Sănătate

Conf dr. Manuela Curescu: „Hepatita B nu se vindecă complet”

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara atrag atenția că hepatita este o boală infecțioasă cu un procent ridicat de transmitere.

Cele mai frecvente sunt hepatitele A, B, C și D, cauzate de virusuri hepatice. Prevalența, adică numărul de cazuri la 100 de persoane, este cuprinsă între 3 la sută, la hepatită C, și 8 la sută, la hepatită B.

Hepatita de tip A, numită și boală mâinilor murdare, este cea mai comună formă de hepatită, care se transmite prin contact fizic pe cale orală dar și prin alimente sau apă contaminate. Boala poate fi prevenită. Cea mai simplă modalitate de prevenție este igiena mâinilor. Modalitățile de prevenție includ însă și  vaccinarea împotriva acestei forme de boală.

În cazul hepatitelor de tip B, C și D transmiterea se face prin intermediul schimbului de fluide, prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate, prin folosirea unor seringi contaminate sau în cabinetele de tatuaje și piercing, atunci când acele nu sunt dezinfectate.

Prevenția în cazul hepatitelor B și D se poate face prin vaccinare. Din păcate, în cazul hepatitei C nu există până acum vreun vaccin omologat.

„Hepatita B nu se vindecă complet. Pacientul este nevoit să își administreze întreaga viață un medicament care să împiedice virusul să se multiplice. În cazul în care nu se folosește tratamentul medicamentos, există posibilitatea evoluției bolii care poate produce ciroză hepatică și chiar cancer hepatic”, spune conf. dr. Manuela Curescu, medic primar boli infecțioase, la Spitalul „Victor Babeș”.

În cazul hepatitei C, chiar dacă nu există un vaccin pentru prevenție, tratamentul medicamentos, administrat la timp, poate duce la vindecarea în proporție de 99 la sută, dar există posibilitatea de a progresa spre hepatită cronică.

Hepatită D este vindecabilă doar în proporție de 50 la sută, iar medicamentul administrat cu precădere este Interferonul, căruia i se pot adaugă alte medicamente antivirale pe o perioadă de 1-2 ani.

„Principalele simptome sunt: oboseală, dureri în zona ficatului, greață, febră, dureri articulare și musculare, urină închisă la culoare. Multe dintre aceste simptome sunt comune și altor boli, de aceea este necesar un consult de specialitate al unui medic infecționist care să stabilească, pe baza analizelor de sânge specifice (test serologic- marker), prezența unor anticorpi antivirus hepatită”, a precizat conf dr. Manuela Curescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș”.

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

SS Politehnica a dezamăgit și în meciul cu Lupeniul. Primul eșec acasă, iar play-off-ul este departe

Politehnica Timișoara a suferit prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon al Ligii a…

42 de minute ago

Anca Todoni și-a spulberat adversara din semifinale

Deși pierduse anterioarele două partide cu letona, răzbunarea a fost dulce pentru tânăra timișoreancă. Anca…

54 de minute ago

Arheologii Muzeului Național al Banatului au descoperit o veche zonă metalurgică valoroasă pe șantierul căii ferate Timișoara – Lugoj/FOTO

Arheologii de la Muzeul Național al Banatului, care lucrau la cercetările efectuate pe șantierul de…

O oră ago

Grupul Maxagro a oferit premii pentru performanțele școlare ale elevilor din vestul țării

Ediția din acest an a Balului Comunității Arădene, un eveniment dedicat premierii performanțelor școlare și…

2 ore ago

Gala Corneliu Coposu la Timișoara. Ce evenimente vor avea loc

Ajunsă la cea de-a VII-a edițiem Gala Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe…

2 ore ago

Bravo! Uite cui nu-i place toată puterea!

„Cred cu tărie, și nu e o sintagmă, că e bine ca în România un…

3 ore ago