Profesorul Virgil Păunescu, coordonator al Centrului OncoGen din Timișoara și vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale din România, susține că a strigat primul „Evrika!”, iar Evrika i-a răspuns și ea cu tradiționalul ”Da, Virgile!”. Frumoasa descoperire ar fi venit la câteva luni după începerea pandemiei, când turcul de la BionTech se strofoca și el să reinventeze cu Pfeizer ciorba ARN mesagerului. În goana aia după soluții salvatoare, cei de la OncoGen ar fi ajuns la concluzia că limfocitele T sunt mai eficiente și pot sta la baza unui vaccin cu o valabilitate mai lungă decât cele bazate pe generarea de anticorpi. 17 ani, nu unul, soluție non-invazivă, printr-o administrare cu un spray nazal, nu prin injectare, o minune de descoperire, dacă n-ar fi rămas doar la stadiul ăsta.
De un an de zile urmăresc presa în care profesorul Virgil Păunescu face valuri cu știri despre vaccinul său. În toate articolele răsfoite pe acest subiect apar doar declarații ale coordonatorului OncoGen, dl. prof. dr. univ. Virgil Păunescu, nicio confirmare a spuselor sale și din partea altor cercetători români sau străini. Doar din gura profesorului am aflat că România n-a fost în stare să susțină financiar proiectul domniei sale cu vaccinul nazal anti-Covid, iar în urma acestor ezitări au apărut alți dezvoltatori ai variantei cu limfocitele T, ba în Germania, ba în China, ca urmare a faptului că cercetătorul român s-ar fi săturat să aștepte și ar fi oferit informația la liber în lumea științei medicale internaționale. Așa zice dom’ profesor, să-l credem!
Cine poate să-l contrazică pe profesorul Păunescu, să o facă. Dacă o fi așa sau nu, pentru chestinile tehnice sau etice îl vor judeca colegii dumnealui, cercetătorii, dar e ciudat cum povestea asta e periodic mestecată cu efecte perverse în tot acest tămbălău patriotic ce s-a dezvoltat în contextul pandemiei. Dacă azi spune că teoria cu limfocitele T e ideea dumnealui, în noiembrie 2020 Virgil Păunescu le povestea celor de la G4Media cum s-a observat din studiile făcute pe cei care au supraviețuit bolii vechi Sars-Cov-1, acum 17 ani, că valabilitatea vaccinului bazat pe limfocitele T ar fi pe perioadă foarte lungă de timp, nu doar un an sau doi, cum este în cazul vaccinurilor apărute pe piață.
A descoperit profesorul Păunescu răchia ca produs sau cercetările dumnealui au confirmat doar că țuica de caise e mai bună decât cea de prune? Poate că ar fi cazul ca oamenii de știință din România, autoritățile de la Ministerul Sănătății, să nu-l mai lase pe profesorul Păunescu să vorbească singur în presă, oferind impresia unor amatori de scenarii că țara asta își sabotează cercetătorii pentru a importa din străinătate, pe bani grei. Adică noi avem creiere, avem resurse, munți frumoși, păduri și ape curgătoare, dar ne batem joc de ele, exact ca-n povestea ursului cel mare braconat de prințul de Liechtenstein.
La fel de ciudat este că de câte ori a fost întrebat un înalt oficial din domeniul sănătății din România despre ideea unui vaccin românesc gândit de prof. Virgil Păunescu la Timișoara, ba ministru Nelu Tătaru și-a exersat politețea de a ocoli subiectul, ba Alexandru Rafila s-a abținut vizibil să nu izbucnească în râs în fața ziariștilor. De fapt, despre ce vorbim aici? A inventat Virgil Păunescu ceva sau subiectul vaccinului nazal românesc devine marfă pentru naționaliști ori motiv de caterincă pentru autorități?
Există în lumea reală acest personaj de poveste, există aceste cercetări despre vaccinul tras pe nas sau e ca și cum l-ai întreba pe Pablo Escobar dacă-l cunoaște pe Ionuț Nasleu, prietenul domnilor Lucian Boncu și Nicolae Robu? Căci dacă profesorul Păunescu are dreptate, el este genialul nesusținut de ai său în țara sa, atunci toată ministărimea asta de la Sănătate, premierii din ultimii doi ani, președintețe Iohannis, toți la grămadă trebuie să-și dea foc la studii și să plece cu tot cu partidele lor.
Iar dacă e invers și altcineva bate câmpii, să vine comisii și comisii, academicieni, curtea de conturi, să vadă ce gheșeft ne aduce această investiție în cercetare cu profesorul Păunescu șef de lucrări. Să aflăm și despre alte promisiuni finanțate sau doar povestite, cât mai e până e gata vaccinul pentru cancer, când e gata rinichiul ăla artificial scos la imprimanta 3D și alte siropoase știri cu care ne-au înaripat tabloidele „de știință” în ultimii ani.
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de…
În urmă cu exact 35 de ani, la Timișoara mureau, primii oameni pe altarul libertăţii.…
Perioada sărbătorilor este despre timpul petrecut împreună cu cei dragi și despre momentele pline de…
Marți, 17 decembrie 2024, de la ora 17.00, Societatea Timișoara vă invită la o întâlnire…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un…