Miei de Paște
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Timiș a dispus o serie de măsuri legate de amenajarea temporară a spațiilor pentru sacrificarea mieilor. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv în perioada 30.03-18.04.2020, sacrificarea mieilor este permisă în abatoare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau în locuri/spații amenajate temporar de către primării/prefecturi.
În situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc sau spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării şi prefecturi, DSVSA județeană poate aproba amenajarea unui spațiu sau loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei sau exploatației autorizată şi înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie. În acest sens, la nivelul fermei sau exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, pentru ca procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.
În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante- mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în spațiul amenajat temporar de către primării/prefecturi sau în cazul mieilor sacrificați în locul amenajat temporar la nivelul fermei/ exploatației, va fi marcată cu marca de sănătate de către medicul veterinar oficial.
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în locurile precizate anterior ( cu excepția abatoareloe autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor ) nu poate fi livrată către unități din domeniul alimentar înregistrate şi autorizate sanitar veterina și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.
Lansată în cea de a doua jumătate a acestui an, licitația pentru stabilirea executantului studiului…
Fără pauză! Etapa a 14-a din Liga Națională masculină de baschet programează un meci în…
Dacă v-ați bucurat de ieftinirea carburanților din ultimele zile, nu sperați să rămână prea mult…
Duminică, 28 decembrie 2025, în jurul orei 06:15, polițiștii au fost sesizați cu privire la…
Dacă ar fi să ilustrez anul 2025, ba chiar şi ultimii 36 de ani, rezumându-mă…
Există momente în copilărie care rămân pentru totdeauna: prima minge prinsă corect, primul gol marcat,…