Opinii

Povestea unui dascăl neînțeles de România educată

Dascălul L.F. de la școala generală 18 a fost demis din funcția de director după ce înregistrări cu dumnealui ambalându-se în familie au ajuns să fie dezbătute cu câteva săptămâni în urmă de grupuri de părinți furioși. Într-un fel, aceștia aveau dreptate. Ce director e ăsta, ce model de educație dă acest director de școală elevilor printr-un comportament neadecvat în familie? Dar ce profesor va fi el la ore dacă urlă acasă la propriii copii, oare la ce scene să ne așteptăm pe viitor postate pe rețelele de socializare, dacă omul se răstește la un elev pentru te miri ce motiv și vine părintele la școală cu pricină de scandal? Toți gândim câte puțin așa.

Dascălul L.F. este profesor de sport, are și calități, dar și defecte. Dar cine nu are defecte să ridice piatra și s-arunce cu ea în acest cadru didactic cu o bogată apariție în presă pentru faptele sale de vitejie în învățământul timișean. Unde a sosit cu gânduri mari tocmai din Strehaia. Înainte de mandatul de director la „generală 18”, dascălul L.F. a fost director la școala generală din Săcălaz. Acolo a băgat câțiva profesori în ședințe la psiholog, mai ales doamne mai sensibile la disciplina de fier ce încerca să o facă regulă în instituție, așa cum o vedea dumnealui.

Dascălul L.F. le spunea colegelor sensibile că menirea lui a fost și va fi să rămână director. Și că oricât s-ar ambala dumnealor să-l dea jos de la cârma școlii el tot director va merge oriunde va merge. Că el director a fost și director pe vecie va exista în învățământul românesc. Treabă ce s-a confirmat în episodul următor. A fost debarcat de inspectorul general Aura Dănilescu în urma scandalului de la Săcălaz. Tămbălăul s-a petrecut în urmă cu doi ani, dând atunci apă la moara ideii că fost pedepsit politic la dorința ex-primarului Ilie Todașcă (PSD), care ar fi avut interesul s-o pună pe muierea popii în locul lui. Dar n-a rămas așa.

Dascălul L.F. a predat sport fără a fi director doar câteva luni. Noul inspector general Marin Popescu de la liberali, cu care este în relații foarte bune de amiciție, n-a zis „ba” când dascălul L.F. a fost numit director la „generală 18”, oarecum imprundent după peripeția de la Săcălaz. Bun, lui Marin Popescu nu i se poate imputa un comportament blând în baza prieteniei cu L.F., dacă tot dumnealui l-a demis acum, dar tot nu se explică de ce i-a mai trecut ambițiosului L.F. și școala generală 18 în palmaresul de director.

Dar dascălul L.F. nu are numai bube. La urma urmelor, e nepotrivit să fii ambițios sau să vrei să faci disciplină până-ți bagi colegele în terapie? Omul a avut la Săcălaz și episoade de viață și muncă remarcabile. Când copii de nestăvilit proveniți din familii mai puțin pretențioase cu educația de acasă aruncau cu laptele primit de la stat pe pereți, chema părinții la școală să le promită măsuri disciplinare împotriva copiilor, treabă care a generat nemulțumire părinților alegători ai primarului Todașcă, dar și edilului, încurcat vizibil de beleaua de profesor ce-o avea în sat.

La fel, când copiii spărgeau în fața școlii semințe și firește că aruncau cojile pe jos, că doar nu erau în Elveția, dascălul L.F a adus mătura și le-a pus-o în mână copiilor. Părinții iarăși au protestat, iar primarul l-a chemat la o discuție pe director pentru a-l întreba ce are cu electoratul lui, că electoratul e foarte sensibil și așa mai departe. Nu știu dacă Todașcă a pierdut alegerile din cauza dascălului L.F., dar după toată povestea asta cu profesorul venit din Strehaia să tulbure învățământul timișean se pune o întrebare.

Dacă un profesor e pedepsit că e scandalagiu în casa sa, oare cum e pedepsit un elev care își bate joc de un profesor în sala de clasă? Suntem la fel de sensibili cu astfel de scene sau atunci se dărâmă corectitudinea politică pe noi și ne facem că nu s-a întâmplat nimic? Chiar așa, credeți că e mare avantaj pentru un profesor să fie director de școală? Poate pentru dascălul L.F. e o chestiune de palmares, o ambiție sanguină, dar pentru un profesor de modă mai veche, cu plăcerea de-a preda, credeți că e o mare afacere să completeze o tonă de documente în calitate de șef de școală? Nu e. Pentru acesta mai bine s-ar gândi cei cu „România educată” cum facem ca elevul să poată fi, totuși, și el pedepsit pentru impertinențele sale, nu numai profesorul.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

5 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

9 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

9 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

10 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

10 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

10 ore ago