Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că o scumpire a prețului la care este furnizată energia termică în Timișoara este de așteptat, Prețul nu a mai fost majorat de ani buni de zile, chiar dacă prețurile de producție au fost majorate de mai multe ori.
Fie timișorenii vor plăti parte din majorările enorme ale prețului de producție a energiei termice, fie guvernul va interveni cumva și va ajuta la plata sumelor necesare, a spus Dominic Fritz.
”Am avut discuții cu alți primari din țară, care au aceleași probleme. În luna iulie plăteam 270 pe megawatt oră, acum prețul a ajuns la 830 de lei Această explozie de preț trebuie acoperită de undeva. Prima posibilitate sunt consumatorii, dar nu putem mări de patru ori prețul, dar trebuie majorat. A doua sursă sunt tot timișorenii și aceasta prin bugetul local, noi am dat anul acesta peste 120 de milioane de lei pentru Colterm. Suntem în situația în care bugetul local nu poate suporta aceste costuri. A treia sursă este bugetul de stat, fără o intervenție a Guvernului va fi foarte dificil spre imposibil să se furnizeze apă caldă și căldură în mai multe orașe în România. O posibilitate ar fi să ne lase să luăm un credit din Trezorerie, care se dau pentru investiții O parte din CET Sud poate să funcționeze pe cărbune”, a spus Fritz.
El insistă că păstrarea sistemului centralizat de termoficare este soluția viabilă pentru oraș, dacă toți oamenii ar monta centrale individuale s-ar ajunge la un grad enorm de poluare.
”Vrem să păstrăm și să modernizăm Colterm și credem într-un viitor pentru această companie. Dacă fiecare familie și-ar face o centrală de apartament, poluarea ar fi mult mai mare. Din motive ecologice, avem nevoie de acest sistem și nu putem renunța la el”, a mai spus Fritz.
În aceste zile se lucrează la stabilirea noilor tarife reale de producție și furnizare a energiei termice. Din bugetul local se va putea acoperi o parte din majorare, dar această sumă este limitată.
Consumatorul nu este în posibilitate să susțină o asemenea creștere, de aceea este necesară intervenția guvernului. Este o decizie ce trebuie luată, în primul rând trebuie stabilit noul tarif, acum se fac acele calcule. Sunt foarte greu de făcut, tocmai pentru că nu există un contract clar, deci orice tarif trebuie calculat pe baza unor costuri, iar aceste costuri se schimbă în fiecare zi. Asta este dificultatea la stabilirea noului tarif, după stabilirea acestuia, consiliul local va trebui să decidă cât din acest tarif va trebui să fie plătit de populație, adică de consumatorii Colterm și cât va trebui să fie acoperit de bugetul local. DAr și aici e o plafonare de 75 de milioane de lei”, a mai declarat Fritz.
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…