Primăria Timişoara

S-a găsit muzeul ”locatar” pentru Centrul Multicultural Mărășești

Odată mutat de municipalitate în clădirea Primăriei Vechi, din Piața Libertății, Muzeul Cetății ar urma să aibă un înlocuitor în spațiul de la Centrul Multicultural Mărășești. Aici ar urma să fie deschis un Muzeu al Minorităților, cel puțin aceasta ar fi intenția administrației Fritz.

Reprezentanții etniilor din cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale (CCMN) creat de Dominic Fritz pentru a lucra cu Primăria Timișoara au avut o întâlnire al cărei subiect principal a fost o nouă viziune pentru păstrarea multiculturalității orașului. În momentul de față sunt 9 minorități naționale reprezentate în Consiliul Consultativ al Minorităților Naționale: maghiari, romi, ucraineni, germani, sârbi, bulgari, italieni, evrei, macedoneni.

Este nevoie de crearea unui for mai larg, mai deschis în cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Etnice, din care să facă parte orice organizație interesată, care îndeplinește condițiile din Regulamentul de Funcționare. Consider că acest lucru ar duce la dezvoltarea unui Consiliu Consultativ mult mai inclusiv și operativ, funcțional și cu rezultate palpabile. În momentul de față fiecare minoritate este reprezentată de către o singură organizație, în general fiind vorba, de uniunea respectivei minorități, care are reprezentare și în parlament. Deschiderea și către ONG-uri care activează în domeniul culturii și în domeniul educațional ar fi benefică pentru a oferi o viziune de ansamblu asupra vieții culturale a fiecărei minorități și, ca primărie, să venim în întâmpinarea nevoilor reale ale comunităților pe care le reprezintă”, a declarat primarul Timișoarei.

În cadrul discuțiilor s-a vorbit despre promovarea multiculturalității orașului ca brand, iar în acest context primarul Timișoarei a propus realizarea primei Strategii de dezvoltare a orașului multicultural autentic.

O altă propunere a municipalității a fost legată de realizarea unui muzeu al minorităților în viitorul Centru Multicultural Mărășești, ideea fiind salutată de cei prezenți.

Nici reprezentanții minorităților nu au rămas datori primarului, ei au o serie de solicitări, iar pe lista acestora se află și alocări de spații, alocări de fonduri pentru evenimente culturale, folosirea limbilor utilizate în mod tradițional în Timișoara pe inscripțiile statice, plăci cu denumirea localității, numele de instituții, inscripțiile monumentelor, respectiv aplicarea plăcuțelor multilingve.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nu departe de Timişoara se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Va costa 800 de milioane de euro, fiind o investiție privată

Primăriile comunelor Pilu şi Grăniceri din judeţul Arad au emis toate autorizaţiile necesare pentru construirea…

6 minute ago

Reținuți după ce au dat foc la două mașini parcate în Lovrin

În cursul dimineții de 9 ianuarie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș…

9 minute ago

Peste 6,3 de milioane de lei ajung la Moşniţa Nouă în cadrul unui proiect educaţional

Comuna Moşniţa Nouă va primi peste şase milioane de lei în cadrul unui program educaţional…

54 de minute ago

De vineri, Cod Galben în Vestul țării! Banatul va fi afectat din plin

Meteorologii anunţă ploi, începând de vineri dimineaţă, în zona joasă din Banat, Crişana şi Moldova,…

57 de minute ago

A fost stabilit graficul de colectare a brazilor rămași după sărbători

Așa cum am anunțat deja, Primăria Timișoara va colecta de la populație brazii rămași în…

3 ore ago

Căutat pentru furt în Germania, găsit în… Stațiunea Inimii

În cursul zilei de 8 ianuarie, în jurul orei 17:45, polițiștii orașului Buziaș au depistat…

4 ore ago