Economic

Sacrificarea mieilor de Paşti se va face doar în abatoare şi spaţii temporare autorizate

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Timiș a dispus o serie de măsuri legate de amenajarea temporară a spațiilor pentru sacrificarea mieilor. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv în perioada 30.03-18.04.2020, sacrificarea mieilor este permisă în abatoare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau în locuri/spații amenajate temporar  de către primării/prefecturi.

În situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc sau spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării şi prefecturi, DSVSA județeană poate aproba amenajarea unui spațiu sau loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei sau exploatației autorizată şi înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie. În acest sens, la nivelul fermei sau exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, pentru ca procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.

În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante- mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor  în spațiul amenajat temporar  de către primării/prefecturi sau în cazul mieilor sacrificați în locul amenajat temporar la nivelul fermei/ exploatației, va fi marcată cu marca de sănătate de către medicul veterinar oficial.

Carnea de miel rezultată din  sacrificarea mieilor în locurile precizate anterior ( cu excepția abatoareloe autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor ) nu poate fi livrată către unități din domeniul alimentar înregistrate şi autorizate sanitar veterina și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

5 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

5 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

6 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

6 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

7 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

7 ore ago