Prefectura Timiş

Guvernul Cîțu discută schimbarea unor prefecți. La negociere este și postul din Timiș, revendicat şi de PNL şi de USR PLUS

Guvernul Cîțu a programat miercuri o ședință la Palatul Victoria, iar singurul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi era cel referitor la numirea unor prefecți și subprefecți. Zvonurile dau plecat și cel de Timiș, Liliana Oneț, postul fiind intens cerut de cei de la USR PLUS, dar e destul de posibil ca mandatul acesteia să se mai prelungească, pentru că cei din noua coaliție nu se înțeleg asupra împărțelii la această categorie a conducerii administrative.

Vom avea sau nu prefect nou de Timiș? La această întrebare ar putea răspunde premierul Florin Cîțu, miercuri, după ședința de guvern. La negocierile de formare a noii majorități a fost stabilit modul în care vor fi alocate aceste posturi din administrația locală. Astfel, conform algoritmului negociat, PNL ar urma să aibă prefecți în 23 de județe, USR PLUS în 14 și UDMR în 5 județe. De asemenea, PNL ar urma să aibă 47 de subprefecți, USR PLUS 28 și UDMR 10. Problema e că în ultimele discuții, părțile nu reușesc să se înțeleagă asupra județelor care le vor fi alocate, USR PLUS și PNL solicitând în mai multe cazuri același județ pentru numirea prefectului.

Situația este similară și la Timiș, prefectul Liliana Oneț a fost pusă de PNL, atunci când aveam un guvern monocolor, dar cei de la USR PLUS solicită insistent acest post pentru unul dintre reprezentanții alianței.

Potrivit unei înţelegeri, partidele îşi vor alege în ordine prefecţii, la nivel de regiuni. Respectiv, în funcţie de ponderea în coaliţie, de importanţa judeţului, liberalii aleg primii, apoi USR PLUS şi tot aşa, în final urmând să se respecte algoritmul amintit.

“În regiunea noastră, prima opţiune a PNL va fi Timişul”, ne-a declarat Alin Nica, preşedintele PNL Timiş. De menţionat aici că liberalii îşi doresc aceată funcţie, urmând să discute şi cine o va ocupa. Fiindcă nu este sigur că actualul prefect, Liliana Oneţ, va fi păstrată, chiar dacă PNL va obţine funcţia. De altfel, în ultimele zile, din zona lui Oneţ au fost diseminate zvonuri potrivit cărora ea şi-ar fi rezolvat funcţia direct la Bucureşti. (Poate prin intermediul lui Bittman şi Garcea!)

“Având în vedere faptul că în Timiș USR a avut cel mai mare scor din ţară, e normal să avem prefect”, a afirmat şi Cristian Moş, preşedintele USR Timiş. Şi cei din USR PLUS au pregătite trei nume pentru această funcţie.

Discuţiile de ieri s-au blocat însă după ce în mai multe judeţe, la fel ca în Timiş, funcţia de prefect este dorită atât de PNL, cât şi de USR PLUS. Mai mult, există o problemă şi în cadrul PNL, fiindcă sunt filiale, precum Clujul, care nu doresc ca Timişul să fie prima opţiune a PNL.

Următoarea şedinţă pentru împărţirea funcţiilor de prefecţi va avea loc luni.

 

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

28 de minute ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

O oră ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

2 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

2 ore ago

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

4 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

5 ore ago