Opinii

Ce mișto! Alin Nica se pregătește de Primăria Timișoara ca Borcea de Ch. League

Oricâte dezamăgiri ați avea de la cei mai mulți dintre politicieni, să știți că nu ne vom plictisi în 2024. Ce vom avea atunci? Un guvern PSD-PNL care tocmai se va fi dezasamblat în perspectiva alegerilor prezindențiale. Premierul liberal va rămâne interimar ca să primească oalele sparte în moalele capului. Sondajele de opinie vor da șanse mari, imense, PSD, dar AUR va fi și el ca Prâslea cel doar Voinic. Pensiile se vor fi dublat de către PSD cu 11%, dar marketingul politic și televiziunile de casă vor face neobservată ghidușia asta. Supărații pe PSD că s-au dus cu liberalii, nu mulți, dar mai patrioți, vor combate din interiorul AUR sau din fosa lui Dragnea. Supărații de la liberali că au mers ai lor cu PSD se vor duce spre formațiunea „bidon” al lui Sică Orban, spre USR sau nu vor mai veni la vot, supărați ca Mirel Rădoi pe presă.

Dincolo, în zona mai frecventabilă, la USR, procent nu mic, dar nici suficient de mare să emită pretenții la guvernare. Se trăiește din amintirea vremurilor când se plănuiau naiv reforme cu liberalii într-o țară în care reformele nu sunt dorite. Finalul? Președinte – PSD, premier – PSD, ministrul de Externe – AUR, Florin Iordache și Alina Gorghiu, prin rotație, Avocatul Poporului, PNL se topește „la bucată” în social-democrație, alte grupuri liberale se chinuie să intre în parlament și să facă opoziție împreună cu USR. Mai multe să ne povestească Alin Nica, de la Timiș.

Căci Alin Nica a apucat să zică, deși nu-l obliga nimeni să se facă de cacao, că PNL Timiș își dorește o alianță cu PSD. A și votat pentru asta, deși, iarăși, nu-l punea nimeni să ridice mâna. Aș zice și eu că ăsta e visul de secole al PNL Timiș: alianța cu PSD. Da, momentul USL a fost ceva asemănător, nu am uitat cât de prietenoși erau pe bannere Sorin Grindeanu și Nicolae Robu, dar hai să ne amintim de vechii liberali, de atmosfera anti-PSD din Timișoara anilor 90… oare câți dintre parlamentarii și înalții demnitari liberali din Timiș știu despre acea atmosferă?

Doamna Gorghiu, de la Tecuci? Poate prof. Marilen Pirtea, de la Ștei, a mai prins ca student animația anti-fesenistă din Timișoara, dar preacucernicul Ben-Oni Ardelean, de la Lupeni, de unde atâta civism pe capul dânsului? Au simțit sau doar au citit de Proclamația de la Timișoara? Au strigat ei împotriva lui Ion Iliescu, frâna de mână montată României de securiștii și activiștii reciclați? Și, dacă chiar au făcut-o, se gândeau că vor sfârși în același laborator care a experimentat atâtea necazuri întâmplate României? Iar Nica, Alin Nica era prunc și din fragedă pruncie cred că visa la multă stabilitate politică în România, cum visa Mihăiță Pleșan să devină stelist.

Habar n-avem cum vor sta atunci liberalii, înainte de alegerile din 2024. Pot ajunge ca PNȚCD, poate nu chiar atât de rău, dar sigur vor reține două nume care le-au transformat viata ca partid: Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Invers, de fapt. Deși nu știm nimic despre PNL Timiș din anul 2024, cu atât mai puțin despre președintele organizației, îndrăznesc să cred că Alin Nica își face planuri mari. Dacă în viața dumnealui totul se bazează pe o strategie și pe o logică, atunci dumnealui trebuie că va candida la Primăria Timișoara. Nu la CJT, unde va face atâtea lucruri atât de frumoase în guvernarea PNL-PSD. De ce nu?

Pe valul acela mare și sulfuros pe care va veni PSD în 2024, Alin Nica nu va avea nicio șansă la Județ, ar suna o profeție ieftină. Cum spuneam, dacă face calcule politice, atunci sigur știe de pe acum că PSD se va chinui cu Timișoara, oricâte nereușite va avea Dominic Fritz, dar la Județ nu va avea emoții, cu gașca de primari din portofoliu, plus alții racolați de la liberali. Acuma, o alianță administrativă PNL cu PSD la CJ Timiș nu va funcționa sincer sau va funcționa prost pentru Alin Nica cu cât ne apropiem mai mult de alegerile locale din 2024. În schimb, la Primăria Timișoara e altă treabă, poate critica în voie, face opoziție, tumbe, ce vrea el. Deși nici acolo nu va fi ușor cu alegeri într-un singur tur de scrutin și-o competiție între Fritz și doi liberali.

Dar să revenim la sănătate. Cum poate invoca cineva sănătos la cap nevoia de o majoritate parlamentară solidă pentru a trece un set de reforme, când jumătate din acea majoritate e PSD? Ce reforme ar vrea să facă PNL și le poate face numai cu acel PSD care a stopat totul? Reforma în justiție a fost nu numai stopată, ba chiar într-o progresie negativă evidentă. Reforma administrativă? Vor face cele două partide așa ceva, când prin prisma legilor electorale vor avea de pierdut ori unul, ori celălalt? Cu cine să faci reguli stricte pentru criza din sănătate? Cu cei care respingeau orice restricție trecută prin parlament? Meritocrația ar putea fi subiect de reforme? Cu PNL și PSD, partide ce tremură să-și pună pilele pe bani grei în slujbe la stat? Singurele reforme ce vor fi făcute sunt cele pe bani cuprinse în PNRR. Dacă vor fi făcute.

E superbă acea declarație prin care liderul organizației Timiș s-a scuzat practic pentru votul pro-PSD din forul de conducere al PNL. Cum a zis Alin Nica? Că poporul vrea stabilitate, fără certuri. Bun, atunci. Ce-o să ne mai distrăm noi ăștia mai spectatori de „stabilitatea” lui Nica cu Simonis, ce minunăție de reforme vor face ei! Sau de armonia cu Sorin Grindeanu… Ce certuri? Da de unde! Îți iei lucrurile și pleci acasă, nu te mai cerți cu nimeni.

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

9 minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago