Economic

Sacrificarea mieilor de Paşti se va face doar în abatoare şi spaţii temporare autorizate

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Timiș a dispus o serie de măsuri legate de amenajarea temporară a spațiilor pentru sacrificarea mieilor. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv în perioada 30.03-18.04.2020, sacrificarea mieilor este permisă în abatoare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau în locuri/spații amenajate temporar  de către primării/prefecturi.

În situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc sau spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării şi prefecturi, DSVSA județeană poate aproba amenajarea unui spațiu sau loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei sau exploatației autorizată şi înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie. În acest sens, la nivelul fermei sau exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, pentru ca procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.

În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante- mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor  în spațiul amenajat temporar  de către primării/prefecturi sau în cazul mieilor sacrificați în locul amenajat temporar la nivelul fermei/ exploatației, va fi marcată cu marca de sănătate de către medicul veterinar oficial.

Carnea de miel rezultată din  sacrificarea mieilor în locurile precizate anterior ( cu excepția abatoareloe autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor ) nu poate fi livrată către unități din domeniul alimentar înregistrate şi autorizate sanitar veterina și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Proiectul noului pod peste Mureș, de lângă Cenad, face un pas înainte

Lansată în cea de a doua jumătate a acestui an, licitația pentru stabilirea executantului studiului…

10 ore ago

Deplasare grea în ultimul meci din 2025 al baschetbaliștilor

Fără pauză! Etapa a 14-a din Liga Națională masculină de baschet programează un meci în…

12 ore ago

Din 1 ianuarie pregătiți-vă să vă goliți mai repede buzunarele pentru benzină sau motorină. Sau mergeți cu trotineta și bicicleta

Dacă v-ați bucurat de ieftinirea carburanților din ultimele zile, nu sperați să rămână prea mult…

14 ore ago

A intrat pe contrasens și a băgat o femeie și un copil în spital

Duminică, 28 decembrie 2025, în jurul orei 06:15, polițiștii au fost sesizați cu privire la…

15 ore ago

România lui Mitică. Mitică Dragomir

Dacă ar fi să ilustrez anul 2025, ba chiar şi ultimii 36 de ani, rezumându-mă…

19 ore ago

Asociația Club Sportiv Sport Express – locul unde copiii cresc prin sport, încredere și comunitate

Există momente în copilărie care rămân pentru totdeauna: prima minge prinsă corect, primul gol marcat,…

19 ore ago