Plenul Consiliului Județean Timiș a aprobat demararea negocierilor cu asociația intercomunitară care se ocupă cu realizarea transportului de pasageri în zona metropolitană Timișoara, în vederea intrării în cadrul rândul membrilor. Momentul votului a creat tensiune, la propunerea USR a fost creată un fel de comisie de negociere, cu trei membri, din care nu vor face parte decât membri ai USR și PNL. Liderul consilierilor PSD a contestat decizia exclusivistă.
CJ Timiș va negocia cu SMTT intrarea administrației județene în rândurile membrilor asociației, dar nu oricum, ci pe baza unor negocieri. Iar cei de la USR au decis să facă și un amendament la proiectul de hotărâre pe această temă, solicitând să se facă, conform tradiției românești, o nouă comisie, care să ducă negocierile, cu grija să nu-l lase singur pe președintele CJT, Alin Nica, de la PNL, să negocieze singur termenii acordului.
”Statulul SMTT prevede că Asociația Intercomunitară poate accepta, cu acordul asociaților, noi membri. Având în vedere că intrarea în SMTT nu este o poziție pe care CJT o poate adopta unilateral este nevoie de începerea unor negocieri cu factorii de decizie. Lucru care, de fapt, a fost stabilit și în cadrul comisiei care a evaluat oportunitatea aderării. Fiind vorba de o negociere cu entitate terță, zicem noi că ar fi nevoie de o reprezentativitate mai largă a intereselor cetățenilor și de aceea propunem ca negocierile să fie purtate de o echipă, compusă din consilieri județeni, pe lângă președintele Consiliului Județean Timiș. Pentru ca această echipă să fie cât mai eficientă, propunem să fie alcătuită din doi consilieri județeni”, Laura Carmen Boldovici, consilier județean din partea USR.
Amendamentul a fost adoptat cu 27 de voturi pentru și 2 abțineri.
După care a venit… distracția. Într-un acord, evident negociat înainte (n.r. Cristian Moș, vicepreședinte CJT, președinte de ședință, recunoștea ulterior aceasta) de propunerea și votarea amendamentului, au fost propuși consilierii locali care să facă parte din comisie. Decizia de unde să provină acești membri de comisie a fost decisă și anunțată de președintele de ședință, Cristian Moș, de la USR: adică de la partidul pe care îl reprezintă, respectiv de la PNL.
”Având în vedere că acest amendament a trecut și având în vedere rezultatele alegerilor județului Timiș, aș dori ca cele două grupuri parlamentare ale PNL și USR să propună câte un consilier județean”, a spus Moș.
Propunerile lansate și aprobate au fost cele ale lui Alexandru Proteasa, vicepreședintele PNL al CJT, mâna dreaptă al lui Alin Nica, respectiv Vlad Șendroiu, de la USR.
De sesizat s-a sesizat Călin Dobra, liderul consilierilor PSD, care nu a putut să nu remarce faptul că formațiunea sa a fost exclusă, la fel ca și Pro România, din problema comisiei.
”Să înțeleg că grupul PSD nu are dreptul de propunere? Văd că ați tăiat repede inițiativa propunerilor”, a spus Dobra.
Puțin stânjenit, Moș a spus că așa s-a considerat, că ar trebui să fie reprezentate partidele… majoritare.
”Discuția era… Având în vedere că președintele acestei comisii este președintele Consiliului Județean Timiș și în urma comisiei deja existente, care a discutat, punctual, înainte, aceste…împreună cu SMTT, am format acest grup și am hotărât ca acest grup să fie reprezentat la nivel județean, având în vedere că sunt două poziții, una fiind a PNL, celălalt partid majoritar în consiliul județean după PNL este USR. Și de aceea a spus să fie reprezentat, fiind doar două poziții să fie reprezentate din partea PNL și a USR”, a subliniat Cristian Moș.
Pus în fața unei situații stabilite dinainte, Dobra doar a constatat că aceasta… există și a urat succes negociatorilor, spunându-i lui Moș să nu își facă probleme, că nu va încurca negocierile cu Dominic Fritz.
”Domnul vicepreședinte, matematica dumneavoastră simplă nu iese exact, pentru că sunt doi reprezentanți PNL în comisia de trei, președintele fiind reprezentant PNL. Domnul vicepreședinte, respirați liniștit, nu-i niciun fel de problemă. Noi nu vă încurcăm în negocierile cu Fritz, succes.”, a spus Dobra
După cum se știe deja, SMTT este dominată de Primăria Timișoara, care deține și cele mai multe voturi, decisive, în cadrul asociației, aici viceprimarul Ruben Lațcău fiind chiar și președinte. CJT și Primăria Timișoara s-au certat deja pe tema intrării CJT în asociație, în toamnă, atunci Lațcău acuza administrația județeană că vrea să fure și să deturneze autobuzele Timișoarei pentru a duce navetiștii la sat. În aceste condiții, cel mai probabil USR a solicitat o anumită contrapondere în ”temperarea” doleanțelor lui Nica, de la această asociație.
Ideea a fost sesizată și de un alt consilier PSD, Ioan Sorincău, de altfel unul dintre fondatorii SMTT, care a cerut ca termenii negocierii să fie clar stabiliți.
”Aș dori să realizați un proiect de hotărâre în care să stabiliți clar ceea ce dorim de la această negociere. Pentru mine, personal, ca membru fondator al SMTT, este foarte important să vedem câte voturi va avea în adunarea generală consiliul județean”, a cerut în plen Sorincău.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…