Proiect în premieră națională la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara.
28 februarie 2020 a fost ziua în care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an, întreg corpul medical dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți.
În toată această perioadă, puțini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activități continue, susținute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât și emoțională.
Apariția unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.
„Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus: nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică, ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua această luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, spune prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Penumoftiziologie „Doctor Victor Babeș”.
Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare din fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemotionale a personalului medical.
„Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, spune Daniela Biriș, psiholog clinician- psihoterapeut la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara.
La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara lucrează peste 400 de persoane.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…