Reprezentanții mediului economic timișorean au fost principalii solicitanți ai reducerilor de impozite, în special pe clădiri, lansate în cadrul dezbaterii publice organizate de primărie înainte de ședința în care se va vota noul buget al orașului. Primarul Dominic Fritz a ascultat cu calm, cel puțin aparent, toate opiniile exprimate, chiar dacă unele nu erau pe subiect, după care a anunțat că în noul an nu se poate scădea, iar dacă firmele se plâng că nu mai au aceiași activitate prosperă din trecut ar trebui să se adreseze guvernului.
Impozite pe clădiri mai mici, facilități la reabilitarea fațadelor, solicitări de genul ”să moară și capra vecinului”, chiar și soluții pentru alocarea locurilor de parcare, deși tema era noul buget, toate au fost incluse în prima dezbatere publică din cariera de primar al Timișoarei pentru Dominic Fritz. Din păcate, reduceri nu prea vor fi, aceasta pentru că nu se pot acoperi cheltuielile mari de funcționare a municipalității. Posibil peste un an acestea vor fi posibile, dar acum nu.
Firmele din Timișoara au solicitat eliminarea a jumătate de punct procentual din valoarea impozitului pe clădiri, impus de vechea administrație, alte firme chiar și mai mult. Nu e posibil, spune Fritz, pentru că ar lipsi aproximativ 60 de milioane de lei, bani absolut necesari funcționării. Dar, un lucru important, cel puțin taxele și impozitele nu se măresc, a anunțat primarul, în dezbaterea susținută online.
Bugetul e construit pe termen lung. Sunt niște angajamente luate, contracte în derulare, o structură de angajați pe care nu o pot schimba de la o zi la alta (…) Când construim bugetul pe anul 2022 o să gândim lucrurile pe termen lung. Vom încerca să reducem o parte din cheltuielile de funcționare și să reducem și niște inechități, să zicem, în sistemul impozitelor și taxelor locale. Chiar dacă înțeleg că sunt unii care și-ar fi dorit să facem mai mult în acest an, cred că acest proces este unul pe termen lung”, a spus Dominic Fritz.
Radu Țoancă, consilier local PSD, a anunțat că grupul de consilieri din partea acestui partid va iniția și susține un amendament care să prevadă chiar eliminarea acelui 0,5% din impozitul pe clădiri pentru persoanele juridice. Cu un calm aparent, primarul a solicitat reprezentantului PSD să decidă și de unde taie din cheltuielile primăriei, de la sănătate sau de la educație.
Un reprezentant al unei firme a cerut ca reducerile să se acorde pentru toată lumea, nu doar pentru sectorul HoReCa, pentru ca nu ar fi fair-play. De asemenea, a cerut ca și impozitul pe clădiri nerezindențiale deținute de persoane fizice să fie la același nivel cu cel impus persoanelor juridice. Aceasta chiar dacă numărul persoanelor fizice care dețin clădiri nerezidențiale ar fi nesemnificativ.
O altă intevenientă a vorbit despre impunerea unui regulament prin care locurile de parcare din cartiere să fie alocate, prin abonament, exclusiv locatarilor, în timp ce reprezentanta consiliului de cartier din zona Plopi a cerut amendarea mai dură a celor care sunt prinși că aruncă gunoi pe stradă, iar ca bonus să le fie mărit impozitul pe proprietăți.
Primarul a ascultat părerile firmelor, dar a menționat că nu poate el să atenueze impactul crizei.
”Administrația locală nu poate să suporte costurile acestei pandemii și să echilibreze pierderile pe care le au agenții economice. Asta ar trebui să facă guvernul”, a mai afirmat primarul Timișoarei.
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…