Administratie

Cea mai mare parte a lucrărilor de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român au fost finalizate/FOTO

Lucrările efectuate pentru repararea barajului stăvilar de la ecluza de la Sânmihaiu Român au fost finalizate. Lucrările de reabilitare, cu caracter structural, de la nodul hidrotehnic de pe Bega vor fi finalizate în acest an pe partea stângă, iar pe partea dreaptă vor fi realizate în acest an doar în proporție de jumătate.

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a anunțat finalizarea lucrărilor de reparații la barajul stăvilar de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, ceea ce a presupus și readucerea pe aici a scurgerii apelor pe cursul Canalului Bega. În noile condiții au fost “puse la uscat” incinta canalului amonte de ecluză, sasul ecluzei (porțiunea unei ecluze cuprinsă între cele două porți ale sale) și canalul aval de ecluză, prin realizarea batardourilor din pământ (un baraj provizoriu așezat în amonte/aval de lucrări pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări), în amonte și aval.
Astfel, acest sector, fiind pregătit pentru lucrările necesare reabilitării, a fost abordat în forță de către constructori, fiind finalizate lucrările de decolmatare a ecluzei și dezafectare a pragului deversor din beton.
Totodată au fost „atacate” și lucrările de reabilitare și de consolidare a celor două maluri. Până la sfârșitul anului 2020, se estimează că lucrările cu caracter structural pe malul stâng al ecluzei se vor finaliza, urmând ca cele de pe malul drept să se realizeze în procent de 50%.
Proiectul de reparare a ecluzei prevede și reabilitarea echipamentului hidromecanic, la ora actuală fiind asigurat în proporție de 80%.
Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei și face parte din proiectul transfrontalier cu finanțare IPA România-Serbia ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega, în care partea română beneficiază de o finanțare de aproape 7 milioane de euro (fără TVA).

NOTĂ TEHNICĂ:
*Sasul ecluzei este porțiunea unei ecluze cuprinsă între cele două porți ale sale.
**Batardoul este un baraj provizoriu așezat în amonte/aval de lucrări pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări.

Share
Published by
Daniela Stoian

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

29 de minute ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

2 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

6 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

6 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

6 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

6 ore ago