Primăria Timişoara

Primăria Timişoara va lua un nou credit uriaş, dacă va primi aprobarea Consiliului Local. Timişorenii, total dezinteresaţi de subiect

Primarul Nicolae Robu nu prea a avut cu cine să dezbată pe tema creditului uriaş pe care Municipalitatea timişoreană vrea să îl contracteze, pentru plata unor datorii mai vechi la alte credite, dar şi pentru a continua dezvoltarea în forţă a oraşului. În afară de câţiva reprezentanţi ai administraţiei, câţiva consilieri şi unii cetăţeni care nu prea erau „la subiect”, edilul şef nu a avut de la cine să obţină confirmarea necesităţii unei asemenea finanţări.

Sala de şedinţe a primăriei a fost, în mare parte goală, ideea dezbaterii pe tema unui credit de peste 200 de milioane de lei nefiind atractivă pentru cetăţenii oraşului. Chiar şi mâna de oameni care au ajuns în sală au vorbit de subiecte care nu aveau legătură cu creditul pentru care Robu a căutat confirmarea publică, special pentru a scăpa de anumite contestaţii.
„Contractarea unui împrumut de peste 200 de milioane de lei este un proiect de hotărâre foarte important și nu am vrut să dăm prilej nimănui să-l conteste, să ne trezim iar cu blocaje pentru că unii stau la pândă încercând tocmai să împiedice bunul mers la lucrurilor în oraș. Și ca să meargă lucrurile și mai bine avem un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unor finanțări nerambursabile, interne sau externe, în valoare totală de 203.920.524 lei pentru refinanțarea unor împrumuturi contractate de către municipiul Timișoara în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale. Vă reamintesc că municipiul Timișoara stă foarte bine la acest capitol al datoriei publice. Noi suntem undeva la zece procente și știm bine că plafonul este la 30 de procente. Între timp, sunt oportunități mai bune de împrumut decât cele care au existat într-o altă perioadă când s-au luat anumite credite și aprobarea unor noi împrumuturi acum, în condițiile de astăzi, ne-ar ajuta să achităm ce a mai rămas de achitat din creditele mai vechi pe care le avem și bineînțeles ne-ar crea posibilitatea să facem lucruri mai multe care sunt atât de necesare orașului”, a declarat primarul Nicolae Robu.
La fel de mirat de situaţia existentă, de lipsa de interes a populaţiei, în ciuda importanţei subiectului. Totuşi, situaţia nu e una individuală, oamenii nu prea „gustă”, în general asemenea acţiuni, indiferent despre ce se dezbate.
„Am mai constatat că și la alte subiecte interesul public este din ce în ce mai scăzut și poate ar trebui să găsim cauzele acestui dezinteres public. Noi am încercat la diverse ore, știți bine, nu este asta prima dezbatere publică la care vedem că nu există participare largă cetățenească. Indiferent de ora la care am planificat dezbaterile, implicarea este foarte firavă”, a mai spus Nicolae Robu.

E necesară această nouă finanţare? Da, spune primarul, actualele condiţii sunt mai bune decât cele din momentul luării creditelor precedente: „Nu este un credit pentru investiții, este un credit care ne permite, conform estimărilor făcute de specialiști, să economisim, per ansamblu, circa șapte milioane de lei. Creditul urmează să fie luat. După această dezbatere, vom supune la vot în consiliul local proiectul de hotărâre și după aceea vom organiza o licitație, să vedem de la ce bancă vom lua acest credit”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago