Klaus Vaterland

Nicolae Robu ar putea obliga timișorenii să se vaccineze anti-Covid-19

Primarul Nicolae Robu confundă grav sula cu prefectura când cere ultimativ purtatul măști de protecție în aceste zile. Nu ideea o contest, firește. Chiar cred că suntem departe de disciplina și seriozitatea ce-ar trebui să le avem raportat la riscul infectatării cu virusul SARS-Cov 2. Aș vrea să nu mai auzim de persoane care tratează la mișto această pandemie, care au în cap numai conspirații și care prin acest comportament îmi pune mie și altuia mai bătrân ca mine viața în pericol.

Purtatul măștii este obligatoriu din rațiuni de bun simț igienic în aceste zile, dar nu pentru că zice sau ne obligă Nicoale Robu. Nu trebuie să vină primarul să ne forțeze să purtăm chiloți sau să ne spălăm pe dinți sub sancțiunea legii, nu, așa ceva ar trebui să vină din rațiunea fiecăruia de a se salva și a nu pune în pericol pe alții apropiați și mai vulnerabili.

Ar fi, totuși, o problemă. Cetățeanul trebuie să aibă la dispoziție aceste măști și mănușile care să ne protejeze cu eficiență. Am înțeles că în ultima vreme au mai apărut măști în comerț. E adevărat, la prețuri mult mai mari, după cum o „stabiliește” piața. Poate că abuzul prețului umflat vine din fiecare verigă a acestui lanț comercial, dar în primul rând de la producătorul chinez care s-a pus pe căpătuială. Plătim mai mult, bine totuși că găsim. Vorbesc de măști, căci la mănuși este o problemă. O mănușă chirurgicală cu noroc o găsești la 2-3 lei perechea și, în cazul repornirii economiei, am putea consuma câteva perechi pe zi. Am zis „cu noroc” pentru că nu se prea găsesc mănuși de unică folosință, iar mănușile de sudură sau de schi nu cred că au fost în mintea lui Nicolae Robu când a gândit această regulă.

Mult mai înțelep din acest punct de vedere a fost premierul Ludovic Orban: „Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti… Sigur că este bine să se poarte măşti, dar nu poţi să impui o astfel de obligaţie până când nu ai o ofertă similară. Ei (autorităţile din mai multe judeţe – n.r.) au dat obligaţia de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată”, spunea liderul PNL pentru Digi24, pe vremea când primarii începeau să impună astfel de măsuri.

S-a supărat edilul Timișoarei că lumea îi cere lui mănuși sau măști? Lui sau instituției primăriei? Aici are dreptate. Nu suntem în comunism ca cineva să ne dea de-a moaca, dar cetățeanul cere autorității o soluție decentă, nu pomană. Nu cred că primăria are obligativitatea să ofere gratis măști sau mănuși, dar nici nu poți cere unui om să facă ce-i este peste putință să facă, vorba lui Orban. Nu-i poți cere să poarte ce nu găsește omul în magazine sau le găsește la prețul lor în aur. De ce nu cere Nicolae Robu să poarte obligatoriu combinezoane, cizme de protecție, vizieră, ventilator ATI în portbagaj sau doamnele să poarte gel biocid în poșetă? Eu zic să nu o mai lălăie cu măsurile astea în pași mărunți: să oblige lumea să se vaccineze anti-Covid-19. Te joci cu „Fanaticul”?!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

5 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

7 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

10 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

10 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

11 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

11 ore ago