Primăria Timişoara

Rectificarea bugetară. Robu vrea acoperirea sumelor necesare reabilitării obiectivelor culturale cu bani de la guvern

Municipalitatea timişoreană speră să rezolve problema finanţării reparaţiilor la diferite obiective culturale din oraş, cu bani de la bugetul naţional. Aceasta, pentru că au fost… asumate prin dosarul de candidatură la obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii, deci guvernul trebuie să dea bani.

Deşi oraşul nu are niciun fel de obiective finalizate în domeniul cultural, stă excelent la acest capitol, e de părere primarul Nicolae Robu. E bine dacă se va organiza în 2023, dar nu era niciun bai şi dacă se făcea în 2021, iar obiectivele propuse nu erau finalizate, pentru că în dosar nu se spunea că acestea ar fi trebuit şi finalizate, consideră primarul.

Totuşi, el este mulţumit pentru că oraşul ar urma să primească de la bugetul de stat, odată cu rectificarea bugetară. Nu sunt bani de la fondul de rezervă, pentru că legal nu se putea, dar ceva vine „pe calea normală”

„La rectificarea bugetară vor veni bani pentru infrastructura culturală din Timişoara, acestea sunt obiective asumate prin dosarul de Capitală Culturală. Aceste obiective trebuie făcute. Chiar şi dacă avea loc evenimentul în 2021 stăteam bine, chiar dacă nu erau finalizate, noi nu eram obligaţi să le şi finalizăm. Până la urmă, nu s-au dat bani din fondul de rezervă, era o stipulare că nu se dau bani de acolo decât în anumite circumstanţe. Orban s-a ţinut de cuvânt, aşa s-a şi întâmplat. Am cerut 10,34 milioane lei bani efectivi, credite bugetare, şi 95,3 mil credite de angajament, care se transf în bani efectivi când e cazul. Dar cu ăştia, noi putem face licitaţii”, a anunţat Robu.

Cei mai mulţi bani, deocamdată ipotetici, de la bugetul de stat, ar urma să ajungă la sediul Filarmonicii.

Care sunt obiectivele de infrastructură pentru cultură asumată: Refuncţionalizare şi reabilitare clădire Filarmonica Banatul – 77,5 milioane lei credite de angajament că acolo nu suntem în faza de a avea lansată licitaţia, Reabilitare termică şi reamenajare parţială nivel parter corp A1 şi A2 la Palatul Vulturii 5,8 milioane lei, Refuncţionalizare clădire din Spital Dermatologie în spaţiu multicultural 8 milioane credite bugetare şi 3,5 mil credite de angajament, Reabilitare Cinema Victoria 1,4 milioane lei credite bugetare, 3,2 milioane lei credite de angajament, reabilitare Cinema Dacia 947.000 lei credite bugetare şi  5,3 milioane credite de angajament”, a mai declarat Robu.

De ce banii nu sunt efectiv bani alocaţi ci doar o parte? Pentru că „e păgubos ca banii să stea blocaţi, ei trebuie să circule”, conform lui Robu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

4 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

5 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

9 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

9 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

9 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

9 ore ago