Social

Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară au dat amenzi de aproape 100.000 de lei. Două restaurante au fost închise

Inspectorii sanitari veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiş desfășoară în această perioadă o serie de controale la unităţile de alimentaţie publică din Timişoara şi în localităţile din judeţ. Ei vor să se asigure astfel că operatorii din industria alimentară respectă normele şi cerințele de igiena alimentară. Din păcate, problemele găsite sunt numeroase.

Angajații DSVSA Timiş au desfăşurat acţiuni de control şi în perioada 9-12 august la 19 unități de alimentaţie publică. Concret, au fost controlate opt restaurante, două unităţi de tip fast-food, patru supermarketuri, trei pizzerii, o unitate catering și o piaţă.

Neregulile, constatate în urma acestor controale, au fost sancţionate prin aplicarea de amenzi contravenţionale în valoare de 97.500 de lei pentru deficienţe cu privire la manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor; depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; produse neconforme.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor (trei în valoare totală de 30.000 de lei dar și suspendarea activităţii pentru două dintre acestea), urmate de supermarketuri (în valoarea de 30.000 de lei, aici au fost confiscate și dirijate spre neutralizare 500 sticle cu apă îmbuteliată care erau depozitate necorespunzător, mai precis afară în soare), unităţi de tip fast-food (una în valoare totală de 10.000 de lei), pizzerii (una în valoare totală de 10.000 de lei), o unitate de tip catering (una în valoare totală de 10.000 de lei) .

În piața piaţa agroalimentară au fost aplicate 5 sancțiuni contravenţionale cu valoare totala de 7.500 de lei, celor care expuneau şi păstrau în vederea comercializării produsele lactate puternic mirositoare, care erau fără ambalaj, produse de origine animală, carne si produse din carne de porc păstrate în condiții insalubre. Vitrinele frigorifice erau neigienizate, deteriorate sau ruginite.

Pentru toate produsele neconforme, care nu erau certificate sanitar veterinar, respective erau alterate s-au impus măsurile privind reținerea oficială, denaturarea și distrugerea produselor în cauză. Acestea au fost confiscate, sigilate şi dirijate spre neutralizare, iar activitatea în piaţa respectivă, mai precis în hala unde se comercializează produse de origine animală, a fost suspendată pentru o perioada de 15 zile, până la remedierea deficienţelor şi realizarea unei igienizări riguroase.

Oficialii au verificat şi transporturile de animale unde au fost constatate neconformităţi privind mişcarea animalelor fără documente sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar împuternicit şi au aplicat sancțiuni contravenţionale în valoare de 9.600 lei. Inspectorii sanitari veterinari în continuare, sunt în teritoriu şi verifică respectarea cu strictețe a legislației sanitare veterinare atât în domeniul siguranței alimentare cât şi a sănătății şi bunăstării animalelor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

14 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

15 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

17 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

17 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

18 ore ago