Cronica unei bătălii pierdute, în care USR nu trebuia să intre

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Indiscutabil, Dan Barna şi USR-PLUS sunt marii perdanţi ai alegerilor de duminică. E drept, asta şi fiindcă exista un orizont de aşteptare foarte mare. Poate mult prea mare şi nerealist, având în vedere unele gafe făcute de Barna şi USR în ultima perioadă. În fapt, principala greşeală a USR-PLUS în cazul acestor alegeri a fost chiar… participarea la ele. Am mai scris-o, nu cu mult timp în urmă, că alianţa nu trebuia să aibă candidat la prezidenţiale, ci să-l susţină pe Klaus Iohannis. De altfel, la primul anunţ privind un candidat la aceste alegeri, am crezut că e o glumă nu prea reuşită a USR-iştilor.

Nu era încă momentul divizării frontului anti-PSD, mai ales în condiţiile în care vine un an electoral decisiv, iar multă lume îşi doreşte o alianţă guvernamentală PNL-USR după parlamentarele de anul viitor. La urma urmei, acest scrutin prezidenţial avea câştigătorul cunoscut de multă vreme.

Rezultatul de la alegerile europarlamentare a produs însă o anumită beţie a grandorii în rândul liderilor USR. Un rezultat care poate a fost şi conjuctural, Cei care au votat alianţa pe 26 mai nu au fost atât pro USR, cât anti-PSD. Iar la acel moment, acel electorat a crezut că e reprezentat cel mai bine de USR, aşa cum acum s-a reorientat spre Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul campion al luptei cu „grupul infracţional organizat” numit PSD.

Dar liderii USR au continuat să lege gafe una după alta. Iar acest lucru s-a văzut după căderea Guvernului Dăncilă, când mesajaul liderilor partidului a fost extrem de confuz, amintind de baletul lui Victor Ponta. S-a ajuns până acolo, încât USR a condiţionat votul de învestitură a Guvernului Orban. Noroc cu o intervenţia foarte clară a lui Dacian Cioloş pentru susţinerea guvernului, intervenţie care a stopat piruetele USR-iştilor. Refuzând să se înhame la greu şi să intre la guvernare, USR şi-a îndepărtat mulţi dintre potenţialii votanţi. Plus că acest refuz venea la pachet cu tot felul de calcule politicianiste Nu mai discut de extrem de obositorul mesaj cu alegerile anticipate. Nu că acestea nu ar fi de dorit, dar sunt imposibile cu actualii parlamentari.

Dar marea problemă este ce se întâmplă de acum înainte. Au învăţat cei din USR-PLUS ceva din această înfrângere? O înfrângere care ar putea să demobilizeze mult electoratul alianţei, să aducă o stare de defetism. Ori ăsta este principalul pericol. Este de aşteptat ca în interiorul USR să izbucnească tot felul de conflicte. E de aşteptat să vedem răfuieli între USR şi PLUS. Ori toate acestea vor avea consecinţe extrem de grave asupra unui electorat deja dezamăgit, cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale.

Indirect, înfrângerea lui Dan Barna a lovit în toţi potenţialii candidaţi ai USR-PLUS la alegerile locale. Inclusiv în Dominic Fritz, dacă vorbim de Timişoara. Dincolo de mesaje mobilizatoare, gen să strângem rândurile, am pierdut o bătălie, dar nu războiul, cred că e momentul ca liderii celor două partide să se gândească la modul foarte serios la o fuziune. Acesta ar fi primul pas spre o relansare, oricum dificilă. Una peste alta, asta se întâmplă când îţi faci de lucru fără să ai nevoie de aşa ceva. În loc ca la aceste alegeri să stea cu pop-cornul în faţă şi să continue cu organizarea în teritoriu, cei din USR s-au împuşcat singuri în picior. Şi au dovedit încă o dată ce scurt e drumul de la extaz la agonie.

P.S. Şi totuşi… Dacă a ajuns PSD să exulte pentru că a obţinut 22,3% la aceste alegeri, lucrurile nu sunt chiar aşa negre cum le prezintă unii.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (noiembrie 11th, 2019 at 15:09 )

Draga Barna esti un arogant si plin de ifose.Ne-ai dezamagit!

Vreau schimbarea în administrație a spus: (noiembrie 11th, 2019 at 16:59 )

Mă tema USR nu mai are nicio șansă, daca al său lider de Timiș, dl. Moș, încă se lauda cu SUTELE DE IESIRI in stradă, și întâlniri cu oamenii ? ….Poate ptr semnăturile lui Barna, dar nu ptr problemele noastre locale, din urbe !
Ați demonstrat că NU prea meritați sa luați primăria , USRistilor ! Sunteți doar o IMAGINE și atât !
Trist e ptr noi timișorenii , că a devenit clar că Robulache și gasca lui de hoți, au intrat din nou că favoriți în cărți ptr încă un mandat și că nicidecum nu vor pierde din oficiu primăria in favoarea lui USR& Fritz, (cum s-au amăgit cei din urmă). Nu doar din cauza liderului șters și ipocrit (citind despre milioanele sifonate prin proiecte sociale falimentare), alias Barna, dar și a iluminaților plini de sine din USR, care deși novici, se visau deja pe cai mari, preluând primaria. Practic n-au mai făcut nimic decât să se bazeze pe imagine, așteptand să le cadă puterea în brațe de la sine, după europarlamentarele en fanfar..
Au ratat o mare șansă, de a câștiga orașele mari ale țării, din cauza că au pierdut vremea/lunile prețioase de la europarlamentare incoace. In loc sa se concentreze pe problemele oamenilor din aceste orașe, și să puncteze asiduu lună de lună cu soluții de bun simț împotriva primarilor in functii, au stat degeaba, au irosit vremea, acum nemaiavand suficient timp să-și revină în fruntea preferintelor, devreme ce după turul doi,
se apropie decembrie când oamenii se pregătesc de sarbatori. Iar la anul, în 2-3luni pina la locale (sf.lunii mai), numai apuci sa le iei fata primarilor in functie.
Păcat USR, că odată ce vor fi fost câștigate alegerile la locale, ati fii luat apoi automat si un scor mare la generale. Așa însă v-ati fâsâit ca o steluță de Crăciun. Exclusiv pe mâna voastră !! USRistii sunt niste novici, autosuficienti, de care mă indoiesc tot mai tare că vor fii știut să aducă schimbarea în administrație. Prea ușor ne-am amăgit și noi că vor câștiga primăria și vor aduce schimbarea..
Noi, câțiva activiști din societatea civila chiar am tras de ei toate lunile astea sa organizam niste acțiuni pe mediu și problemele din administrație, însă nu am avut feedbackul sperat de la USR-Plus.
Sunt dezamăgit :((

Daniel a spus: (noiembrie 12th, 2019 at 09:48 )

Daca nu ne trezim din aceasta betie din 26 mai nici la locale nu obtinem un procent mai bun!Suntem vazuti ca un partid de ciudati.de oameni care suntem contra religiei si traditilor.de un partid care vb.mult si nu facem nimic si ca un partid care toate decizile se iau la centru fara consultare.Cine are urechi sa auda si sa venim cu decizii intelepte!

drucker a spus: (noiembrie 12th, 2019 at 14:26 )

Ce fuziune ???????

Cu PNL-ul in care s-au ascuns majoritatea PDL-istilor care au furat de au rupt 10 ani , facand parcuri ( la tara) , telegondole (care nu duc nicaieri ) , sali de sport (in sate depopularizate de tineret ) sau partii de schii (acolo unde nu e nici iarna zapada ) ???
Sau credeti ca am uitat de Pinalti , Udrea , Videanu (cu celebrele sale borduri ) ,Popoviciu , Blaga si toti ceilalti , care azi sunt in PNL ???
Toti acesti marlani provin din FSN (actual PSD) , via PDL .

Pai daca doream revenirea la conducere , a unor astfel de politicieni , NU votam mai bine PSD ?

Atu-ul USR , este tocmai faptul ca nu au in partid (inca ) , traseisti de teapa celor enumerati .

O fuziune a USR cu PNL ar duce la inselarea increderii romanilor intr-un partid nou si probabil disparitie USR in scurt timp .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top