Opinii

Noul parking, între priceperea administrației Fritz și rezistența timișorenului la nou

Când administrația Fritz ne-a anunțat că vrea să schimbe sistemul de management al parcărilor la ce ne-am întețit atenția? La faptul că toate străzile din cartiere vor deveni locuri de parcare cu abonament pentru cei care locuim în Timișoara. Una la mână, iar a doua chestiune: negarantarea acelui loc plătit. Firește că schița de hotărâre cuprinde și alte modificări, de la gestiunea proprie a sistemului într-un aparat al primăriei și până la încercarea de descurajare prin prețul parcării la minut în zona ultra-centrală, acolo unde nici nu avem parcări suficiente și unde ideea ar fi să nici nu ne îngrămădim să ne ducem mașinile, dacă nu e musai.

Parcarea cu plată pentru zona centrală a adunat o mare nemulțumire cam de la toți primarii. Toți s-au lăudat că vor face parcări ba în zona parcului Brătianu, ba în parcul Botanic, ba în spatele muzeului, ba pe lateralul hotelului Timișoara, ba la Oituz. Una n-a pornit dintre aceste investiții. Este adevărat că mai sănătos ar fi să nu mai aducem mașina în centru, să venim cu tramvaiul, cu bicicleta sau pe jos, dar nu ne putem baza pe asta și omului trebuie să-i oferi un loc să parcheze, fie și numai pentru faptul că și turistul e om și ne rugăm de el să vină să viziteze zona cetății din Timișoara.

Mai rezistă și întrebarea dacă plângem după gratuitate sau mai mult de teama că vom plăti un abonament care nu ne asigură automat și un loc de parcare. Chestiunea asta s-ar putea regla în timp, odată cu eliberarea unor locuri de rablele care nu pot primi un abonament fără ITP valid. Nici până acum nu puteau primi un astfel de abonament fără ITP la zi, dar acolo unde erau parcate nici nu aveau nevoie de așa ceva, căci parcarea era „la liber”. Acum va fi altfel. Mai trebuie să și verifice cineva treaba asta.

Nu știu ce dinamică își permite Primăria Timișoara în privința personalului ce-l poate angaja în acest nou serviciu de management al parcărilor, dar aici ar putea fi o mare problemă. ADP verifică astăzi parcarea în 24 de zone stabilite cu 10 echipe formate din doi angajați. Cum va face după implementarea noului sistem, cu mult mai multe zone de verificat?

Da, se discută de cumpărarea unui autoturism care să filmeze și să identifice după numărul de inmatriculare pe cei fără de abonament. Tehnic se poate, dar nu este exclus să apara vulnerabilități juridice, ca un proces verbal de amendă să fie anulat de instanțe pentru că nu a fost filmată toată mașina, de pildă, să se vadă dacă nu are un înscris care să ateste abonamentul. Sau alte chichițe cu care legislația din România răsfață șmecherul.

Căci fără sancțiune, sistemul va fi o apă de ploaie. Unii vor plăti, alții nu, iar frustrarea va fi de partea celui integrat social, nu a celui care încearcă rezistența noului management al parcărilor la imaginația balcanicului. Administrației Fritz ar trebui să aibă leac și pentru tot felul de fente, să aibă în vedere și eliminarea listelor scurte sau mai lungi cu cei exceptați de la plata abonamentului. Că e vorba de medici, de dascăli, polițiști, neamuri de polițiști… știe activistul Brâncovan mai bine treburile astea.

Chestiunea banului obținut din noul management al parcărilor este, firește, nu lipsită de importanță. Dacă aduni mai mulți bani și din acei bani produci ceva, nu omori tot bugetul pe salarii și observi că sume tot mai mari merg pe amenajarea unor noi parcări, nu numai pe întreținerea celor vechi, atunci da, ar fi în regulă. Dar dacă totul va bălti în vechile năravuri și profitul e adunat cu sete de primărie pentru a fi îngropat în sisteme ineficiente de subvenționare a societății de transport , de exemplu, atunci unde ar mai fi noutatea?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

53 de minute ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

2 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

4 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

9 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

9 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

16 ore ago