Primăria Timişoara

Horticultura poate angaja gropari, a primit cimitirele Șagului și Șirianu. Șefa de ședință vrea cimitirul să fie ”un loc unde mergem cu plăcere”

Discuțiile purtate în consiliul local de miercuri, referitoare la trecerea în administrarea Horticultura a cimitirelor Rusu Șirianu și Calea Șagului au fost, miercuri, pe alocuri… pline de zâmbete. În timp ce unul dintre articolele hotărârii de consiliu făcea referire la tarifele pentru … piețe, dovedind posibilitatea unui copy/paste din altă hotărâre, președintele de ședință, Paula Romocean, a spus că cimitirul ar trebui să fie ” un loc unde mergem cu plăcere”.

Subiectul a atras atenția încă din primele minute ale ședinței de plen, consiliera locală Roxana Iliescu a remarcat faptul că proiectul a fost pus la dispoziția consilierilor locali cu doar două ore înainte de ședință, ceea ce arată lipsă de respect.

”De ce nu se dorește ca noi, consilierii locali, să studiem temeinic, mai ales că am văzut că nu sunt proiecte de hotărâre simple, am văzut exemplul gestiunii a celor două cimitire de către Horticultura. Ne-a fost comunicat că intră pe ordinea de zi cu două ore înainte de ședință. Chiar se dorește votarea acestor proiecte la foc automat, pe repede înainte? Nu înțeleg de ce în continuare se procedează în această manieră”, a spus Iliescu.

Un răspuns a fost dat de viceprimarul Ruben Lațcău, care a motivat situația prin existența unei delăsări la nivelul aparatului primăriei, cerând ca persoanele care nu își fac treaba să fie băgate în comisia de disciplină pentru a fi mai ”muncitori”.

Viceprimarul Cosmin Tabără a insistat în continuare că era mai bine ca serviciul să fie concesionat către o firmă privată.

”Cred că e un mod de a cheltui bani în plus. Se plătesc salarii, trebuie angajat personal. Dacă era dat în concesiune aducea bani și fără responsabilitate și împovărarea bugetului local”, a spus Tabără.

O altă remarcă referitoare la proiect a venit de la Dan Diaconu, consilier local PNL, care a observat că proiectul se referă la tarifele din… piețe. Ruben Lațcău nu a găsit inițial cuvântul „piețe” și a spus că versiunea existentă la vot nu îl conține, spunând că ar fi chiar util ca proiectul să fie retras de la vot și corectat. Până la urmă a descoperit, la sugestia secretarului primăriei, că acel cuvânt ”piețe”, chiar există! Evident proiectul nu a fost retras de pe ordinea de zi, ci s-a mers pe varianta unui amendament care să corecteze o eroare materială, care să elimine copy/paste-ul evident din text.

”Se aprobă Nivelul taxelor şi/sau al tarifelor pentru plata serviciilor oferite utilizatorilor care se vor percepe în piețele proprietatea Municipiului Timișoara cuprinse în Anexa la Studiu de oportunitate şi fundamentare privind modalitatea de delegare a gestiunii serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane din Municipiul Timişoara: Cimitirul Calea Şagului si Cimitirul str. Rusu Şirianu, conform Anexei 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, era forma publicată pentru acest proiect.

Totuși, un moment și mai interesant a fost când președintele de ședință, Paula Romocean a făcut o adevărată pledoarie în favoarea administrării cimitirelor de către o firmă a primăriei, pentru că cele private nu își făceau datoria, iar cimitirul trebuie transformat ”într-un loc unde mergem cu plăcere”

”Vreau să spun și eu ceva, legat de ceea ce a spus domnul Tabără. Acesta este un serviciu public și chiar dumneavoastră ați spus de multe ori că răspunsul nostru este de a asigura un serviciu de calitate, nu de a aduce bani primăriei. În cazul de față constatăm după mulți ani de zile că acest mod în care s-a lucrat, modul în care au fost gestionate cimitirele de către firme private nu funcționează. Din păcate cei care sunt implicați în acest domeniu urmăresc strict profitul, în niciun caz asigurarea unui serviciu de calitate. Asigurarea curățeniei în cimitire, asigurarea decenței în momentul în care se realizează un serviciu funerar. Și în consiliul local au fost numeroase observații legate de modul în care se comportă sau sunt îmbrăcați angajații firmei. Cred că e momentul să aducem cimitirele în gestiunea unei firme din subordinea consiliului local și să încercăm să transformăm cimitirele într-un loc unde mergem cu plăcere și unde putem să ne luăm rămas bun de la cei dragi, cu decență”, a subliniat Romocean.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM pentru ziua de 17 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

24 de minute ago

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

13 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

13 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

16 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

17 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

18 ore ago