Opinii

„Patrioți”, dar mulți

Dacă am spune noi că electoratul AUR este unul mediu ori sumar educat și profesionalizat, că nu te poți baza ca acest partid să asigure o bună guvernare – Doamne ferește! – vreodată, ar sări un „patriot” cu manivela în mână să zică că suntem aroganți și sugerăm că alegătorii lui Simion și Șoșoacă ar fi proști. Dar dacă un institut de sondare a opiniei publice sună subiecții după o schemă prestabilită și îi întreabă cu cine votează, câtă școală au, iar dacă rezultatul mai spune că 60% dintre adepții AUR au doar liceul terminat, 30% au chiar mai puține clase, doar opt procente au terminat o școală superioară, ba mai mult, 32% nu au un loc de muncă, atunci ar fi cam tot aia cu ce-ar zice arogantul, doar că afirmația e îmbrăcată mai dichisit în lucrare științifică.

Aceste date au fost date publicității la o zi după ce ministrul Virgil Popescu de la Energie a rezistat unei moțiuni de cenzură a USR și, chiar foarte viteaz, unui atac fizic al liderului AUR George Simion. Ca un mardeiaș de galerie ce și este, Simion a trăit o grea cumpănă. Să-și ducă provocarea până la capăt, fără violență extremă, sau să-i belescă un pumn în falcă ministrului aflat la tribuna parlamentului, cum i-ar fi dictat instinctul de „bombardier”. Până la urmă, a câștigat „rațiunea” și i-a spus ministrului „ești un hoț”, urmând ca ministrul să-i răspundă cu „ești un prost” și, culmea, ambii ar putea să aibă dreptate.

Dar de unde să avem noi „patrioți” cu multă școală, după ce adevărații oameni cu carte și educație fină, atâta cât am avut din boierimea românească modernă, aristocratul intelectual au sfârșit în pușcării comuniste sau au fost îngropați departe de pământul țării? Cu cine predicăm noi patriotismul astăzi în România? Cu oameni șmecheri care se cocoață pe naivitatea celor săraci, fără servicii și fără multă școală, care au umplut listele de candidați cu oameni adunați cu arcanul sau după cumetrii? Cu oamenii unor experimente sociale și politice cine știe de unde finanțate și promovate?

Acesta va fi viitorul României pe trendul de astăzi, cu explozia AUR în dorințele populației. Ca pe vremea comuniștilor, va fi suficient să-ți treci în CV amploarea pătrunderii „patriotice” și să blestemi imperialismul occidental? Poate că da, poate că nu. Țara va fi condusă de cozi de topor și importuri din alte partide de o calitate morală mizerabilă, de ajungem să regretăm PSD-ul ori replica sa cu tentă mai liberală. Dacă oamenilor ăstora care spun că ar vota AUR le-ai pune dascăli la școala copiilor lor oameni doar cu liceu sau cu gimnaziu ce ar zice? Ei ar fi primii care ar spune că statul își bate joc de ei, că ei au drepturi, că nu sunt respectați în țara lor.

Pe lângă destinul nostru regăsit de Băsescu în formula cu România aia blestemată pusă să aleagă între doi comuniști (poate chiar securiști), țara asta mai trece printr-o întrebare grea: de ce are de optat între „hoți” și „proști”, ba mai rău, chiar combinându-le deseori pe amândouă?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

23 de minute ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

O oră ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

3 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

4 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

4 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

5 ore ago