Primarul Robu, din nou în ofsaid. Pasajul Solventul, blocat de incompetenţa angajaţilor primăriei

Nicolae Robu si Culita Chis la Solventul

Nicolae Robu

Primarul Nicolae Robu l-a ameninţat cu câteva zile în urmă pe şeful Agenţiei de Mediu Timiş cu destituirea din funcţie pe motiv că blochează proiectul construcţiei Pasajului Solventul. Blocajul are loc însă din cauza angajaţilor primăriei care nu ştiu, nu pot sau nu vor să trimită agenţiei câteva documente elementare. Documente fără de care eliberarea autorizaţiei de mediu ar fi ilegală.

Este deja un lucru binecunoscut că primarul Nicolae Robu nu-şi asumă niciodată un eşec al instituţie pe care o conduce, dând tot timpul vina pe alte entităţi. (Şi viceversa este valabilă, primarul lăudându-se cu realizări care nu-i aparţin.) Un astfel de caz este şi construcţia Pasajului subteran Solventul, care va face cândva legătura între Calea Bogdăneştilor şi strada Gării. Zilele trecute el s-a plâns că acest proiect ar fi blocat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), lansând, cu acesată ocazie şi ameninţarea că-l va schimba din funcţie pe şeful acestei instituţii, Dan Cepeha. 

„Iar am cerut emiterea autorizaţiei de mediu, stăm blocaţi aici de nu mai ştiu când, oamenii ăştia lucrează împotriva timişorenilor. Încontinuu cer câte ceva în plus, tot felul de hârtii sau explicaţii, fac orice numai să nu dea aprobarea (…) Nu putem lansa licitaţiile pentru că nu avem autorizaţia de mediu”, afirma Robu pe 16 noiembrie.

Primarul nu spune însă că acordul de mediu pentru acest pasaj nu a fost finalizat şi eliberat din cauza depunerii cu întârziere a unor documente sau chiar lipsei acestora, dar şi a solicitărilor primăriei de prelungire a termenelor pentru obţinerea avizelor de la alte instituiţii. Cu alte cuvinte, Robu se plânge de faptul că cei de la Agenţia de Mediu se încăpăţânează să respecte legea.

De altfel, doar în ultima perioadă, Dan Cepeha a solicitat de mai multe ori primăriei să prezinte actele necesare acordării acordului de mediu. Astfel, pe data de 23 iulie, APM solicită primăriei, prin adresa nr. 5244, să completeze documentaţia depusă cu mai multe acte printre care: localizarea şi suprafaţa organizării de şantier; riscul de alunecare de teren; seismicitate; riscuri pentru sănătatea umană etc. De asemenea se solicită un punct de vedere al Direcţiei de Urbanism din primărie „privind funcţiunea ca spaţiu verde a suprafeţelor de teren cuprinse în lucrările ce vor fi derulate (…), însoţit de planşa aferentă”. Ca termen de răspuns se dă data de 30 septembrie.

Primăria nu răspunde la solicitare, iar pe data de 16 septembrie, agenţia revine cu o nouă adresă (nr. 6337) în care se solicită amintitul punct de vedere al Direcţiei de Urbanism, dar şi alte acte. Agenţia de Mediu mai încearcă şi pe 7 noiembrie, prin adresa 7433,  solicitând din nou documentele pentru acordarea acordului de mediu. Printre acestea: memoriu de prezentare; date referitoare la cele 25 de locuri de parcare; distanţele până la cele mai apropiate locuinţe; punct de vedere emis de PMT privind încadrarea în Cadastrul Verde a suprafeţei de teren; HCL din care să reiasă că proiectul este de „utilitate publică”.

Adică tot felul de documente fără de care acordul de mediu nu poate fi acordat. Sau dacă ar fi eliberat, ar însemna o ilegalitate. Din partea primăriei însă nimic. Dincolo de aceste documente oficiale, au existat mai multe discuţii telefonice între Robu şi Cepeha, recunoscute şi de primar, în care al doilea îl roagă pe edil să trimită documentele necesare. Cu toate acestea, „meritocraţii” din primărie n-au făcut nimic. De altfel, chiar Cepeha crede că Robu nu este informat de subordonaţii săi despe aceste probleme.

„Probabil că domnul primar este dezinformat de către unii angajati  ai PMT şi de către proiectanţi. Cred că ar trebui să caute boicotul şi sursa blocajelor în interiorul instituţiei pe care o conduce. Îi asigur pe cetăţeni şi pe domnul primar de tratarea cu responsabilitate maximă a proiectelor oraşului, în limitele cadrului legal în vigoare”, a declarat Cepeha pentru deBanat.

Despre “meritocraţia” angajaţilor primăriei multe lucruri nu trebuie adăugate, aceasta fiind de notoritetate publica. Trebuie spus însă că la Pasajul Solventul proiectant este firma Pod-Proiect din Iaşi, care a obţinut mai multe contracte cu Primăria Timişoara. Ce e adevărat, la preţuri de dumping, acesta fiind probabil şi motivul pentru care unele proiecte au avut mari probleme. Ca de exemplu cele de la Pasajul Jiul şi Popa Şapcă, ambele proiecte trebuind să fie refăcute. De altfel, mai multe surse ne-au declarat că s-a ajuns la astfel de probleme deoarece “competenţii” lui Robu din primărie nici măcar un caiet de sarcini ca lumea nu ştiu să facă.

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Marius a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 08:55 )

Cred că putem – în sfârșit – spune și noi că avem un Baron. Primul Baron de Banat. Ce, doar sudiștii să aibă baroniadă?

Loly a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 09:13 )

Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, de vina sunt cei de la Mediu. Ei oare nu stiu ca singurul functionar capabil sa tina ritmul cu Marele Carmaci este Vasile? Cum care Vasile? Soferul! Lui trebuie să-i fie trimise actele, el fiind singurul capabil sa le rezolve! E atat de simplu, atat de evident.

Florin a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 09:32 )

Poate oare face ceva bun si primarul asta? Numai si numai prostii pe banii si nervii nostri!

Leo di Taio a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 10:14 )

Sa vedem daca promisiunea liberala a lui Ludovic se aplica si la „competentii” din Primaria Timisoara, habarnisti angajati pe pile, cunostinte si relatii.Cred ca mai bine de jumatate ar trebui concediati.

Mihazu a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 10:22 )

De ce oare nu ma mir?

Vasile Dubai a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 12:32 )

No problem; dau Mertzanu’ si cumpar drona sa-l plimb pe Slash; pasajul nu isi mai are rostul…adios

Garfield a spus: (noiembrie 21st, 2019 at 14:23 )

Pur și simplu îmi place personajul ăsta. Sper să ia un Emmy pentru dramă-comedie.

JEAN VALJEAN a spus: (noiembrie 22nd, 2019 at 09:11 )

RĂSPUNS PENTRU LOLY:
ȘOFERU VASILE NU ESTE ORICE FEL DE SOFER, ESTE ȘEF SERVICIU …
PRIETENII ȘTIU ȘI DE CE.

legolas a spus: (noiembrie 22nd, 2019 at 13:06 )

Sunt simpatizant USR-PLUS (mai degraba PLUS, pentru exactitate), nu pot fi acuzat ca sunt fan al lui Robu sau al politicii duse in ultimii 30 de ani in Romania, dar nu pot sa nu observ articolul absolut tendentios impotriva lui Robu scris aici. Adica ceri niste acte pentru care termenul limita e 30 septembrie, dar nu astepti termenul limita si ceri alte acte. Atacul din articol: „Primăria nu răspunde la solicitare” – era inca in termenul in care putea sa raspunda, deci unde e problema? Mai departe: pentru solicitarea din 16 sep. oare nu trebuia alocat un numar de zile pentru raspuns? Deci pica termenul 30 sep.
Si mai departe: 7 noiembrie, alta adresa, cu cereri pentru alte acte.
Intamplator locuiesc de vreo 2 ani in Germania si fac o paralela: daca ti se cere o lista de acte si le livrezi, ei sunt obligati sa iti raspunda (pozitiv, daca actele sunt in regula) pe baza actelor cerute! Daca mai doresc alte acte, nu au dreptul sa intarzie pe motiv ca au uitat sa ti le ceara prima data. Vorbim de asumarea responsabilitatii si de respectul fata de cetatean!
Deci vorbim de “meritocraţia” angajaţilor primăriei, dar nu vedem haosul de la APM? Adica tu nu stii ce acte ai nevoie? Apoi intarzii proiectul, ca nu ai primit actele cerute in 3 (!!!) transe?
Sa nu mai vorbim ce hartii se cer: riscul de alunecare de teren (in plina campie?), distanta fata de locuinte (de ce, ca doar strada exista acolo, nu e noua?) etc.
Asa ca: primaria are problemele ei (multe), dar si APM le are pe ale ei (tot la fel de multe, poate mai multe).
As aprecia publicarea acestui comentariu, pentru ca cel anterior (la articolul in care Transelectrica vrea sa blocheze asfaltarea Drumului Boilor) nu l-ati publicat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

dezinsectie tantari

Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția

Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Top