Economic

Sacrificarea mieilor de Paşti se va face doar în abatoare şi spaţii temporare autorizate

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Timiș a dispus o serie de măsuri legate de amenajarea temporară a spațiilor pentru sacrificarea mieilor. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv în perioada 30.03-18.04.2020, sacrificarea mieilor este permisă în abatoare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau în locuri/spații amenajate temporar  de către primării/prefecturi.

În situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc sau spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării şi prefecturi, DSVSA județeană poate aproba amenajarea unui spațiu sau loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei sau exploatației autorizată şi înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie. În acest sens, la nivelul fermei sau exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, pentru ca procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.

În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante- mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor  în spațiul amenajat temporar  de către primării/prefecturi sau în cazul mieilor sacrificați în locul amenajat temporar la nivelul fermei/ exploatației, va fi marcată cu marca de sănătate de către medicul veterinar oficial.

Carnea de miel rezultată din  sacrificarea mieilor în locurile precizate anterior ( cu excepția abatoareloe autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor ) nu poate fi livrată către unități din domeniul alimentar înregistrate şi autorizate sanitar veterina și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

12 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

15 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

17 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

18 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

18 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

19 ore ago