Klaus Vaterland

Șmecherul, nu cetățeanul onest, prima grijă a primarului liberal Nicolae Robu

Cândva ne plângeam împreună cu reprezentanții opoziției, printre care și liberalii, de profunda nedreptate ce i se face cetățeanului corect, plătitor de taxe și decent în conviețuirea cu ceilalți membrii ai societății atunci când puterea decide din punct de vedere al codurilor penale, a recursului compenstoriu, aproape doar în favoarea infractorilor. Am discutat trei ani de asta și nu mai revin. Infracțiunea e și ea, la urma urmelor, o inadaptare a unui individ la regulile societății. Dacă regulile, de la cele laice la cele religioase, spun să nu furi, să nu ucizi, să nu violezi etc, iar tu faci contrariul, normal ar fi să te pască o sancțiune. Așa am înțeles mulți dintre noi atunci când am ales să votăm altfel decât apărarea nelegiuiților. Am fost incurajați pentru asta de PNL, de USR, de PMP și alte partide aparent cu frică de lege și Dumnezeu.

Am făcut această introducere în meandrele relației dintre un mare liberal și nerespectarea regulilor la modul cronic. Care este reacția primăriei liberale a Timișoarei la o boală cronică a disciplinei rutiere din unul dintre cele mai mari orașe ale României? Dacă tăceau și nu făceau nimic era un lucru mare. Dacă se implicau să construiască mai multe locuri de parcare pentru populație, ar fi fost și mai bine, dacă participau la educarea timișoreanului pentru plata parcărilor, ca orice plată a vreunui serviciu primit, ar fi fost chiar perfect, iar dacă considerau că nu pot face asta, n-aveau decât să facă parcări și să le lase gratuit pentru toată lumea, dar să rezolve cumva problema. Nu, ei ce credeți că au făcut? Ca și PSD-ul, au sărit în ajutorul celui care nu respectă regulile, ba mai mult, care se uită cu dispreț la cel care le respectă, ca fraierul.

Asta a făcut Primăria Timișoara a „liberalului” Nicolae Robu, care probabil confundă liberalismul cu libertatea de a face orice, chiar și haos. Dar să ajung și la subiect. Am obervat cum unele centre comerciale cu parcări pe lângă Iulius Mall încearcă să-și disciplineze clienții. Nu clienții la produsele din magazin, ci la „clienții” moca la parcarea de lângă magazin. Am văzut la Jysk, lângă mall, cum venea duduia elegantă, cu mașina cochetă, lăsând autoturismul acolo si traversând spre Iulius Mall, acolo unde un loc de parcare costă TREI lei pe oră. Enorm, nu? Pentru o doamnă cochetă e enormă această sumă. Unor doamne cochete, cu rochii cochete și mașini cochete li se cuvine totul gratis, cred ele, prin urmare respectiva duduie a lăsat mașina la Jysk și dă-i drumul la treabă, cafele, shopping alea-alea.

Ce poate face un magazin asaltat de astfel de neamuri proaste? Puțin. Pot face un regulament care să prevadă un interval de timp cu parcarea gratuită pentru cumpărători. Poate afișa regulamentul, poate filma mârlanul, dar cum faci diferența dintre cumpărător și șmecher, dacă nu prin sancțiune? Regulamentul prevede două ore de parcare gratis asumată, administratorul asumându-și chestia asta că omul mall-ului se folosește și de alea două ore fără să-i poată face ceva, își parchează gratuit mașina și economisești șase lei. Două ore nu-i face nimic, dar după două ore, administrația magazinului are pretenția să ceară plată proprietarului neam-prost, ce nu e cumpărător dovedit cu bonul. Și cum îl aduci la casierie cu banul, conform regulamentului afișat, dacă nu blocându-i roata? Că doar omul mall-ului nu e neamț, să aibă conștiință, să aibă bun simț, nu, el doar e un cetățean cu drept de vot și unul Nicolae știe asta.

Aici intervine Nicolae Robu din Bocsig, localitatea unde poți parca cât vezi cu ochii, ca mare apărător al cetățeanului în fața multinaționalelor nesătule care iau și pielea de pe omul român. Mai face cineva în autoritatea publică diferența dintre cineva care respectă niște reguli și cineva care nu le respectă? Reacția primăriei a fost crâncenă: magazinele să renunțe la această practică ce amintește de „Îngerii Galbeni” și de scandal cu blocarea roților unor oameni „nevinovați”, care nici nu știau cum a ajuns mașina lor în acea parcare, când ei în realitate aveau treabă doar să sugă o cafea la mall. E incredibil. Pentru a nu mai face omul de rând o asociere între blocarea mașinilor, „Îngerii Galbeni” și alegerile de la anul de ce să nu transmitem timișorenilor adânca pildă a fiului Bocsigului: „Faceți ce vreți! Trăiți cum vreți! Dă-le dracului de reguli!”.
Parcă-l aud pe Liviu Dragnea când i se arăta MCV-ul. Alo, domnu Robu, pot parca de acum înainte la matale, în față la primărie, dacă nu găsesc loc pentru mașină la vreun magazin din ăsta? Am vrut să constat trist ”câtă prostie!” este în decizia comisiei de circulație a primăriei, dar nu, mai bine observ câtă nesimțire, cât de non educativ se comportă municipalitatea, cu câtă lipsă de respect față de cetățeanul onest! Așa dom’ primar, apără-i pe șmecheri!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

4 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

4 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

4 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

5 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

7 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

9 ore ago