, a fost total transformat. La intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului sunt acum câteva zeci de noi locuri de parcare, soluția aleasă pentru realizare fiind dalele înierbate. Tot acolo vor fi plantați mai mulți copaci. Terenul transformat este deschis începând de sâmbătă seara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un teren viran, cu clădiri dezafectate, a fost transformat total și va oferi parcări și zone verzi
Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
În weekend-ul următor, la Şag, va avea loc 𝐎𝐱𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥, o manifestare dedicată plantării de pomi pe ritmuri musicale. Vor fi două scene pentru concerte live, zonă de food & drinks; zonă pentru copii; ateliere și workshop-uri. Cu ce se îmbină mai bine o sesiune de plantare, dacă nu cu iubirea pentru folclorul românesc? ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oxigen Planting Festival la Şag. Plantare de pomi pe ritmuri de caval
După o serie de rezultate pozitive pentru majoritatea echipelor din Timiș, iată în etapa a 3-a din play-off și play-out, grupările noastre au fost sub așteptări. În C7, Ghiroda a pierdut la Șimian, pe un teren unde a fost învinsă și în sezonul regulat. Echipa din Mehedinți s-a impus cu 2-0, însă Ghiroda rămâne prima,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate dezamăgitoare pentru echipele timișene din Liga 3 în etapa a 3-a din play-off și play-out
Top