Opinii

Cum a ajuns Alin Nica la soluţia Nicolae Robu. Nu Primăria Timişoara este miza

Ceea ce părea în urmă cu doi ani de domeniul imposibilului devine realitate: Nicolae Robu va candida pentru PNL la Primăria Timişoara. Zarurile au fost aruncate şi mai trebuie doar câteva „amenajări interioare” pentru a se parafra pactul. Doar cu doi ani în urmă Nica vorbea despre o candidatură a lui Robu ca fiind un „proiect dubios” ci iz interlop: Nu construim un partid de interlopi, așa că Nicolae Robu îi poate recupera în proiectul lui dubios de a redeveni primar”. În schimb, Robu chema DNA să verifice “averea fabuloasă” a lui Nica. Şi astea sunt doar câteva “drăgălăşenii “ schimbate între cei doi, fiindcă despre zoaiele aruncate reciproc în cap în ultimii şapte ani s-ar putea scrie cel puţin două volume.

Dar încă o dată s-a dovedit că în politică e bine ca „never say never”. Mai mult, la pertractările care vor urma între liderii PNL Timiş şi Robu & „interlopii”, primii vor fi nevoiţi să facă unele compromisuri, respectiv să cedeze mai mult. Menţionez doar că în gruparea Robu se află, de exemplu, Alin Popoviciu, cel exclus din PNL şi care s-a judecat ulterior mult timp cu partidul. Va fi primit şi acesta înapoi?

PNL Timiş îşi va motiva decizia prin rezultatele unui sondaj de opinie, care probabil vor fi făcute publice la un moment dat. În paranteză trebuie menţionat că, precum orice sondaj comandat de un partid, şi cel al PNL-iştilor are mai multe variante: una la care au acces doar cei foarte puţini de la vârf; una pentru conducerea mai largă a partidului; alta pentru a fi făcută publică etc. Potrivit sondajului, Robu ar avea câteva procente în faţa lui Dominic Fritz. Ce nu se va face public este trendul semnalat de casa de sondaje, care a făcut mai multe măsurători pe acelaşi eşantion în ultimii doi ani. Iar aici s-a observat că Robu este pe un trend descendent, iar Fritz pe unul ascendent, concluzia fiind că şansele primului de-a redeveni primar sunt de domeniul unui miracol.

Un lucru pe care Nica îl ştie. Apoi, prin reducere la absurd, considerând că Robu va câştiga primăria, el nu va fi primarul PNL. Va fi primarul lui Robu şi al grupului de interese (contrare Timişoarei) din jurul lui. Foarte probabil Nica ştie şi acest lucru. Nu mai discut că, în acelaşi scenariu fantezist, Robu i-ar putea trage lui Nica de sub picioare preşul numit preşedinţia PNL Timiş.

De la toate acestea vine o întrebare elementară: De ce îl acceptă atunci Nica pe Robu, împrumutând chiar din discursul acestuia? Nu e o chestiune foarte complicată. Candidatura lui Robu pentru PNL îi va maximiza lui Nica şansele pentru recâştigarea preşedinţiei CJ Timiş. Mai exact va primi mai multe voturi pe Timişoara, decât în cazul în care PNL va propune un alt candidat. La urma urmei calcule politice, nu discut aici despre cât de etice sunt.

Sigur, se poate vorbi la nivel etic atunci când Nica mai preia din divagaţiile lui Robu. Mă refer la faptul că, în urmă cu aproximativ două săptămâni în urmă, Nica a a avut un derapaj la adresa lui Fritz, într-un singur comunicat de presă făcând referire de două ori la etnia primarului În cazul în care domnul primar neamț nu știe, îi spun eu: memoria lui Ion I.C. Brătianu este strâns legată de unirea Banatului cu România”, a spus Nica, adăugând că ”presupusa atenție germană la detalii lasă de dorit în Capitala Culturală Europeană”. Adică, fiind neamţ, Fritz n-are de unde să ne ştie “râul, ramul, sărăcia, nevoile şi neamul”.

O ieşire primitivă, iar Nica, crescut (şi) pe la Bruxelles ştie sau ar trebui să ştie o regulă elementară a discursului politic în ţările civilizate, respectiv că nu se fac referiri la etnie, apartenenţa religioasă şi orientare sexuală. Să fi fost şi această ieşire o concesie pentru Robu sau o bezea trimisă troglodiţilor AUR-işti? Fiindcă despre Robu, viitorul partener, se ştie. El se tot luptă cu Oculta, cu imperialiştii care ne colonizează, cu Soros, cu Gates, cu marţienii etc. De altfel, chiar deputatul timişorean Ovidiu Ganţ, reprezentantul etniei germane în parlament, a sancţionat ieşirile pe arătură ale celor doi. Ca să nu spun că, cel puţin în Timişoara şi Banat, atunci când vorbeşti de germani, vorbeşti de istoria şi factorul civilizator al acestor locuri. Iar ca PNL-ist, vorbeşti de un fost preşedinte al partidului devenit şef al statului…

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino

Campion mondial IBA World, timişoreanul Flavius Biea a fost cap de afiş, alături de Ronald…

8 ore ago

În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în…

10 ore ago

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

10 ore ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

15 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

15 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

19 ore ago